CONDIMENT OREGANO 50 GR

01581
550 Lei
Stoc epuizat
Puncte fidelitate: 1 puncte
Adaugă la Favorite
Distribuiți
.
Livrare
Avantaje
Categorii

Oregano, numit și sovârf, este o plantă aromatică folosită drept condiment și remediu terapeutic. Conține fibre, vitamine, antioxidanți și este bogat în minerale precum fier, calciu, potasiu și magneziu. Oregano previne deteriorarea celulară cauzată de radicalii liberi, având puternice proprietăți antioxidante. Susține digestia și elimină balonarea sau flatulența. Protejează organismul de infecții virale și bacteriene. Alte beneficii: tonifică sistemul nervos, fiind util în astenie nervoasă și stres. Oregano oferă o savoare mediteraneană sosurilor pentru paste și pizza, produselor de panificație. Se combină excelent cu mâncărurile din legume precum dovlecei, zucchini, ardei grași, cartofi, cu fripturile de porc, vită și miel.

Beneficii produs:

  • Proprietăți antioxidante puternice
  • Conținut ridicat de minerale


ProducătorSolaris Plant Cod bare5941828001815
  • Recenzii
CONDIMENT OREGANO 50 GR, Solaris Plant (5941828001815)

Oregano (Origanum Vulgare) mai este cunoscut și sub denumirea de sovârf sau măghiran sălbatic, fiind o plantă medicinală și aromatică (condimentară) din familia Lamiaceae. Poate crește până la o înălțime de 50-80 cm, frunzele sale au formă ovată, iar florile sale rozalii-violet sunt dispuse sub formă de umbreluțe. Întrucât conține uleiuri volatile cu proprietăți medicinale, planta este utilizată inclusiv în scopul extragerii de ulei esențial.

Sovârful este originar din regiunea mediteraneană, de unde s-a răspândit ulterior în Scandinavia, America Centrală și de Nord. Este cultivat în special la altitudine, în zonele muntoase sau de deal, iar numele său provine din grecescul „origanon” care semnifică „bucuria munților”. În mitologia elenă, zeița Afrodita a cultivat oregano în grădina sa de pe Muntele Olimp, pentru a face oamenii mai fericiți.

Ce beneficii și proprietăți are oregano

Oregano este o plantă înrudită cu menta, apreciată și folosită nu doar în bucătărie, cât mai ales în medicina tradițională. Grecii antici sunt printre primii care au descoperit virtuțile terapeutice ale sovârfului, Hipocrate utilizându-l mai ales pentru proprietățile sale antibacteriene, în tratamentul psoriasis-ului, al tăieturilor și durerilor de stomac.       

Frunzele de oregano sunt bogate în fibre și au un conținut ridicat de minerale, vitamine și alți micronutrienți sănătoși. În compoziția lor regăsim:

  • fier, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, mangan, cupru;
  • vitamina A, E, K, piridoxină (B6), riboflavină (B2), niacină (B3), folat (B9), vitamina C, colină;
  • antioxidanți: beta-caroten, luteină, zeaxantină, polifenoli, taninuri.

Oregano are puternice proprietăți antioxidante și stimulente ale digestiei. Are acțiune carminativă, colagog-coleretică, antivirală, antibacteriană, antifungică, antiparazitară, antiinflamatoare, antibronșitică, expectorantă, tonică nervin.

Susține digestia, previne balonarea și este util în tulburări digestive, astm, răceli și alte afecțiuni respiratorii, în astenii nervoase, în caz de stres și migrene ocazionale.

Descoperă în continuare mai multe dintre beneficiile frunzelor de oregano:

  • acțiune puternic antioxidantă – dintre condimente, oregano se află pe a doua poziție a scalei ORAC, având o capacitate foarte mare de absorbție a radicalilor liberi ai oxigenului. Sovârful conține flavonoide și acizi fenolici care reduc stresul oxidativ din organism, întăresc sistemul imunitar și previn deteriorările celulare, îmbătrânirea prematură și apariția unor afecțiuni cronice precum bolile cardiovasculare sau cancerul.
  • proprietăți antibacteriene – un studiu efectuat în laborator a arătat eficiența sovârfului împotriva a 23 de specii de bacterii. Frunzele și uleiul esențial de oregano conțin carvacrol și timol, compuși care ajută la eliminarea mai multor tulpini de bacterii, printre care și E.coli sau Pseudomonas aeruginosa, bacterii ce pot cauza diverse infecții în organism. Proprietățile antiseptice îl fac util în tratamentul afecțiunilor bucale, sub formă de apă de gură ce poate fi folosită pentru inflamații ale gurii și gâtului.
  • susține buna funcționare a sistemului digestiv – o linguriță de oregano conține 0,5g fibre, care au un efect benefic asupra sistemului digestiv, stimulând mișcările peristaltice și tranzitul intestinal. În același timp, sovârful are proprietăți stimulente la nivel digestiv și elimină acumulările de gaze intestinale (carminativ), fiind util în cazul enteritei, dispepsiei și colicilor abdominale.
  • ajută la tratarea infecțiilor virale – carvacrolul și timolul din compoziția sovârfului au proprietăți antivirale, frunzele și uleiul esențial de oregano oferind protecție împotriva răcelilor și rezistență la infecții cauzate de viruși. În cadrul unui studiu efectuat în laborator, carvacrolul a inactivat norovirusul, un virus contagios care provoacă diaree, greață și dureri de stomac cu debut brusc.
  • diminuează inflamațiile – oregano este bogat în carvacrol și antioxidanți care neutralizează radicalii liberi și reduc inflamațiile cronice, prevenind apariția afecțiunilor cardiovasculare, neurodegenerative (Alzheimer), a diabetului, cancerului sau bolilor autoimune. Potrivit cercetărilor, extractele și produsele pe bază de oregano pot contracara inclusiv inflamațiile asociate cu alergiile și artrita reumatoidă.
  • îmbunătățește sănătatea inimii – mai multe cercetări au arătat că extractele pe bază de oregano pot ajuta la reglarea tensiunii arteriale și sunt benefice în reducerea hiperlipidemiei, o condiție caracterizată printr-un nivel ridicat de grăsimi în sânge. Mai multe studii sunt însă necesare în această direcție.
  • proprietăți anti-tumorale – antioxidanții din compoziția frunzelor de oregano nu doar că neutralizează deteriorările cauzate de radicalii liberi, dar pot contribui și la prevenirea cancerului. Potrivit unui test efectuat în laborator, carvacrolul prezent în oregano ar putea suprima creșterea și răspândirea celulelor canceroase de la nivelul colonului.
  • tonifică sistemul nervos – ceaiul de sovârf poate ameliora durerile de cap, mai ales a celor datorate stresului și încordării. Totodată, are acțiune tonică, benefică în perioadele de oboseală, astenie nervoasă.
Cum se utilizează oregano

Condiment clasic mai ales pentru sosurile de paste și pizza, oregano este frecvent utilizat în bucătăria italiană și franceză, dar și în bucătăria grecească, unde este adăugat în salata grecească sau preparatele din pește. Totodată, face parte din mixul de condimente franțuzești numit Ierburi de Provence.

Frunzele de oregano au o aromă erbacee caldă, un iz ușor afumat și un gust asemănător cu măghiranul și cimbrul. Au o aromă mai intensă atunci când sunt uscate, astfel că o lingură de oregano proaspăt din rețete poate fi înlocuită cu o linguriță de oregano uscat.

Oregano oferă o savoare mediteraneană preparatelor tale. Iată cum îl poți folosi:

  • În compoziția sosurilor (pentru paste, pizza etc.), în dressing-uri pentru salate, în marinadele pentru fripturi de porc, vită și miel sau pește la grătar.
  • Pentru a asezona risotto, tocănițe și mâncăruri din legume. Se potrivește de minune cu ingrediente precum dovleceii, zucchini, ardeii, roșiile, cartofii, vinetele și măslinele.
  • Spre a condimenta chiftele, burgeri și unele umpluturi delicioase.
  • La prepararea aluaturilor de pâine sau în produsele de patiserie. Oregano este delicios mai ales presărat peste focaccia sau bruschete cu brânză mozarella, roșii și usturoi.
  • Poate fi folosit pentru a aromatiza, a infuza la rece uleiul preferat (de ex: uleiul de măsline).
  • Pentru a pregăti ceai de oregano (macerat la rece sau infuzie), util în scop profilactic sau terapeutic.

Pentru ca oregano uscat să-și elibereze pe deplin aroma în timpul gătirii, îți recomandăm să îl adaugi cu cel puțin 15 minute înainte ca preparatul să fie gata.

Întrucât are un gust intens, poți folosi cantități mai mici la prima utilizare.

Precauții și contraindicații

Folosit în cantități uzuale, alimentare, oregano oferă doar beneficii și nu declanșează apariția unor reacții adverse.

În unele cazuri rare, consumul de oregano poate cauza reacții neplăcute persoanelor care sunt alergice la mentă sau alte plante din familia Lamiaceae, cum sunt busuiocul, isopul, lavanda sau salvia.

Totodată, este recomandat să eviți să consumi oregano cu 2 săptămâni înainte de operații chirurgicale, pentru a preîntâmpina riscul apariției sângerărilor.

Te-ar putea interesa...
07029
520 Lei
Mod prezentare: granule
Producători: Herbal Sana
Cod bare: 5999561567662
Mod prezentare: pulberi
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232428918
06982
2100 Lei
Mod prezentare: fulgi
Producători: Maldon
Cod bare: 5011428300035
05267
250 Lei
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232427157
04897
1490 Lei
Producători: Solaris Plant
Cod bare: 5941828024579
Mod prezentare: fulgi
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232428543
  • Populare
  • Produse din Promoții/Discounturi
  • Cele mai noi