AMARANT 400GR
- Recenzii
Nici o postare găsită
Amarantul este o pseudo-cereală bogată în nutrienți, un superaliment. Semințele de amarant conțin 17% proteine complete, inclusiv lizină, aminoacid care susține dezvoltarea și repararea țesuturilor din organism. Sunt bogate în fibre, calciu, magneziu, fosfor și conțin de 2 ori mai mult fier decât grâul. Amaranth-ul reduce inflamațiile și nivelul colesterolului, previne ateroscleroza și anemia, fortifică oasele. Este util în curele de slăbire și detoxifiere, aducând beneficii în menținerea greutății optime. Amarantul poate fi gătit precum cerealele, adăugat în mâncăruri, pregătit sub formă de salată de icre vegană sau budincă cu lapte, expandat precum popcorn-ul sau măcinat în făină.
Ingrediente
- Semințe de amarant
Valori medii nutriționale 100 g
- Valoare energetică - 1753 kJ/ 409 kcal
- Grăsimi - 8 g (din care acizi grași saturați - 0 g)
- Glucide - 68 g (din care zaharuri - 0 g)
- Proteine - 17 g
- Sare - 0 g
Beneficiile amarantului
Amarantul este o pseudocereală cultivată de mii de ani pentru semințele bogate în proteine complete, fibre, minerale și antioxidanți. Având un profil nutrițional valoros și echilibrat, este considerat totodată un super-aliment.
Are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante, fiind eficient în combaterea stresului oxidativ. Menține sănătatea inimii și susține digestia prin intermediul fibrelor. Asigură creșterea țesuturilor și dezvoltarea musculaturii, conferind forță și vitalitate.
Descoperă în cele ce urmează mai multe despre amarant și beneficiile sale pentru organism, piele și dietă:
Pentru organism
După cum ne arată studiile, includerea amarantului în alimentație poate aduce o mulțime de beneficii pentru sănătatea organismului. Iată câteva dintre acestea:
- îmbunătățește metabolismul – amarantul conține proteine complete și cantități mai mari de lizină decât unele cereale. Lizina este un aminoacid esențial care facilitează dezvoltarea și repararea țesuturilor din organism, dar și producția de energie. Proteinele din compoziția amarantului susțin procesele de creștere și dezvoltare, optimizând metabolismul.
- conținut ridicat de antioxidanți – antioxidanții contracarează acțiunea nocivă a radicalilor liberi, prevenind deteriorarea celulară, apariția afecțiunilor cronice și îmbătrânirea prematură. Amarantul este o sursă bună de antioxidanți, în special de acizi fenolici cum sunt acidul galic și vanilic, care pot proteja organismul de bolile de inimă sau cancer.
- bogat în minerale esențiale pentru sănătate – amarantul conține cantități mari de mangan, magneziu, fosfor și fier. O singură porție de amarant asigură necesarul zilnic de mangan, mineral esențial pentru buna funcționare a creierului și prevenția tulburărilor sau afecțiunilor neurologice. Magneziul este implicat în peste 300 de reacții din organism, inclusiv în sinteza ADN-ului și în contracția musculară. Fosforul este esențial pentru densitatea osoasă, iar fierul este necesar producerii de hemoglobină.
- poate diminua inflamațiile – potrivit unor studii științifice, amarantul are acțiune antiinflamatoare, reducând nivelul unor markeri ai inflamațiilor din organism. Totodată, poate inhiba producerea imunoglobulinei E, un anticorp implicat în inflamația alergică. Datorită acțiunii sale, este benefic în artrită, osteoartrită, fibromialgie, gută, sindromul intestinului iritabil, diabet, cancer, boli autoimune.
- ajută la îmbunătățirea densității osoase – calciul, magneziul și fosforul din compoziția amarantului sunt esențiale pentru întărirea sistemului osos fragil și pentru repararea oaselor deteriorate. O dietă săracă în calciu poate predispune la fracturi și la riscul apariției osteoporozei.
- scade nivelul colesterolului – un studiu realizat pe animale a arătat că amarantul poate reduce nivelul colesterolului „rău” (LDL) cu 21-50%, menținând ridicat colesterolul „bun” (HDL). Fibrele din compoziția amarantului aderă la colesterol în interiorul sistemului digestiv și ajută la eliminarea lui din organism. Proprietățile reducătoare ale colesterolului sunt date și de concentrația bună de fitosteroli regăsită în amarant.
- ajută la prevenirea aterosclerozei – potasiul din compoziția amarantului favorizează scăderea tensiunii arteriale, dilatând vasele de sânge și reducând presiunea asupra sistemului cardiovascular. În același timp, conținutul mare de fitosteroli și fibre reduce nivelul colesterolului LDL. Prin aceste acțiuni, amarantul poate preîntâmpina apariția aterosclerozei.
- susține sistemul digestiv – conținutul ridicat de fibre ajută la eliminarea constipației, balonării și crampelor, îmbunătățește absorbția nutrienților din alimente. Totodată, stimulează sistemul digestiv să elimine reziduurile, toxinele, grăsimile și particulele de colesterol. Conform unei cercetări desfășurate la Purdue University, din totalul fibrelor pe care le conține amarantul, 78% sunt insolubile, iar 22% - solubile (în procent mai mare decât grâul și porumbul).
- benefic în tratarea venelor varicoase – amarantul conține rutin, un flavonoid care întărește pereții capilarelor și te ajută să tratezi varicele. Lizina din compoziție susține producția de colagen care, de asemenea, repară și întărește pereții vaselor de sânge.
Pentru piele
Semințele de amarant sunt folosite inclusiv pentru extracția uleiului de amarant, un ulei cu excelente calități cosmetice care:
- hidratează pielea – prin concentrația ridicată de scualen și acizi grași Omega 6 și 9, care se absorb cu ușurință în piele și asigură o hidratare intensă, fără a lăsa o peliculă grasă la suprafață.
- previne apariția prematură a ridurilor – îmbunătățește elasticitatea pielii și estompează ridurile fine cu ajutorul scualenului din compoziție, care are proprietăți antioxidante.
- regenerează pielea – uleiul de amarant detoxifică pielea și o regenerează, fiind benefic în afecțiuni ale pielii precum psoriazisul, eczemele sau acneea.
Poate fi aplicat pe piele, ca atare sau inclus în compoziția unor măști pentru față.
Pentru dietă
Amarantul poate fi inclus cu ușurință în diete, pentru beneficiile fără contraindicații pe care ți le poate aduce:
- sursă bogată de proteine – o cană de amarant gătit asigură 9g de proteine și toți aminoacizii esențiali. Proteinele din amarant au o calitate superioară și sunt ușor absorbite de organism, menținându-ne corpul tonifiat și energic, funcționând la parametrii optimi. Favorizează dezvoltarea masei musculare, creșterea și dezvoltarea sănătoasă a noilor celule și a țesuturilor, a pielii.
- nu conține gluten în mod natural – spre deosebire de grâu, secară și orz, amarantul nu conține în mod natural gluten, fiind excelent pentru persoanele care suferă de boala celiacă sau intoleranță la gluten. Împreună cu quinoa, hrișca, orezul sau meiul, amarantul poate înlocui cu succes în alimentație cerealele care conțin gluten.
- te ajută să slăbești – amarantul este bogat în proteine și fibre care conferă sațietate, reducând apetitul și aportul de calorii pe durata zilei. Spre deosebire de carbohidrații rafinați, proteinele solicită organismul să depună un efort mai mare și să ardă mai multe calorii pentru a fi digerate. Amarantul te poate ajuta să slăbești, dar fără a pierde deloc masa musculară.
Ce valori nutriționale are planta de amarant
Amaranth-ul este considerat pe drept cuvânt un super-aliment, fiind bogat în fibre și proteine complete, ce conțin toți cei 9 aminoacizi esențiali, printre care și lizină (un aminoacid rar întâlnit în compoziția cerealelor).
Are o valoare proteică mai mare decât orezul, ovăzul și secara, conține de 2 ori mai mult fier decât grâul și mai mult calciu decât unele cereale.
Conform FoodData Central, într-o cană (aprox. 246g) de amarant gătit intră cantități semnificative de minerale și vitamine:
- 2,1 mg mangan (105% din DZR)
- 160 mg magneziu (40% din DZR)
- 364 mg fosfor (36% din DZR)
- 5,2 mg fier (29% din DZR)
- 13,5 mcg seleniu (19% din DZR)
- 0,4 mg cupru (18% din DZR)
- 2,1 mg zinc (14% din DZR)
- 116 mg calciu (12% din DZR)
- 332 mg potasiu (9% din DZR)
- 0,3 mg vitamina B6 (14% din DZR)
- 54,1 mcg folat/B9 (14% din DZR)
Amaranth-ul este și o sursă bună de antioxidanți. Conține acid galic, acid p-hidroxibenzoic și acid vanilic, acizi fenolici care pot proteja organismul împotriva bolilor de inimă și a cancerului.