SEMINTE DE CHIMION 100g
- Recenzii
Nici o postare găsită
Chimionul este o mirodenie terapeutică aromată, înrudită cu mărarul, feniculul și chimenul. Semințele sale sunt bogate în vitamine (A, B, E, C), fier, calciu, magneziu, fosfor, acizi grași nesaturați și uleiuri volatile. Chimionul aduce beneficii în special sistemului digestiv. Susține digestia, favorizează eliminarea gazelor intestinale și calmează durerile abdominale, fiind indicat în dispepsie și afecțiuni digestive ușoare. Stimulează secreția lactată, inhibă dezvoltarea bacteriilor și este recomandat în deficitul de fier. Chimionul are un gust bogat și intens aromat, specific pentru amestecurile de curry și bucătăria indiană. Poate fi adăugat în tocănițe, sosuri, salate, supe, sufleuri de legume, pilafuri, în marinada pentru pește sau pui.
Ingrediente
- 100% Semințe de chimion (Cuminum Cyminum).
Ce este chimionul
Chimionul este o plantă erbacee anuală din familia botanică a Umbeliferelor (Apiaceae), din care fac parte și pătrunjelul, anasonul, mărarul, feniculul și chimenul.
Este cultivat în special pentru semințele sale, cunoscute și folosite încă din Antichitate ca mirodenie terapeutică. Poate crește până la o jumătate de metru înălțime, iar florile sale sunt mici, albe sau roz și dispuse sub forma unor umbreluțe.
Semințele de chimion uscate (numite și Jeera) au o formă alungită, culoare galben-maronie și sunt crestate longitudinal. Sunt confundate adesea cu semințele de chimen, având o formă asemănătoare, dar gustul, aroma și parfumul celor două diferă.
Chimionul este considerat a fi originar din zona mediteraneană însă se cultivă și în India, Siria, Turcia, China sau Mexic. Este un condiment folosit în multe bucătării din întreaga lume, dar și în scop terapeutic.
Ce conțin semințele de chimion
Chimionul conține 44% carbohidrați, 22% lipide și 18% proteine, fiind bogat în fibre (10,5%), acizi grași nesaturați (mononesaturați: 14%; polinesaturați: 3,3%) și alți micronutrienți valoroși precum:
- vitaminele A, B (B1, B6, B3, B2), E, C;
- fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu (în cantități mari), dar și cupru, mangan, zinc, sodiu;
- 2-5% uleiuri volatile: carvonă, aldehidă cuminică (compus responsabil pentru aroma specifică) etc;
- fitosteroli;
- antioxidanți: taninuri, fenoli, flavonoide etc;
Potrivit FoodData Central, o lingură de chimion (aprox. 6g) conține:
- 22,5 calorii
- 2,7g carbohidrați
- 1,1g proteine
- 1,3g grăsimi
- 0,6g fibre
- 4mg fier (22% din DZR)
- 0,2mg mangan (10% din DZR)
- 56mg calciu (6% din DZR)
- 22mg magneziu (5% din DZR)
- 30mg fosfor (3% din DZR)
- 107mg potasiu (3% din DZR)
- 76 IU vitamina A (2% din DZR)
Proprietăți și indicații ale semințelor de chimion
Din cele mai vechi timpuri, chimionul a fost folosit nu doar ca un condiment, ci mai ales în tratarea unor afecțiuni, în diverse sisteme de vindecare din întreaga lume.
În medicina indiană ayurvedică, semințele de chimion sunt considerate foarte eficiente în susținerea digestiei și eliminarea gazelor intestinale, având proprietăți carminative, digestive, antispasmodice și astringente. Sunt indicate în dispepsie, afecțiuni digestive ușoare, colici, flatulență, balonare, grețuri matinale.
Totodată, chimionul stimulează secreția lactată maternă (galactogog) și este un bun antiseptic pentru tractul urinar, inhibă dezvoltarea bacteriilor și fungilor (antibacterian și antifungic).
Pe lângă toate aceste proprietăți, are acțiune antioxidantă, antidiabetică, cardioprotectoare, chemoprotectoare.
Descoperă în continuare mai multe despre chimion și beneficiile sale:
- susține digestia – chimionul stimulează producția enzimelor digestive, favorizând buna funcționare a digestiei. Facilitează eliberarea bilei din ficat, care digeră grăsimile și diverși nutrienți din intestin. Totodată, previne formarea gazelor în tractul gastro-intestinal, având proprietăți carminative și antispastice, eficiente împotriva flatulenței, colicilor și presiunilor abdominale. Potrivit unui studiu, administrarea timp de 2 săptămâni a chimionului a ameliorat simptomele sindromului colonului iritabil.
- ajută la eliminarea bacteriilor și virușilor – semințele de chimion ajută la combaterea infecțiilor virale, prevenind răcelile și gripa. De asemenea, unele cercetări au arătat eficiența lor în eliminarea bacteriilor, cum ar fi anumite tulpini de E.coli ce pot cauza intoxicații alimentare, crampe abdominale, diaree sângeroasă și vărsături. Proprietățile sale antibacteriene explică de ce chimionul este folosit în mod tradițional și pentru a conserva pe cale naturală anumite alimente.
- benefic în diabet – chimionul conține anumiți compuși care reduc numărul de produși avansați de glicație (AGE), care iau naștere în mod spontan în fluxul sanguin atunci când nivelul de zahăr din sânge este ridicat pentru perioade lungi de timp. AGE afectează celulele din organism și sunt responsabili, în cazul persoanelor cu diabet, pentru deteriorările ce pot să apară la nivelul ochilor, rinichilor, nervilor și vaselor mici de sânge. În plus, aldehida cuminică din semințele de chimion poate îmbunătăți toleranța la glucoză, după cum arată unele studii.
- sursă bogată în fier – deficitul de fier este una dintre cele mai răspândite deficiențe nutriționale, afectând până la 20% din populația mondială. Semințele de chimion aduc un aport substanțial de fier chiar și atunci când sunt folosite în cantități mici. Fierul este indispensabil pentru copiii în creștere, pentru femeile aflate în perioada menstruației, în cazul anemiei. Conferă rezistență la oboseală și este necesar pentru producerea hemoglobinei, care transportă oxigenul la nivelul tuturor celulelor din organism. Oxigenul este vital mai ales pentru buna funcționare a creierului, deficitul său conducând la o memorie slabă, productivitate scăzută, apatie.
- acțiune antioxidantă – chimionul conține fenoli, flavonoide și alcaloizi, compuși cu proprietăți antioxidante care previn și reduc deteriorările cauzate de radicalii liberi, ce cauzează inflamații și afectează ADN-ul. Oxidarea acizilor grași poate conduce la înfundarea arterelor și apariția bolilor cardiovasculare. Stresul oxidativ declanșează inflamații în diabet și poate predispune la apariția cancerului. Antioxidanții îți oferă sănătate, energie și te ajută să îți menții pielea tânără.
- util în afecțiuni respiratorii – semințele de chimion acționează ca un bun agent expectorant și anti-congestiv, favorizând eliminarea mucusului din căile respiratorii, plămâni, bronhii și trahee. În același timp, reduc inflamația și ajută la atenuarea stării inițiale ce a cauzat congestia. Potrivit unor studii realizate pe animale, chimionul are un efect relaxant, benefic pentru ameliorarea unor simptome specifice astmului.
- te ajută să reglezi nivelul colesterolului – participanții la un studiu au consumat timp de 3 luni, la două mese din zi, iaurt în care au adăugat 3 grame de pulbere de chimion. S-a constatat că aceasta a condus la reducerea colesterolui LDL, a trigliceridelor, a greutății corporale și a circumferinței taliei. În același timp, a mărit nivelul colesterolului „bun” (HDL).
- te ajută să slăbești – ca parte a unei diete sănătoase, chimionul te poate ajuta să pierzi surplusul de kilograme nedorit. O cercetare a arătat că participanții care au consumat 75 mg de chimion de două ori pe zi, timp de 8 săptămâni, au slăbit cu 1,4 kg mai mult decât persoanele din lotul placebo. Un alt studiu a evidențiat o reducere a greutății, a circumferinței taliei și a indicelui de masă corporală în urma administrării chimionului timp de 3 luni.
- îmbunătățește densitatea osoasă – semințele de chimion conțin calciu, fier și mangan, minerale esențiale pentru oase puternice și sănătoase, care previn pierderea densității osoase. Carența de fier poate induce atrofia (resorbția) osoasă și crește riscul apariției osteoporozei. Combinat cu alimente bogate în aceste minerale (de ex: ovăz, năut, iaurt, migdale, broccoli), chimionul ajută la tratarea pe cale naturală a osteoporozei.
- poate preveni apariția bolilor transmise prin alimente – similar altor condimente, chimionul are proprietăți antimicrobiene, care reduc riscul de a te confrunta cu infecții alimentare. Atunci când este digerat, chimionul eliberează un compus cu proprietăți antibiotice numit megalomicină, care ajută la eliminarea bacteriilor și fungilor și poate reduce rezistența la medicamente a unor bacterii.
- proprietăți anticancerigene – unele experimente au arătat că semințele de chimion au capacitatea de a preveni apariția tumorilor și de a stopa multiplicarea celulelor canceroase.
Cum se utilizează semințele de chimion
Semințele de chimion au un parfum oarecum lemnos și un gust bogat, intens aromat, picant și ușor amărui. Sunt ideale pentru asezonarea mâncărurilor, a preparatelor culinare sărate.
Pot fi folosite întregi sau măcinate sub formă de pulbere, ca atare sau combinate cu diverse alte condimente.
Semințele de chimion întregi au o aromă mai blândă decât cele măcinate. Pentru a le scoate în evidență aroma, bucătarii recomandă ca, înainte de a le adăuga în mâncare, să le coci timp de 1-2 minute în tigaia uscată, la foc mic.
O altă variantă presupune să le adaugi în ulei încins, pentru a-și lăsa aroma. Uleiul astfel infuzat va fi apoi adăugat în diverse mâncăruri.
Chimionul poate fi utilizat și în scop profilactic sau terapeutic, preparat sub formă de ceai (macerat la rece sau infuzie) din semințele sale.
Ce poți prepara cu semințe de chimion
Chimionul este un condiment uzual mai ales în bucătăria indiană și arabă, fiind nelipsit din amestecurile de curry, garam masala sau baharat. Îl întâlnim frecvent și în preparatele mexicane, în bucătăria din America Latină.
Aroma sa este caldă și ușor de recunoscut în mâncăruri. În plus, se combină excelent cu alte ingrediente precum usturoiul, chili, boiaua, coriandrul, ceapa, cartofii, uleiul de măsline etc.
Iată ce poți prepara cu semințe de chimion:
- tocănițe și sosuri condimentate: curry, sos Chutney, chilli con carne, mâncăruri din legume, fasole sau alte leguminoase.
- salate (ex: salata de varză), legume pregătite în cuptor. Coapte în prealabil în tigaie, semințele de chimion oferă un plus de savoare și o textură crocantă acestor preparate.
- supe și supe-cremă (din morcovi, cartofi, dovlecel, leguminoase etc). Supa de chimion este delicioasă, având un gust aparte și un efect stimulator asupra digestiei.
- sufleuri cu legume, hummus, pilafuri, dressing-uri pe bază de iaurt (ex: sosul indian Raita).
- somon cu crustă de chimion, marinade pentru pui la grătar.