Mod de utilizare:
Se adauga in supe, tocanite, orez, la preparatele din legume, sosuri, marinate si salate.
Poate fi folosit ca inlocuitor mai ieftin al sofranului.
Are o aroma similara cu cea piperului, un gust ascutit si o culoare bogata aurie.
Proprietatile
terapeutice multiple si neasteptate ale curcumei au fost descoperite de
foarte multa vreme in medicina traditionala chineza si indiana. Curcuma
s-a dovedit in nenumarate cazuri un antalgic puternic in tratarea
durerilor cauzate de artrita, reumatism, tendinita sau menstruatie.
Curcuma
trateaza inflamatiile dermice si oftalmologice datorita curcuminei – un
anti-inflamator remarcabil. Efectul sau antibacterian permite
ingrijirea ranilor, prin simpla presarare a pudrei de curcuma pe rana.
Curcuma are o actiune tonifianta asupra tubului digestiv si stimuleaza
apetitul. Actioneaza ca un protector al mucoasei gastrice, previne si
trateaza astfel tulburarile gastrice si vindeca ulcerele de stomac.
Mai
mult decat atat, curcuma regularizeaza functia bilei si protejeaza
organismul impotriva colesterolului „rau”, jucand un rol important in
diminuarea colesterolului din sange. Prin acest mod, se evita astfel
aparitia bolilor degenerative ale arterelor.
Curcuma
reprezinta un adevarat purificator al sangelui, contribuind astfel la
fluidificarea sangelui si la stimularea producerii de globule rosii,
prevenind astfel accidentele cardio-vasculare.
Pentru
a optimiza actiunea curativa a curcumei, trebuie sa stii ca aceasta
este solubila in materiile grase, de aceea este recomandat sa amesteci
acest condiment cu ulei alimentar, in prepararea mancarilor.
Mai mult decat atat, asocierea cu piperina din piper creste extraordinar de mult absorbtia intestinala a curcuminei.
Astfel, se pot asezona preparatele culinare zilnice cu o lingurita de curcuma si trei varfuri de cutit de sare.
Curcuma
reprezinta un ajutor eficient in caz de raceala sau iritatii ale
gatului. Se amesteca jumatate de lingurita cu pudra de curcumina cu 30
ml de lapte cald. Acest amestec se consuma o data sau de doua ori pe zi.
Impotriva
cancerului de colon este indicat sa se admninistreze in fiecare zi 4 g
de curcuma. Pentru a lupta impotriva maladiei Alzheimer, recomandarea
consta in administrarea unei capsule de curcumina cu un pahar cu apa, de
trei ori pe zi.
In ceea ce
priveste tratamentul anti-inflamator, doza zilnica este de un sfert de
lingurita de curcuma amestecata cu un pahar cu apa. Se poate folosi cu
succes in cosmetica, in diverse masti pentru tenul gras, datorita
actiunii sale purificatoare. Atentie insa la cantitatea folosita si la
timpul de mentinere pe piele, deoarece poate lasa in urma pete galbene,
greu de indepartat.
Potrivit pentru: preparate indiene sau chinezesti, preparate din vegetale, fructe de mare, sosuri, orez, muraturi.
Compatibil
cu: Ienibahar, Chimen, Cardamom, Scortisoara, Cuisoare, Coriandru,
Fenicul, Usturoi, Ghimbir, Schinduf; Lemongrass, Mustar, Negrilica, Mirt
Lamaios, Boia, Patrunjel, Tamarind, Menta, Frunze de Lime.
Atentie!
Produs ambalat in fabrica unde se proceseaza soia, cereale continand
gluten, telina, mustar, susan, arahide, fructe cu coaja.