Ceai Cimbrișor vrac (THYMUS SERPYLLUM) 30g
- Recenzii
Nici o postare găsită
Caracteristici generale Ceai Cimbrișor vrac:
Ceai Cimbrișor vrac este o alegere excelentă pentru menținerea sănătății aparatului digestiv și a celui respirator. Acest demers este cu atât mai necesar cu cât ritmul vieții noastre devine tot mai alert și stresant, iar alimentația noastră devine tot mai haotică (mese neregulate, asocierea greșită a alimentelor, mâncatul în grabă și la ore improprii), procesată (devitalizată, lipsită de enzime) și plină de toxine, aditivi și cu un profil nutrițional dezechilibrat (exces de carbohidrați rafinați, de grăsimi saturate sau de sare). Toți acești factori de stres, împreună cu un efort fizic neadecvat, o hidratare insuficientă, un somn de slabă calitate și alte obiceiuri nocive (excesul de alcool, fumatul, administrarea improprie de medicamente), în timp, pot genera stres oxidativ și contribuie la creșterea statusului inflamator din organism.
Acest lucru are o influență negativă asupra întregului corp reducându-ne rezistența față de diverși agenți patogeni sau provocând un răspuns hormonal sau imunitar necorespunzător ce ne poate compromite sănătatea sau care ne încetinește ritmul de refacere a organismului. În astfel de cazuri, sistemul digestiv și cel respirator sunt printre primele afectate, ele fiind la interfața directă cu alimentele pe care le consumăm și aerul pe care îl inspirăm. Nevoia protejării sistemului nostru respirator devine și mai evidentă în lunile de iarnă, când imunitatea este mai solicitată, iar poluarea aerului, tot mai întâlnită în zilele noastre, este și ea un factor care contribuie la afectarea sănătății noastre respiratorii.
Pentru a ne proteja corect tractul respirator și a obține și o digestie optimă, putem alege soluții naturale bazate pe plante cu o acțiune antiinflamatoare, antiseptică și digestivă precum Cimbrișorul. Astfel, utilizarea infuziilor pe bază de Ceai Cimbrișor vrac poate susține buna funcționare a sistemului respirator și a celui digestiv, calmând inflamația de la nivelul gâtului, faringelui și a corzilor vocale și crescând imunitatea locală, a căilor respiratorii.
Ingrediente Ceai Cimbrișor vrac:
Părți aeriene de Cimbrișor (Thymus serpyllum).
Detalii Ceai Cimbrișor vrac:
Plantele medicinale folosite ca materie primă pentru ceaiurile Hypericum sunt procurate din zone nepoluate, ecologic curate, astfel încât putem garanta puritatea produsului prin lipsa de contaminanți toxici carcinogeni, metale grele, erbicide, insecticide, îngrășăminte chimice, microorganisme sau viruși patogeni.
Pentru realizarea produsului Ceai Cimbrișor vrac, au fost folosite plante nemodificate genetic, obținute preponderent din flora spontană a țării noastre. Părțile aeriene de Cimbrișor au fost uscate la temperaturi menajante, păstrându-și, așadar, proprietățile benefice. Nu au fost folosite tratamente chimice sau iradiante.
Ceai Cimbrișor vrac ajută la eficientizarea digestiei prin stimularea funcțiilor gastrice și intestinale. De asemenea, cantitatea mare de ulei volatil (1-2,5%) conținută în această plantă ajută la calmarea senzației de disconfort de la nivelul căilor respiratorii, reducând inflamația și crescând imunitatea locală. De asemenea, acesta protejează împotriva virusurilor, bacteriilor și a fungilor (de ex: Cryptococcus neoformans, specii de Aspergillus, Saprolegnia și Zygorhynchus; Salmonella typhimurium, Staphylococcus aureus, Escherichia coli ș.a.). În plus, compușii activi (de ex.: ulei volatil – borneol, cineol, timol, cimol, carvacrol, terpineol, apigenin, mircen, α-pinen, β-cariofilen, β-bisabolen, limonen, geraniol, citral; flavonoide, acizi polifenolcarboxilici – acid ursolic, acid cafeic, acid rosmarinic; taninuri, principii amare, serpilină, săruri ale acidului malic, săruri minerale ș.a.) din Cimbrișor, contribuie și la tonifierea sistemului nervos, stimularea circulației sanguine, calmarea spasmelor musculare și a crampelor menstruale și calmarea iritațiilor cutanate. Pe scurt, printre virtuțile ceaiului de Cimbrișor se numără acțiunea: antiinflamatoare, antiseptică, decongestionantă, antitusivă, expectorantă, secretolitică, analgezică, antispastică, digestivă, antipiretică, emenagogă, vermifugă, tonică asupra sistemului nervos și diuretică.
Prezentarea compușilor activi din Ceai Cimbrișor vrac:
Cimbrișorul (Thymus serpyllum), denumit și Cimbrișor-de-câmp, este o specie erbacee perenă regăsită în zonele montane unde crește pe pajiști și pășuni alpine, în poieni și la marginea pădurilor, prezentând inflorescențe de culoare roz-violet, mov și, mai rar, albă. Specia este originară și Europa și Nordul Africii, având o largă răspândire pe teritoriul țării noastre. Deși este strâns înrudit cu Cimbrul-de-câmp (Thymus vulgaris), cele două specii nu trebuie confundate între ele și nici cu Cimbrul (bun, de grădină – Satureja hortensis), alături de care fac parte din familia Lamiaceelor.
Cimbrișorul este o plantă aromatică medicinală asociată, în trecut, cu ideea de curaj, vitejie și folosită în mod tradițional pentru ameliorarea simptomelor virozelor, problemelor digestive, curățarea rănilor superficiale sau pentru regularizarea ciclului menstrual. Fitoterapia modernă recomandă folosirea Cimbrișorului pentru calmarea episoadelor de tuse convulsivă, ușurarea expectorării și decongestionarea căilor respiratorii, calmarea durerii și iritațiilor de la nivelul cavității orale, a gâtului, laringelor și amigdalelor și ca agent antibacterian în igiena orală. De asemenea, părțile aeriene ale acestei specii sunt folosite și pentru ușurarea digestiei și menținerea sănătății gastrointestinale datorită acțiunii antiseptice și antispastice. Nu în ultimul rând, infuzia de Cimbrișor are și acțiune diuretică și de protejare a funcțiilor renale și hepatice (datorită principiilor amare).
Produsele pe bază de Cimbrișor sunt, cel mai adesea, bogate în ulei volatil, flavonoide și acizi polifenolcarboxilici. Compuși precum acidul cafeic sau acidul rosmarinic sunt recunoscuți pentru efectele lor puternic antioxidante. Spre exemplu, acidul cafeic și-a dovedit, în numeroase studii, acțiunea inhibitoare asupra proliferării celulelor canceroase, fiind în același timp, și un bun imunomodulator și antiinflamator. În cea ce privește uleiul volatil, acesta este bogat în timol, carvacrol, borneol și alți compuși cu efecte puternic antibacteriene, antivirale, antifungice și nu doar. Astfel, alfa-pinenul este un bronhodilatator foarte biodisponibil, dar și un bun antiinflamator, un antibiotic natural cu spectru larg și chiar și un adjuvant al memoriei prin inhibarea acetilcolinesterazei. Limonenul conferă produsului de față proprietățile sale digestive fiind des folosit în medicina naturistă și alternativă pentru calmarea simptomelor refluxului gastroesofagian și a arsurilor (pirozis). Similar, timolul este un compus biologic activ cu acțiune puternic antibacteriană, fiind dovedit științific ca având o eficiență de 25 de ori mai mare decât cea a fenolului, dar cu o toxicitate mult mai mică.
Extern, preparatele pe bază de Cimbrișor dezinfectează și curăță eficient tenurile grase, ajută la atenuarea reacțiilor alergice, combate mătreața, acneea, celulita și infecțiile buco-faringiene și protejează împotriva cariilor, plăcii bacteriene și a inflamației gingivale.
Mod de utilizare Ceai Cimbrișor vrac:
Intern: sub formă de infuzie din 1-2 lingurițe de plantă la 200 mL de apă clocotită, se lasă acoperit câteva minute la infuzat, se strecoară și se beau 2 căni de ceai pe zi, timp de 1 săptămână, apoi se face o pauză de câteva zile și cura se poate relua. Extern: sub formă de infuzie din 5 g de plantă la 100 mL de apă. Se va folosi pentru: gargară, clătirea gurii, spălături locale, ulcerații, cataplasme în pansament steril, calmarea înțepăturilor de insecte, curățarea tenului gras sau acneic, și clătirea părului gras sau care prezintă mătreață.
Pentru un efect mai puternic, se recomandă asocierea cu Tinctura de Cimbrișor!
Se poate asocia cu succes și cu: Bitterul Taina Plantelor (capsule, hidroalcoolic sau hidroglicerinic), Hyper-Bron (capsule), Hyper-Grip (capsule), Hyper-Gas (capsule), Vitacan cu Propolis (răceală și gripă) (capsule), Sirop contra Tusei, Sirop de Brad cu Propolis, Sirop de Iederă, Sirop de Ridiche neagră, Oțet Antigripal și cu Hyper Șampon (Anticădere & Antimătreață) de la Hypericum.
Contraindicații:
Nu se utilizează de către persoanele cu sensibilitate la oricare dintre ingredientele produsului.
Precauții:
- Femeile gravide sau care alăptează, persoanele care urmează tratamente medicamentoase (diuretice, terapie hormonală) sau care se află sub supraveghere medicală (în special pentru hipotiroidie, insuficiență hepatică sau renală decompensată) sunt sfătuite să consulte un specialist înainte de începerea curei;
- Persoanele cu sensibilitate la Țelină și polenul de Mesteacăn pot manifesta sensibilitate încrucișată la Cimbrișor;
- A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic;
- A nu se lăsa la îndemâna și la vederea copiilor mici;
- Acesta este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un mod de viață sănătos.
Condiții de păstrare:
Bine închis, ferit de lumină și umiditate, la temperaturi de maximum 25°C.