CONDIMENT NUCSOARA MACINATA 50 GR
- Recenzii
Nici o postare găsită
Ce este nucșoara
Aromă prețioasă de origine indoneziană, condiment cald, picant-aromat și cu un parfum lemnos, dulce-amărui, nucșoara este sămânța, cu un trecut tumultos, a unui arbore tropical veșnic verde, numit „Myristica fragrans”. Arborele de nucșoară este o specie perenă de arbore nativ din flora indoneziană a Insulelor Banda ale arhipelagului Molucelor, denumit și „Insulele mirodeniilor”.
Arborele de nucșoară crește până la o înălțime de 20 metri, având o producție anuală de 1500-2000 de fructe, ce se asemănă, ca formă și mărime, cu piersica. Aceste fructe conțin sămânța sau miezul propriu zis al nucșoarei care este protejat la exterior de un înveliș cărnos roșu-portocaliu, un aril denumit și „macis”. Atât sămânța, cât și arilul nucșoarei sunt utilizate ca și condiment, având nuanțe diferite de gust. După ce este recoltată, nucșoara se lasă 6-8 săptămâni la uscat, după care este îndepărtat învelișul uscat. Sămânța de nucșoară este comercializată fie întreagă, fie sub formă de pulbere măcinată.
Istoricul tumultos al nucșoarei a făcut ca aceasta să fie una dintre cele mai scumpe mirodenii ale lumii, o afacere profitabilă în special pentru negustorii de condimente din Evul Mediu. Negustorii arabi și indieni au comercializat condimentul de-a lungul Oceanului Indian și au fost primii care au introdus nucșoara în Europa, fiind urmați apoi de olandezi și britanici. În Europa medievală, nucșoara era cunoscută îndeosebi de către europenii înstăriți, care o foloseau nu doar ca un condiment și agent de conservare, dar și ca pe o plantă cu proprietăți medicinale remarcabile. Europenii considerau nucșoara un remediu eficient contra virușilor gripali, dar mai ales pentru prevenirea ciumei bubonice. Din aceste motive, nucșoara costa mai mult decât greutatea sa în aur.
În zilele noastre, cel mai mare producător de nucșoară este Indonezia, urmat de alte țări precum: India, Sri Lanka, Grenada, Malaezia și Emiratele Arabe.
Nucșoara este comercializată întreagă sau măcinată, cu rol condimentar, uneori și terapeutic. Din nucșoară se obține și unt, dar și ulei esențial de nucșoară. Uleiul este obținut prin procedee de distilare la aburi, fiind folosit în industria parfumurilor, dar și în industriile farmaceutice. Untul de nucșoară este semisolid, maro-cafeniu și are atât gustul, cât și mirosul nucșoarei.
Nucșoara măcinată poate fi adăugată la preparatele dulci, în special la cele festive, pregătite cu ocazia sărbătorilor de iarnă, dar și la unele mâncăruri ori băuturi, mai ales calde. Conferă o aromă delicioasă, fermecătoare, un parfum aparte celor mai multe combinații culinare. Descoperă în continuare beneficiile, dar și modalitățile în care poți consuma nucșoara.
Beneficii ale nucșoarei măcinate
Deși este utilizată în mod uzual mai mult cu valoare condimentară decât terapeutică, nucșoara conține o paletă cuprinzătoare de compuși extraordinar de puternici, care contribuie la prevenirea unor afecțiuni sau boli, conferind sănătate întregului organism. Efectele benefice ale nucșoarei se datorează conținutului nutritiv bogat în vitamine, minerale și compuși organici, precum sunt uleiurile esențiale din compoziția nucșoarei.
Consumul de nucșoară conferă următoarele beneficii:
- sursă bogată de antioxidanți – nucșoara conține mai mulți antioxidanți esențiali pentru organism, inclusiv polifenoli, uleiuri esențiale și pigmenți antocianici (de exemplu, cianidina) care contribuie la prevenirea deteriorării celulare, protejând starea de sănătate a organismul, întărind sistemul imunitar și prevenind instalarea afecțiunilor cronice.
- acțiune antiinflamatoare – monoterpenele, sabinenele, precum și celelalte substanțe antioxidante cu rol antiinflamator din compoziția nucșoarei contribuie la reducerea inflamației, prevenind apariția bolilor cronice precum diabetul, artrita, afecțiunile cardiovasculare. Acțiunea antiinflamatoare are loc prin inhibarea anumitor enizme.
- afrodisiac tonic – susține funcțiile sexuale, crește libidoul.
- proprietăți antiseptice și antibacteriene – conform studiilor științifice, nucșoara distruge și împiedică dezvoltarea unor bacterii dăunătoare, precum E.coli și Streptococcus mutans.
- contribuie la bunăstarea digestivă – nucșoara este un remediu carminativ, eficient împotriva flatulenței și colicilor. Favorizează digestia și împiedică fermentația intestinală.
- reglează circulația sanguină și presiunea arterială
- hipocolesterolemiant – consumul de nucșoară contribuie la scăderea nivelului de colesterol.
- conferă un somn odihnitor – tratează insomnia, elimină stresul și oboseala.
- analgezic – uleiurile volatile din compoziția nucșoarei au efect antiinflamator, eliminând astfel durerile de mușchi, articulații, dinți, precum și orice alt tip de dureri.
- stimulează sistemul nervos – nucșoara susține funcțiile cognitive și previne afecțiunile neurodegenerative. Este un remediu eficient împotriva depresiei și anxietății, conferă o dipoziție emoțională pozitivă. Este un remediu adaptogen, cu efect atât stimulant, cât și sedativ, în funcție de nevoile organismului. Contribuie la recuperarea convalescenților și facilitează o capacitate de concentrare mult mai ridicată.
- detoxifiant – consumul de nucșoara facilitează eliminarea toxinelor în special de la nivelul ficatului, rinichilor și intestinelor datorită uleiurilor cu proprietăți antibacteriene din compoziția sa. Îndepărtează inclusiv bacteriile de la nivelul cavității bucale, ce sunt responsabile pentru respirația urât mirositoare. Din acest motiv, pastele de dinți ayurvedice au ulei esențial sau pulbere de nucșoară în compoziția lor, eugenolul din nucșoară contribuind la împrospătarea respirației și la eliminarea durerilor de dinți.
- conferă sănătate pielii – uleiul, dar și pulberea de nucșoară, mențin tonusul pielii, tratează punctele negre, porii înfundați și acneea.
Nucșoara – contraindicații
Consumată în cantități mici, nucșoara măcinată nu predispune la efecte adeverse, ci dimpotrivă, are o mulțime de efecte benefice asupra organismului. Consumul de nucșoară este contraindicat:
- în cantități mari și pe termen lung din pricina miristicinei, un compus cu proprietăți psihoactive ce intră în special în componența uleiului esențial. Miristicina poate cauza simptome precum halucinațiile, pierderea controlului muscular și unele intoxicații, asociate cu tahicardie, greață, vomă, dezorientare sau agitație.
- persoanelor cu alergie la nucșoară, deoarece le poate cauza efecte adeverse, chiar și dermatită de contact.
- femeilor însărcinate le este contraindicată nucșoara în cantități mari, din pricina miristicinei, dar și a faptului că poate declanșa travaliu prematur și avort spontan.
În concluzie, nucșoara nu este contraindicată atunci când este administrată sau folosită în cantități uzuale, mici, cu rol condimentar sau ca supliment alimentar ori adjuvant, în combinație cu alte remedii terapeutice. Consumul de nucșoară în cantități mari este, însă, contraindicat.