CARDAMOM INTREG VERDE 20G

04625
1130 Lei
în stoc
Puncte fidelitate: 1 puncte
+
Adaugă la Favorite
Distribuiți
.
Livrare
Avantaje
Categorii

Beneficii produs

  • Antioxidant puternic
  • Bogat în vitamine și minerale

ProducătorSolaris Plant Cod bare5941828007633
  • Recenzii
CARDAMOM INTREG VERDE 20G, Solaris Plant (5941828007633)

Cardamom, mirodenie exotică cu un parfum misterios și o aromă de eucalipt, citrice și camfor. Cardamomul are gust dulce și ușor picant, fiind înrudit cu ghimbirul și turmericul. Se folosește adesea în bucătăria indiană și medicina ayurvedică. Înviorează întregul organism și stimulează digestia. Cardamomul are proprietăți carminative, antioxidante, expectorante, detoxifiante. Este util pentru afecțiuni digestive, balonare, infecții ale gingiilor, congestie. Boabele de cardamom pot fi mestecate ca atare, pentru împrospătarea respirației și pentru rău de mișcare. Se folosesc pentru a pregăti ceai sau cafea cu cardamom ori pentru a condimenta curry, mâncărurile cu orez și linte, cartofi, diverse legume.

Există două tipuri principale de cardamom:

  • Cardamom verde (denumit și „cardamom adevărat”)  - specia „Elettaria Cardamomum”. Are păstăile verzi, mai mici decât cardamomul negru și semințe maro. Este tipul de cardamom cel mai frecvent folosit în preparatele culinare.
  • Cardamom negru – specia „Amomum subulatum”. Păstăile sale sunt mai mari și negre, semințele au un gust ușor „afumat” și astringent.

Cel mai adesea, cardamomul este comercializat întreg, sub formă de păstăi ce conțin semințe minuscule, aromate sau măcinat, ca pulbere de cardamom. Totodată, poți întâlni și ulei esențial de cardamom, dar și extracte medicinale cu cardamom.

Păstăile de cardamom se desfac pentru a elibera semințele. Poți folosi semințele ca atare, le poți zdrobi ușor într-un mojar, le poți măcina sau poți folosi cardamomul măcinat de la Solaris pentru a condimenta deopotrivă mâncărurile sărate, cât și deserturile, dar și băuturile preferate. Pentru mai multă inspirație în bucătărie, te invităm să citești mai jos secțiunea alocată rețetelor.

Proprietăți ale cardamomului

Cardamomul este o sursă bogată de minerale, precum: potasiu, calciu, fier, magneziu, mangan, fosfor, sodiu, zinc, cupru. Totodată, conține şi vitamine, cum ar fi: vitaminele din complexul B, vitamina C, E.

Regăsim asociate micilor semințe parfumate de cardamom o mulțime de proprietăți benefice pentru organism, ce pot contribui la tratarea sau la prevenirea unor afecțiuni sau boli, dintre care menţionăm:

  • digestiv și carminativ – contribuie la menținerea bunăstării digestive prin intermediul substanțelor bioactive cu acțiune tonic-digestivă și de reducere a indigestiei, balonării și a disconfortului abdominal.
  • antivomitiv – înlătură greața și previne vărsăturile. Cardamomul este eficient și în cazurile de „rău de mașină” (de mișcare).
  • antimicrobian și antiseptic – în special uleiul de cardamom, dar și semințele posedă proprietăți de combatere a infecțiilor și asigură îndeosebi sănătatea cavității orale, prevenind cariile dentare.
  • antiinflamator și antispasmodic – previne inflamațiile datorită conținutului bogat în antioxidanți și diminuează durerile musculare și articulare.
  • antioxidant și imunostimulent – stimulează sistemul imunitar și previne instalarea diverselor afecțiuni sau boli.
  • afrodisiac – cardamomul a fost denumit și „sămânța dragostei”, în special datorită proprietăților afrodisiace, de creștere a libidoului. Este indicat în caz de impotență, frigiditate, debilitate sexuală.
  • bronhodilatator – stimulează o mai bună inhalare a oxigenului și facilitează pătrunderea ușoară a acestuia la nivelul plămânilor. Cardamomul este recomandat ca adjuvant pentru astm.
  • expectorant – elimină mucusul din tractul respiratoriu, care este secretat în cazul unor răceli sau asociat cu tuse.
  • diuretic – favorizează eliminarea urinii și menține sănătatea rinichilor și a sistemului urinar.
  • detoxifiant – asigură eliminarea toxinelor, asigură în special sănătatea ficatului.
  • proprietăți antitumorale – datorate în special antioxidanților și conținutului bogat în limonen.
  • antidepresiv și antianxios – consumul de cardamom este asociat cu secreția de serotonină și contribuie la îmbunătățirea stării de spirit. Conferă optimism, entuziasm, calm, încredere.
  • tonic general – susține vitalitatea organismului, combate stările de oboseală. Este și un tonic al sistemului nervos, înlătură epuizarea psihică, îmbunătățește concentrarea și memoria.
Cum poate fi consumat cardamomul

Poți adăuga semințe sau pulbere de cardamom mâncărurilor și tocănițelor cu legume, carne sau orez, dar și preparatelor dulci, deserturilor. Întâlnim această practică atât în gastronomia indiană (vanilia fiind înlocuită, de regulă, cu semințele sau pulberea de cardamom), cât și în țările scandinave.

O altă variantă este aceea de a presăra cardamom în diverse băuturi, precum cafea, cacao cu lapte, smoothie-uri etc. De asemenea, poți prepara un ceai delicios, aromat și cu efect digestiv, din cardamom. Totodată, poți, după masă, să mesteci câteva semințe de cardamom, întocmai precum guma de mestecat, pentru a mări intensitatea focului digestiv, după cum recomandă medicina indiană ayurvedică.


Rețete cu cardamom

Cardamomul este un condiment aromat, parfumat, care poate fi adăugat la o mulțime de rețete de inspirație indiană, orientală sau scandinavă și nu numai. Îți sugerăm în continuare câteva modalități prin care poți integra cardamomul în alimentația ta. Poți folosi la prepararea rețetelor semințele întregi din păstăile desfăcute, semințele zdrobite ușor într-un mojar sau poți folosi pulbere de cardamom măcinat.

Condimentează cu cardamom tocănițele de legume, sosurile (mai ales cele pe bază de iaurt sau smântână, celebrul „lassi indian”), orezul, curry-ul, mâncărurile de linte (de exemplu: dhal-ul) sau supele, piureurile (inclusiv piureul de cartofi). Presară cardamom peste legumele din familia cruciferelor (brocoli, varză de bruxelles, conopidă), pentru rolul său carminativ. Totodată, poți adăuga cardamom în supe.

Cardamomul este foarte potrivit și în compoziția deserturilor. Adaugă pulbere de cardamom în budinci, la înghețată, în aluatul prăjiturilor, în rulade, produse de panificație, biscuiți, fursecuri etc. Poți presăra pudră de cardamom și peste salatele de fructe, îndeosebi peste cele din portocale și grapefruit. Cardamomul se combină excelent cu scorțișoară, nucșoară și ghimbir, mai ales pentru preparatele dulci.

În cele din urmă, cardamomul este delicios atunci când este folosit în diverse băuturi. De la cafea, limonadă, faimosul „masala chai” sau simplul ceai, infuzie sau macerat cu pulbere sau semințe de cardamom, dar și cacao cu lapte – toate reprezintă modalități de a integra cardamomul în alimentația ta.

Poți crea cu ajutorul cardamomului remedii pentru diverse afecțiuni sau tulburări. Un exemplu simplu de remediu utilizat pentru greață sau rău de mașină poate fi realizat din suc de ghimbir, cardamom, miere și puțină zeamă de lămâie.

Medicina indiană recomandă ca băuturile pe bază de cardamom (fie masala chai, fie maceratul sau infuzia de cardamom) să fie consumate la finalul meselor, pentru a îmbunătăți focul digestiv datorită proprietăților tonic-digestive și carminative ale cardamomului.

Îți recomandăm în continuare o rețetă de ceai indian (masala chai) cu efect tonic-digestiv.

 

Ceai Indian condimentat (Masala Chai)

Acest gen de ceai aromat este consumat nu doar în India, ci și în Bangladesh, Nepal sau Pakistan. Cardamomul reprezintă un ingredient cheie, un accent inconfundabil al rețetei tradiționale de ceai indian, un ceai („chai”) condimentat („masala”) ce are la bază 4 componente principale: ceai negru, condimente picante și aromate (precum ghimbir, cuișoare, nucșoară, scorțișoară și cardamom), lapte și un îndulcitor.

Pentru a încerca această rețetă de „masala chai”, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • 3 căni de apă
  • un vârf de cuțit de ghimbir măcinat
  • 2 vârfuri de cuțit de nucșoară măcinată
  • 2 vârfuri de cuțit de cardamom măcinat
  • 2 vârfuri de cuțit de scorțișoară măcinată
  • 4 cuișoare
  • 2 lingurițe de ceai negru
  • 2 linguri de zahăr brun/sirop de agave/sirop de arțar
  • 2 căni de lapte (sau lapte vegetal - migdale, soia etc.)

Pune apa la fiert și, când începe să clocotească, adaugă condimentele (cardamomul, nucșoara, scorțișoara, ghimbirul, cuișoarele). Lasă-le să-și infuzeze aroma timp de 5-10 minute, după care adaugă și ceaiul negru. Amestecă și lasă încă 2 minute compoziția la fiert. În final, toarnă laptele și îndulcitorul preferat (de exemplu: zahăr brun sau sirop de agave/de arțar). Lasă să fiarbă încă două minute.

Scoate cuișoarele și servește-l cald, preferabil după masă. Cantitățile de lapte, îndulcitor, sau condimente pot fi adaptate în funcție de gust și preferințe.

Poftă bună!

Te-ar putea interesa...
Mod prezentare: fulgi
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232428543
06942
1340 Lei
Mod prezentare: granule
Producători: Sonnentor
Cod bare: 9004145003033
05850
500 Lei
Mod prezentare: pulberi
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232419817
05266
500 Lei
Mod prezentare: pulberi
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232419701
05175
930 Lei 700 Lei
Reducere: 2,30 Lei
Mod prezentare: pulberi
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232427775
05857
480 Lei 400 Lei
Reducere: 0,80 Lei
Mod prezentare: pulberi
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232419763
  • Populare
  • Produse din Promoții/Discounturi
  • Cele mai noi