OVAZ INTEGRAL 500 GR
- Recenzii
Nici o postare găsită
Ovăzul integral are proprietăți tonice, mineralizante, laxative, anticolesterolemice, emoliente, stimulente ale funcției tiroidiene, hipoglicemiante. Conține proteine complete, vitaminele B și E, mangan, fosfor, fier, magneziu, antioxidanți (avenantramide). Este o sursă excelentă de fibre solubile, în special de beta-glucan care ajută la scăderea nivelului colesterolului și glicemiei. Conferă sațietate și eliberează gradat energie datorită carbohidraților complecși. Fortifică organismul și sistemul nervos, fiind util în convalescență, surmenaj, epuizare nervoasă, depresie. Stimulează peristaltismul intestinal și ajută la tratarea constipației. Rețetele cu ovăz integral sunt simple, iar preparatele hrănitoare și gustoase. Ovăzul poate fi adăugat unor deserturi, salate, supe, în felurite mâncăruri.
Ingrediente
Ovăz integral.
Beneficii și proprietăți ale ovăzului integral
Ovăzul (Avena Sativa) este o plantă erbacee ce aparține familiei Gramineae, având tulpina de tip pai și inflorescența sub formă de spic, care este cultivată în special pentru grăunțele ei. Aduce un aport nutritiv deosebit de valoros în alimentație, fiind una dintre cele mai sănătoase cereale.
Boabele de ovăz integral sunt bogate în fibre, carbohidrați complecși cu asimilare lentă, vitamine, minerale și antioxidanți. În compoziția lor intră următorii macro și micronutrienți esențiali:
- grăsimi – 2g (acid linoleic, oleic)
- glucide – 76g (polizaharide)
- fibre – 15g (mai ales solubile - beta-glucan și insolubile - lignani, celuloză, hemiceluloză)
- proteine – 10g (avenină și avenalină)
- vitamine: complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamina E
- minerale: mangan, fosfor, cupru, fier, magneziu, zinc, potasiu
- flavonoide, avenantramide, saponine, steroli, acizi fenolici (acid ferulic)
Ovăzul integral este o proteină completă, ce conține toți aminoacizii esențiali, dintre care într-o proporție ridicată regăsim triptofan (mai ales), treonină, histidină și lizină.
Toți acești nutrienți și compuși conferă ovăzului integral proprietăți valoroase și următoarele acțiuni:
- anticolesterolemic, antioxidant, detoxifiant, mineralizant, diuretic, tonic general, stimulent al funcției tiroidiene, emolient, hipoglicemiant, antiinflamator, laxativ.
Iată câteva dintre cele mai importante beneficii pe care ți le poate oferi includerea ovăzului integral în alimentație:
- sursă de antioxidanți – ovăzul este bogat în polifenoli și avenantramide (compuși antioxidanți specifici ovăzului). Avenantramidele pot ajuta la scăderea tensiunii arteriale prin creșterea producției de oxid de azot, care contribuie la dilatarea vaselor de sânge și la o mai bună circulație sanguină. În plus, avenantramidele prezintă o acțiune antiinflamatoare și calmantă la nivelul pielii (îndepărtează pruritul) și încetinesc procesele de îmbătrânire.
- bogat în beta-glucan – un tip de fibră solubilă care formează o substanță gelatinoasă la nivelul intestinului, ce ajută la reducerea colesterolului LDL și a celui total, la scăderea nivelului glicemiei și a răspunsului la insulină. Totodată, conferă sațietate și susține dezvoltarea bacteriilor prietenoase în tractul digestiv.
- scade nivelul colesterolului – mai multe studii au arătat eficiența beta-glucanului din compoziția ovăzului în reducerea colesterolului total și a celui LDL, prin intermediul stimulării excreției bilei bogate în colesterol, ceea ce conduce la scăderea nivelului de colesterol din sânge. De asemenea, antioxidanții prezenți în ovăz previn oxidarea colesterolului LDL, care este determinată de acțiunea radicalilor liberi. Prin intermediul acestor acțiuni, consumul de ovăz integral ajută la prevenirea afecțiunilor cardiovasculare.
- echilibrează nivelul de zahăr din sânge – ovăzul poate scădea nivelul de zahăr din sânge în special pentru persoanele care prezintă simptomele diabetului de tip 2 și pentru cele supraponderale. De asemenea, ar putea îmbunătăți sensibilitatea la insulină. Aceste efecte sunt atribuite capacității beta-glucanului de a forma un gel gros care întârzie golirea stomacului și absorbția glucozei în sânge.
- oferă sațietate și ajută la reglarea greutății corporale – fibrele din compoziția ovăzului întârzie durata de golire a stomacului și cresc senzația de sațietate. Totodată, beta-glucanul stimulează eliberarea peptidei yy (PYY), un hormon produs în intestin ca răspuns la acțiunea de a mânca. S-a putut observa că acest hormon al sațietății poate reduce cantitatea de calorii consumate pe durata zilei, precum și riscul de apariție al obezității.
- mărește nivelul de energie – consumul de ovăz integral (bogat în carbohidrați complecși, fibre și proteine) asigură o rezervă de energie suficientă pentru câteva ore. Aceasta se datorează în special carbohidraților complecși, care sunt asimilați treptat și eliberează gradat energia necesară pentru a-ți duce la bun sfârșit activitățile zilnice. Ovăzul este indicat inclusiv în dieta sportivilor și a persoanelor active.
- recomandat în perioadele de astenie fizică și nervoasă – ovăzul este excelent pentru fortificarea organismului în perioadele de oboseală, surmenaj, în convalescență. Este și unul dintre cele mai bune remedii pentru „hrănirea” sistemului nervos în momentele de stres, slăbiciune, epuizare nervoasă asociată cu depresie sau insomnie. Aceasta se datorează în special conținutului bogat în triptofan al ovăzului. Triptofanul este un aminoacid esențial care participă la producerea de serotonină și melatonină, ameliorând pe cale naturală tensiunea nervoasă, depresia, migrenele și insomnia.
- ajută la eliminarea constipației – boabele de ovăz sunt bogate în fibre care stimulează peristaltismul intestinal, având unele proprietăți laxative și depurative. Conform unor studii efectuate asupra unor pacienți vârstnici, 59% dintre aceștia nu au mai avut nevoie să folosească laxative după ce au consumat zilnic, timp de 3 luni, o masă (o supă sau un desert) ce conținea tărâțe de ovăz.