SAMBURI DE CAISE AMARI 50g

03046
630 Lei
Stoc epuizat
Puncte fidelitate: 1 puncte
Adaugă la Favorite
Distribuiți
.
Livrare
Avantaje
Categorii

Beneficii produs

  • Conținut ridicat de amigdalină (vitamina B17)
  • Bogate în vitamine și minerale

  

ProducătorSolaris Plant Cod bare5941828011944
  • Recenzii
SAMBURI DE CAISE AMARI 50g, Solaris Plant (5941828011944)

Sâmburii amari de caise ne amintesc de savoarea marțipanului. Sunt cei mai bogați în amigdalină (vitamina B17) și aduc un aport considerabil de proteine și acizi grași Omega 6 și 3 în alimentația sănătoasă. Sâmburii de caise au proprietăți nutritive, anticancerigene, antiinflamatoare. Îmbunătățesc memoria și mențin o stare alertă pe tot parcursul zilei datorită conținutului de fosfor și lecitină. Alte beneficii: reduc tensiunea arterială și întăresc sistemul imunitar. Sâmburii de caise pot fi consumați ca atare, măcinați, presărați peste salate sau mâncăruri. Sunt delicioși în gemul de caise, în marțipan.

Proprietățile și beneficiile consumului sâmburilor de caise amari

Caișii sunt pomi fructiferi ce au fost cultivați din timpuri străvechi în Armenia și în China, precum și în anumite regiuni din Himalaya și Asia. Conform unor dovezi arheologice, caisele au fost aduse în „Lumea Nouă” în secolul al XVIII-lea. Printre principalii producători de caise la nivel mondial regăsim Turcia, Iran, Uzbekistan, Italia și Algeria.

Sâmburii de caise amari provin din caisele ce aparțin speciilor Prunus Armeniaca L., din familia Rosaceae. În interiorul anumitor varietăți de caise regăsim un sâmbure care, odată ce este desfăcut, dezvăluie un miez asemănător migdalei, dar de o mărime mică și un gust intens amărui. Înainte de a fi selectați și pregătiți pentru ambalare, sâmburii de caise sunt uscați în aer liber.

Miezul amărui al sâmburelui de caise mai este denumit și „migdala caisei” și ne amintește de savoarea marțipanului. Este cunoscut actualmente la nivel global pentru proprietățile sale nu doar alimentare, ci și terapeutice. Sâmburii de caise amari sunt consumați ca atare sau sunt folosiți pentru extragerea uleiului de sâmburi de caise.

Conținutul bogat în amigdalină (vitamina B17) evidențiază în cazul sâmburilor de caise proprietăți antitumorale, antiinflamatoare, antispastice, antitusive, expectorante. În ceea ce privește beneficiile consumului de sâmburi amari de caise, regăsim în literatura de specialitate următoarele mențiuni:

  • conținut bogat de amigdalină (vitamina B17) – sâmburii amari de caise reprezintă sursa cea mai bogată de amigdalină dintre toate sursele vegetale. Deși mai regăsim amigdalină în semințele de mere, pere, gutui, piersici, în migdale, unele legume ori leguminoase (de exemplu: fasolea lima), sâmburii amari de caise conțin procentul cel mai mare de amigdalină.
  • potențiale proprietăți anticancerigene – deși studiile științifice sunt momentan insuficiente, dar și controversate și contradictorii, conform unei serii de studii in vitro de specialitate, sâmburii de caise amari ar putea avea asupra cancerului atât o acțiune preventivă, cât și terapeutică, datorită conținutului de amigdalină. Amigdalina este o glicozidă cianogenică ce a fost descoperită în anii 1950 de către biochimistul Ernest Krebs. Krebs a studiat legătura dintre celulele canceroase și sâmburii de caise, evidențiind faptul că principala substanță activă a acestora, amigdalina, are un efect benefic asupra celulelor tumorale. Amigdalina conține 2 molecule de glucoză, o moleculă de benzaldehidă și una de acid cianhidric. Celulele canceroase conțin într-o cantitate mai mare o substanță denumită beta-glucozidază care are rolul de a descompune la acest nivel amigdalina în acid cianhidric și benzaldehidă. Cele două substanțe acționează în mod sinergic și selectiv, doar asupra celulelor canceroase, nu și asupra celor sănătoase, contribuind la declanșarea apoptozei (moartea celulelor canceroase). De cealaltă parte, celulele sănătoase conțin enzima rodonază (tiosulfat de transsulfurază) care transformă acidul cinahidric în tiocianat, care este lipsit de toxicitate pentru organism. Aceasta se petrece în condițiile respectării dozei recomandate pentru consum. Conform unor studii in vitro, amigdalina are unele proprietăți ce facilitează inhibarea proliferării și migrării celulelor tumorale în mai multe tipuri de cancer.
  • pot ameliora durerile – conform medicinii chineze, sâmburii de caise pot fi folosiți și în cazul durerilor articulare. Amigdalina din compoziția sâmburilor de caise are o acțiune analgezică și antiinflamatorie. Conform unor cercetări, conținutul de fibre al sâmburilor poate capta toxinele din corp, ajutând la eliminarea acesora. Prin acest efect detoxifiant, pot reduce inflamația și pot fi considerați un supliment natural benefic în caz de artrită.
  • pot reduce tensiunea arterială – datorită conținutului de acizi grași de tip Omega 3, a tiaminei (B1) și a unor mineralelor din compoziția sâmburilor de caise (cum este, de exemplu, potasiul), aceștia sunt recomandați în cazul hipertensiunii arteriale. Prin acțiunea de reducere a tensiunii arteriale (sistolice și diastolice) și de menținere a unor valori normale ale pulsului, pot îmbunătăți funcționarea inimii și pot preveni insuficiența cardiacă.
  • îmbunătățesc memoria – acizii grași esențiali de tip Omega 3 regăsiți în sâmburii de caise pot îmbunătăți sănătatea mentală, reducând fluctuațiile dispozițiilor emoționale, iar fosforul are un rol important în tonifierea memoriei și în menținerea unei stări alerte pe tot parcursul zilei. Unele cercetări au evidențiat faptul că un aport regulat de omega 3 în cadrul alimentației sănătoase a fost asociat cu o rezistență crescută la declinul cognitiv și mental asociat cu înaintarea în vârstă, precum și cu unele boli neurodegenerative, precum Alzheimer.
  • întăresc sistemul imunitar – vitamina B17 (amigdalina) prezentă în sâmburii de caise este recunoscută pentru proprietățile sale imunostimulatoare, de încetinire a evoluției bolilor, prin eliminarea celulelor dăunătoare și prin combaterea acțiunii radicalilor liberi.
  • hrănesc tenul și previn îmbătrânirea prematură – sâmburii de caise sunt bogați în grăsimi sănătoase și acizi grași esențiali (în special acid oleic și acid linoleic). Din miezul semințelor de caise se extrage un ulei care este folosit în industria cosmetică pentru hidratarea tenului, un ulei bogat totodată în vitamina E, potrivit în special pentru pielea uscată și tenul matur. Regăsim uleiul de sâmburi de caise în special în compoziția unor creme, săpunuri și loțiuni de corp. Uleiul din sâmburi de caise se absoarbe ușor în piele, motiv pentru care poate fi folosit ca ulei pentru masaj. Conținutul de vitamina C și E acționează, totodată, ca un antioxidant ce combate efectele dăunătoare ale stresului oxidativ și te ajută să te menții tânără.
Valori nutriționale

100 g de sâmburi de caise amari prezintă următoarele valori medii nutriționale:

  • Grăsimi – 51,7g (din care acizi grași saturați – 4,4g)
  • Glucide – 13,7g (din care zaharuri – 13,7g)
  • Fibre – 0,82g
  • Proteine – 25,51g
  • Valoare energetică – 624,2 kcal

Sâmburii de caise sunt o sursă bogată de grăsimi sănătoase și acizi grași esențiali, nesaturați, precum sunt acizii de tip Omega 6 și Omega 3. De asemenea, conținutul de proteine este unul considerabil. Regăsim în compoziția sâmburilor de caise și unii aminoacizi esențiali, în special leucină și arginină. Aportul de carbohidrați și zaharuri este unul redus.

            În ceea ce privește micronutrienții, regăsim în structura sâmburilor de caise următoarele vitamine și minerale:

  • vitamine – B17 (cea mai bogată sursă de amigdalină/B17), B15, B1, B2, B3, C, E;
  • minerale – calciu, potasiu, fosfor, magneziu, zinc, fier, sodiu.

Conține, totodată, antioxidanți (polifenoli, tocoferoli) și enzime naturale.

Cum se pot consuma sâmburii de caise

Sâmburii de caise pot fi consumați ca atare sau măcinați. În cultura egipteană există chiar o gustare tradițională denumită „dokka” care este obținută din sâmburi de caise zdrobiți, coriandru și sare.

De asemenea, poți presăra câțiva sâmburi de caise peste diverse mâncăruri gătite ori salate ori îi poți integra în rețetele de marțipan, în gemul de caise sau orice alt tip de gem sau dulceață. Poți adăuga semințe de caise și în iaurt, musli, cereale cu lapte, pentru un gust ușor amărui.

În bucătăria italiană regăsim două exemple de preparate care conțin fie sâmburi de caise amari, fie ulei extras din acești sâmburi. Poți folosi ulei de sâmburi de caise în prepararea lichiorului italian Amaretto și poți folosi sâmburii de caise pentru a pregăti fursecuri italiene Amaretti di Saronno.

ATENȚIE! În ceea ce privește administrarea sâmburilor de caise, recomandarea de consum este de 4-5 sâmburi pe zi. Sugerăm respectarea dozei indicate pentru evitarea unor potențiale efecte toxice, nocive, datorate unui conținut mare de acid cianhidric ingerat.

Sâmburii de caise amari sunt disponibili acum în magazinul online Solaris, la un preț accesibil.

Contraindicații

În ceea ce privește contraindicațiile și precauțiile privind sâmburii amari de caise, regăsim următoarele situații:

  • Este contraindicat un consum mai mare decât doza zilnică recomandată pentru consum.

Consumul repetat în doze mari poate conduce la o intoxicare cu acid cianhidric, care poate fi depistată prin simptome precum: greață, dureri de cap, senzație de vomă, dureri abdominale, amețeli, slăbiciune fizică, confuzie mentală, convulsii, incapacitate respiratorie. Consumul unei cantități mari de sâmburi de caise poate fi chiar fatal.

  • Contraindicat copiilor mici – A nu se lăsa la îndemâna copiilor!
  • Contraindicat femeilor însărcinate

Se indică un consum în cure și pe tot parcursul zilei. Cantitatea de sâmburi administrată poate fi consumată deodată, însă este recomandat mai ales consumul în etape, pe tot parcursul zilei.

*Conținutul acestei descrieri are valoare informativă. Informațiile prezentate nu trebuie să substituie prescripțiile și tratamentele recomandate de medic sau nutriționist și nu trebuie folosite pentru prevenirea, diagnosticarea sau tratarea unor boli. Recomandăm solicitarea unei opinii medicale avizate în cazul unor afecțiuni diverse, precum și pentru indicarea dozei optime de administrare, în funcție de starea de sănătate și istoricul medical.

Te-ar putea interesa...
06903
2100 Lei
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232421681
06276
290 Lei
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232423852
05428
1430 Lei
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232423753
06643
360 Lei
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232423814
06376
750 Lei
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232425917
06377
750 Lei
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232425924
  • Populare
  • Produse din Promoții/Discounturi
  • Cele mai noi