Ceai Lichen de Piatra (CETRARIA ISLANDICA) 20g
- Recenzii
Nici o postare găsită
Ceai Lichen de Piatra – Compoziţia chimică:
Polizaharide solubile în apă, dintre care lichenina care prin hidroliză se transformă în glucoză iar izolichenina se dizolvă în apă rece iar apoi se scindează în manoză, galactoză şi glucoză, fapt pentru care în unele ţări se foloseşte ca furaj pentru animale sau pentru prepararea zahărului; mucilagii care sunt solubile în apa fierbinte în proporşie de 70%, acizi lichenici(cetraric şi protocetraric), ulei volatil, vitaminele A şi B1, iod, fridelină, grăsimi, lactonă alifatică.
Acţiune biologică:
– Antitumorală, datorită polizaharidelor, în special lactonei alifatice;
– Antibacteriană, asupra Helicobacter pylori;
– Bacteriostatică,prin acidul usnic şi enozina, inhibitoare asupra bacilului Koch;
– Calmantă şi antimicrobiană,protejează mucoasele tractului respirator.
Recomandări:
Preparatele din Lichenul de piatră sunt complementare în: afecţiuni gastro-intestinale ca pansament, gastrită hiperacidă şi ulcer duodenal, faringite, laringite, bronşite, tuse convulsivă, gripă, astm bronşic, diabet, nefrite, tuberculoză, prevenirea infecţiei cu HIV.
Mod de folosire:
Intern-infuzie din 1 lingură tal la 200 ml. apă. Decoct din 1 lingură tal la 200 ml. apă, se fierbe 5 minute, se neutralizează aciditatea adăugând un vârf de cuţit de bicarbonat de sodiu, se beau 1-2 ceaiuri pe zi înaintea meselor principale. Tinctură-20%, câte 30-50 picături pe zi. Macerat la rece din 1 linguriţă tal la 200 ml apă rece, se lasă la macerat 10 ore şi se foloseşte în caz de vomismente.
Contraindicaţii:
În hiperaciditate gastrică nu se administreză tinctura ci infuzia sau decoctul. Nu prezintă efecte secundare. Nu prezintă restricţii în graviditate sau alăptare.