Seminte de susan negru 150g
- Recenzii
Nici o postare găsită
Semințele de susan negru sunt o sursă importantă de calciu, acizi grași esențiali (Omega 6, 9) și proteine, colină, vitamine B și E în alimentația sănătoasă. Susanul vitalizează și energizează organismul. Previne apariția afecțiunilor sistemului osos. Are efecte anti-îmbătrânire și proprietăți antioxidante (datorate mai ales sesaminei și sesamolului). Alte beneficii ale semințelor de susan: susțin buna funcționare a sistemului nervos, mențin scăzut nivelul colesterolului (prin concentrația bogată în lecitină a susanului). Semințele se pot presăra peste salate, covrigei, diverse produse de panificație și patiserie.
Valori nutriționale
- Valoare energetică 2399 kJ / 573 kcal
- Grăsimi 49,7 g din care acizi grași saturați 7 g
- Glucide 23,4 g din care zaharuri 0,3 g
- Fibre 11,8 g
- Proteine 17,7 g
- Sare 0 g
Susanul negru este o sursă bogată în special de lipide (49,7%), din care doar 7% reprezintă acizi grași saturați, restul de 42,7% fiind constituit din grăsimi sănătoase polinesaturate și mononesaturate și din acizi grași Omega 6, Omega 9 și Omega 3.
Aportul de glucide este de aproximativ 23,4%, cu un conținut infim de zaharuri (0,3%). Semințele de susan negru conțin un procent considerabil de proteine (17,7%) și de fibre (11,8%), iar aportul caloric este de 573 kilocalorii în raport cu 100 g de semințe de susan. Indicele glicemic este mic și nu conțin gluten.
În ceea ce privește micronutrienții, susanul negru conține următoarele vitamine și minerale:
- vitamine – B1 și B6 (mai ales), dar și B3, B9, B7 (colină), B2, vitamina A și vitamina E;
- minerale – calciu, magneziu, fier, fosfor, zinc, seleniu, cupru, mangan.
Alte substanțe bioactive importante din compoziția semințelor de susan negre sunt lignanii sesamină și sesamol (polifenoli cu proprietăți antioxidante), tocoferolii, lecitina (în proporție considerabilă) și cei 9 aminoacizi esențiali. Susanul negru reprezintă, totodată, una dintre cele mai bogate surse de fitosteroli, în special de beta-sisterol.
Beneficiile semințelor de susan negru
Datorită compoziției bogate în fitochimicale și alți nutrienți valoroși, cu proprietăți importante pentru buna funcționare a organismului, susanul negru îți poate aduce o mulțime de beneficii atunci când îl incluzi în dieta ta. Iată o parte dintre beneficiile evidențiate de unele studii științifice:
- proprietăți antioxidante – semințele de susan negru sunt o sursă importantă de antioxidanți (în special sesamină și sesamol) și alți polifenoli care au rolul de a proteja organismul împotriva stresului oxidativ care, dacă durează un timp îndelungat, ar putea declanșa apariția și dezvoltarea unor afecțiuni cronice precum diabetul, cancerul și afecțiunile cardiovasculare. De asemenea, pot preveni deteriorarea celulară și au un efect anti-îmbătrânire.
- conferă sănătate oaselor – conținutul considerabil de calciu și zinc al semințelor de susan negru poate susține și întreține masa osoasă, prevenind apariția unor afecțiuni ale sistemului osos, precum osteoporoza. De asemenea, poate întări și poate facilita dezvoltarea sistemului osos în cazul copiilor.
- mențin sănătatea inimii - semințele de susan negru sunt bogate în magneziu care ajută la prevenirea hipertensiunii. De asemenea, grăsimile polinesaturate, precum și lignanul sesamină contribuie la menținerea tensiunii arteriale în parametrii normali. Fitosterolii din compoziția susanului negru contribuie la scăderea colesterolului LDL, scăzând incidența aterosclerozei și a altor afecțiuni cardiovasculare.
- potențiale proprietăți anticancer – conform studiilor realizate, în special compușii sesamină și sesamol din compoziția susanului negru posedă unele proprietăți anticancer. Aceste cercetări au evidențiat capacitatea acestor micronutrienți de a combate stresul oxidativ și de a regla diferite stagii din ciclul de viață al celulei, precum și unele căi de semnalizare, toate acestea având un rol important în stoparea dezvoltării cancerului. Sesamina are un rol important atât în prevenirea cancerului, cât și în declanșarea apoptozei (moartea celulelor canceroase) și în autofagie (îndepărtarea celulelor deteriorate).
- mențin tinerețea și frumusețea pielii – semințele, precum și uleiul obținut din semințe de susan conțin anumiți nutrienți benefici pentru piele și păr, precum: acizi grași, zinc, fier, tocoferoli. Aceștia pot proteja pielea de efectele nocive ale razelor ultraviolete, pot preveni apariția ridurilor și îmbătrânirea pielii. Vitamina E hidratează pielea și elimină toxinele, protejând-o împotriva deteriorărilor de orice fel.
- susține buna funcționare a sistemului digestiv – acizii grași din semințele de susan lubrifiază intestinele, în timp ce conținutul bogat în fibre poate stimula peristaltismul intestinal. În acest mod, consumul de susan negru poate preveni constipația și indigestia și poate ameliora unele simptome cauzate de sindromul colonului iritabil, hemoroizi și alte tulburări de natură gastrointestinală. Măcinarea susanului sau înmuierea semințelor peste noapte pot ajuta la o și mai bună digestie și asimilare a acestora.
- supliment tonic, energizant – semințele de susan sunt recomandate în cazurile de oboseală cronică, în perioadele de convalescență și devitalizare. Conținutul bogat în vitamine, minerale și macronutrienți face ca o singură lingură de semințe de susan (eventual râșnite și transformate într-o pulbere) să fie suficientă pentru ca organismul să se simtă energizat și revigorat.