ANASON STELAT 40G
- Recenzii
Nici o postare găsită
Anasonul Stelat are un gust dulce și o aromă caldă, ideală pentru a condimenta deserturile (turta dulce), vinul fiert și lichiorul, sosurile dulci-acrișoare. Se poate adăuga în compoturi, băuturi și dulciuri, în preparatele inspirate din bucătăria chinezească. Ceaiul de anason conferă organismului beneficii importante. Susține digestia, eliminând balonarea, disconfortul abdominal, colicile. Are proprietăți antivirale, fiind util în tratarea simptomelor gripei, răcelii, bronșitei. Întărește sistemul imunitar. Stimulează apetitul, fiind benefic în anorexie. Conține ulei esențial bogat în anetol, care ajută (în uz extern) la eliminarea bacteriilor și fungilor.
Proprietățile anasonului stelat
Anasonul stelat conține proteine, carbohidrați, fibre și lipide (inclusiv uleiuri volatile), vitamine (A, B1, B2, B3, B5, B6, C) și minerale (fier, mangan, calciu, cupru, fosfor, magneziu, potasiu, zinc).
De asemenea, este bogat în compuși bioactivi și fitonutrienți, în special flavonoide și polifenoli cu acțiune antioxidantă puternică. Printre acești compuși care conferă proprietăți terapeutice importante, regăsim:
- anetol, linalol, limonene - compuși ai uleiului esențial
- acid shikimic, acid galic
- quercitină
- aldehide anisice
Compușii bioactivi, precum și oligoelementele menționate mai sus, conferă anasonului stelat următoarele proprietăți terapeutice:
- antioxidant
- antimicrobian
- antiinflamator
- antiviral
- expectorant/ secretolitic (scade secrețiile bronșice)
- antispasmodic
- antifungic
- gastroprotector
- carminativ
- estrogenic
- sedativ
- antidepresiv
Toate aceste proprietăți recomandă anasonul ca un ingredient cu multiple beneficii asupra sănătății, fie că vorbim de uz intern ori uz extern. Te invităm să le descoperi împreună cu noi!
Beneficiile utilizării anasonului stelat
Anasonul stelat nu este doar un condiment aromatizant, ci și un ingredient apreciat de mii de ani de medicina chineză tradițională ca deținând numeroase efecte benfice, contribuind la menținerea sau redobândirea stării de sănătate. Iată care sunt aceste beneficii:
- contribuie la tratarea infecțiilor virale – această acțiune terapeutică se datorează conținutului de acid shikimic, un compus cu proprietăți antivirale eficiente. Datorită acestei proprietăți, acidul shikimic este unul dintre principalele ingrediente active ale medicamentului Oseltamivir (Tamiflu). Atât semințele de anason stelat, cât și uleiul de anason stelat sunt o sursă naturală, fără efecte adverse, de acid shikimic, un acid considerat eficient în tratarea unor simptome specifice gripei, răcelii, bronșitei (fluidizează secrețiile bronșice prin proprietatea expectorantă a anasonului), dar și a altor infecții virale precum infecția cu herpes simplex 1.
- contribuie la tratarea infecțiilor fungice – anetolul (flavonoid responsabil pentru gustul specific al anasonului și pentru proprietățile antifungice), precum și linalolul pot suprima biofilul și formarea peretelui celular al infecțiilor fungice. Este util în candida.
- inhibă dezvoltarea bacteriilor patogene – unele cercetări au evidențiat eficiența extractului de anason stelat împotriva unor bacterii dăunătoare, rezistente la antibiotice, ce pot genera o varietate de boli. Unele studii au arătat că unii compuși bioactivi ai anasonului stelat ar putea fi eficienți în tratarea infecțiilor tractului urinar și a infecțiilor cu E.coli.
- întărește sistemul imunitar – acidul shikimic, quercitina și substanțele antioxidante acționează în sensul întăririi sistemului imunitar, anasonul putând fi considerat un bun profilactic împotriva îmbolnăvirilor de diverse afecțiuni.
- susține buna funcționare a sistemului digestiv – anasonul stelat stimulează digestia, elimină balonarea, gazele intestinale și disconfortul abdominal asociat balonării, constipației și colicilor. Poate trata indigestia, dispepsia.
- stimulează lactația – anumite substanțe din compoziția anasonului stelat au proprietăți galactogene, stimulează secreția de lapte matern. Recomandăm consultarea medicului înainte de a consuma ceai de anason pentru stimularea lactației, pentru un un sfat avizat și un dozaj particularizat.
- stimulează apetitul – indicat în anorexie.
- ameliorează simptomele menopauzei – compusul anetol mimează proprietățile estrogenului și poate diminua unele simptome ale menopauzei. Conform unor studii, condimentele ce conțin anetol (anason stelat, anason și fenicul) au redus cu 75% bufeurile în cazul a 72 de persoane.
- diminuează durerile (articulare și musculare, durerile de gât, migrenele) - prin intermediul proprietăților antiinflamatorii.
Metode de consum ale anasonului stelat
Ești curios/curioasă cum te poți bucura de micuța stea aromată de anason? Sunt mai multe modalități în care poți utiliza anasonul stelat, în funcție de scopul pentru care decizi să îl consumi. Recomandăm achiziționarea anasonului întreg întrucât își păstrează aroma timp mai îndelungat decât cel măcinat, astfel încât vei plăti un preț mic pentru un produs pe care îl vei folosi cu plăcere mult timp de acum înainte. Poți folosi pentru unele rețete și anason măcinat, pe care îl poți măcina chiar tu (dacă dispui de o râșniță bună) sau îl poți achiziționa direct sub formă de pulbere, având grijă să îl folosești cât mai repede pentru a nu-și pierde aroma.
Anasonul poate fi folosit întreg sau se pot folosi doar semințele acestuia, fie ele întregi sau măcinate, în scop culinar, într-o mulțime de preparate dulci și sărate, precum și la unele băuturi. Învelișul anasonului nu se consumă însă, putând fi scos din mâncarea/desertul/băutura în care a fost adăugat pentru aromatizare.
Pentru a beneficia de cât mai multe dintre efectele de mai sus și în special pentru îmbunătățirea digestiei, eliminarea gazelor și a disconfortului abdominal sau pentru ameliorarea unor dureri poți să mesteci (așa cum recomandă medicina chineză și cea ayurvedică) timp de câteva minute 1-2 semințe de anason (cât mai proaspete, pentru a fi mai moi) pe care le vei scoate înainte din foliculii săi. De asemenea, poți pregăti un ceai (macerat la rece sau infuzie) de anason stelat, în care poți adăuga (opțional, dacă dorești) și fenicul, un vârf de scorțișoară și unul de ghimbir și vei obține nu doar un ceai delicios și aromat, ci și terapeutic.
Anasonul face parte din celebrul amestec de condimente chinezesc, numit „5 arome” (Five Spices) și conține pe lângă anason, piper de Sichuan, cuișoare, fenicul, cassia (scorțișoara chinezească) și a fost conceput inițial în dorința de a aduna 5 gusturi diferite într-un singur preparat. Este un ingredient popular în bucătăria asiatică, în special în China și Vietnam, dar și în Thailanda, Malaezia, India.
Anasonul stelat este un ingredient atât de delicios și versatil, încât îți poți lăsa imaginația și creativitatea să zboare pentru a pregăti cele mai gustoase preparate. Îți sugerăm în continuare unele idei în care îl poți folosi sau unele produse care conțin deja anason stelat.
- deserturi festive – turtă dulce, fursecuri, prăjituri specifice Crăciunului;
- diverse preparate dulci – plăcintă cu mere, plăcintă cu dovleac, bomboane, brioșe, budinci, orez cu lapte, mere coapte;
- siropuri, gem, dulceață, compot;
- preparate asiatice ce au la bază carne de pui, rață sau porc;
- supe - supa vietnameză cu tăiței „Pho”;
- bături alcoolice – lichior de anason („Sambuca” sau „Aniset”), vin fiert, absinth de anason;
- alte băuturi – masala chai (ceai indian), cafea, ciocolată caldă, ceai cu gheață thailandez;
- diverse sosuri și dressing-uri – sosuri dulci-acrișoare (sos de roșii, sos indian chutney).
În funcție de preparat, folosește anasonul stelat întreg sau rupe una sau mai multe „petale” și folosește semințele ori adaugă pulbere de anason stelat măcinat preparatelor care necesită aceasta. Este suficientă o cantitate mică de anason stelat întrucât aroma sa este intensă.
Dacă nu ai mai folosit până acum anason stelat, sperăm că nu vei ezita să îl încerci!
Contraindicații și precauții
Folosit în doze moderate, în scop alimentar mai ales, anasonul stelat prezintă o multitudine de beneficii și niciun efect advers. Cu toate acestea, există anumite situații în care este contraindicat, precum și unele cazuri pentru care sunt recomandate precauții. Iată care sunt acestea:
- alergie la anason stelat sau la unii compuși ai acestuia (de exemplu, anetol);
- gastrită, ulcer (în special duodenal), enterocolită – anasonul stelat crește nivelul de aciditate la nivelul stomacului, stimulând anumite secreții care pot agrava simptomele afecțiunilor enumerate;
- sensibilitate/dereglări hormonale – efectul estrogenic al anasonului stelat nu este compatibil cu unele probleme hormonale, precum și unele afecțiuni cum sunt: cancerul la sân, cancerul uterin, cancerul ovarian, fibromul uterin, endometrioza.
Precauțiile se adresează în special pentru:
- copiii mici – din pricina faptului că uneori, anasonul stelat este combinat/înlocuit cu o varietate japoneză necomestibilă și toxică de anason (Illicium anisatum), se recomandă a se achiziționa anason stelat din surse de încredere și a nu se administra copiilor mici. Consumului de anason japonez poate conduce la următoarele simptome: convulsii, halucinații și greață.
- femeile aflate în perioada menstruației – anasonul are un efect emenagog și estrogenic, care favorizează menstruația și poate amplifica hemoragia.