SEMINTE DE PIN 50g

01569
2180 Lei
Stoc epuizat
Puncte fidelitate: 2 puncte
Adaugă la Favorite
Distribuiți
.
Livrare
Avantaje
Categorii

Beneficii produs

  • Conțin o cantitate mare de vitamina A
  • Bogate în acizi grași Omega 3-6-9

  

ProducătorSolaris Plant Cod bare5941828007251
  • Recenzii
SEMINTE DE PIN 50g, Solaris Plant (5941828007251)

Semințele de Pin sunt o sursă importantă de grăsimi bune (Omega 6, 9, 3), vitamine, magneziu, fosfor și mangan în alimentația sănătoasă. Totodată, sunt bogate în luteină, un antioxidant esențial în prevenirea degenerescenței maculare. Semințele de pin au proprietăți energizante, fiind ideale pentru înlăturarea oboselii și stresului. Ajută la reducerea colesterolului și la reglarea tensiunii arteriale, prin conținutul de acizi grași și magneziu. Alte beneficii: stimulează și îmbunătățesc funcțiile cerebrale, întăresc sistemul imunitar. Pot fi consumate ca atare sau adăugate în salate, în mâncărurile cu spanac sau ciuperci, presărate peste pizza. Sunt nelipsite din sosul pesto și humus.

Valori nutriționale
  • Valoare energetică 2818 kJ / 637 kcal 
  • Grăsimi 68,4 g din care acizi grași saturați 4,9 g
  • Glucide 13,1 g din care zaharuri 3,6 g
  • Fibre 3,7 g
  • Proteine 13,7 g
  • Sare 0,005g

Semințele de pin sunt o sursă bogată în special în grăsimi (68,4%), dintre care doar 4,9% sunt acizi grași saturați, restul de 63,5% fiind compus din grăsimi polinesaturate, dar și mononesaturate, aceste două categorii de lipide având efecte benefice multiple asupra sănătății.

Semințele de pin conțin acid pinolenic și acizi grași de tip Omega 6 și Omega 3. Aportul de glucide este unul mic (13,1%), din care doar 3,6% sunt zaharuri. Semințele de pin conțin și proteine (13,7%) și fibre (3,7%). 100 g de produs conțin 637 kilocalorii.

Regăsim în compoziția semințelor de pin fitosteroli, tocoferoli, acizi fenolici și antioxidanți (de exemplu, carotenoidul luteină). Totodată, semințele de pin sunt o sursă bogată de vitamine și minerale precum:

  • vitaminele: A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E, K;
  • minerale: fosfor, magneziu, mangan, calciu, fier, cupru, zinc, potasiu.
Beneficiile semințelor de pin

Semințele de pin sunt absolut indispensabile în alimentația sănătoasă întrucât ele sunt foarte nutritive și bogate în oligoelemente și diverse alte substanțe active. Te invităm să descoperi câteva dintre beneficiile și proprietățile semințelor de pin:

  • contribuie la menținerea sănătății inimii – datorită conținutului bogat în acizi grași mononesaturați și a unor minerale (precum magneziul și potasiul), semințele de pin susțin buna funcționare a inimii prin scăderea „colesterolului rău” (LDL), creșterea „colesterolului bun” (HDL) și prin reglarea tensiunii arteriale. Pot preveni dezvoltarea plăcilor de aterom pe pereții vaselor de sânge și apariția afecțiunilor cardiovasculare (insuficiența cardiacă, aritmia și fibrilația atrială) datorită conținutului de antioxidanți din compoziție.
  • benefice pentru sănătatea ochilor – semințele de pin conțin vitamina A și luteină, un antioxidant esențial în prevenirea afecțiunilor oculare precum degenerescența maculară și cataracta.
  • conferă energie – semințele de pin pot revigora organismul, eliminând oboseala și stresul, tensiunile psihice și fizice. Aceasta se datorează în special conținutului de magneziu, care conferă vitalitate și energie, facilitând inclusiv relaxarea mușchilor. Fierul din compoziția semințelor de pin contribuie și el la producerea de energie, stimulând celulele să producă energia necesară pentru funcționarea optimă a organismului uman.
  • te ajută să slăbești – acidul pinoleic din compoziția semințelor de pin stimulează secreția hormonului colecistokinină (CCK), un hormon supresor al senzației de foame. Consumul semințelor de pin inhibă apetitul, aceasta conducând la un consum mai mic de calorii pe tot parcursul zilei, ce te va ajuta să pierzi kilogramele nedorite.
  • stimulează sistemul nervos și reglează dispoziția emoțională – datorită magneziului din compoziția semințelor de pin, consumul acestora a fost corelat cu diminuarea/eliminarea anxietății, depresiei și stresului. De asemenea, magneziul și vitaminele din complexul B pot îmbunătăți memoria și funcțiile cerebrale, eliminând deficitul de concentrare și agitația. Conținutul de fosfor al semințelor de pin recomandă acest aliment în cazul celor care suferă de epuizare nervoasă, întrucât regenerează și conferă vitalitate celulelor creierului.
  • întăresc sistemul imunitar și previn îmbătrânirea prematură – manganul stă la baza superoxidului dismutază (SOD), o enzimă antioxidantă care este activată la nivelul mitocondriilor, având rolul de a revitaliza celulele și de a reduce rata deteriorării celulare de către radicalii liberi, ajutând corpul să dezvolte rezistență împotriva agenților patogeni care ar putea conduce fie la apariția unor afecțiuni sau boli, fie la degradarea țesuturilor și la îmbătrânirea prematură a organismului. La această acțiune contribuie și tocoferolii.
Cum poți consuma semințele de pin  

Semințele de pin sunt un ingredient de nelipsit din dieta mediteraneană și din dieta ketogenică. Dar ele pot fi consumate de oricine și oricând, reprezentând atât o gustare de sine stătătoare, cât și un ingredient special al mai multor preparate gustoase, dar mai ales sănătoase, cu o mulțime de beneficii asupra organsimului.

Poți consuma semințele de pin crude, ca atare sau le poți prăji într-o tigaie, la foc mic, timp 2-3 minute sau până când devin aurii, pentru a le amplifica aroma aparte, dulce și subtilă, ca de nucă, parfumul specific coniferelor, cât și textura similară untului. De asemenea, le poți săra și le poți adăuga diverse condimente (de exemplu, paprika, piper roșu) sau te poți bucura de ele simple, fără alte adaosuri.

Atât semințele de pin crude, cât și cele ușor prăjite le poți adăuga la:

  • amestecurile de nuci, semințe și fructe uscate – pentru o gustare rapidă
  • fursecuri, biscuiți și prăjituri (în special raw vegane sau vegane)
  • granola, ciocolată, înghețată sau la batoanele energizante
  • „prăjitura bunicii” (torta della nonna) – un desert delicios ce aparține patiseriei italiene
  • unele sortimente grecești de baclava
  • salate din diverse frunze și legume/salate de fructe
  • paste, preparate din orez sau quinoa
  • salată sau mâncare de spanac ori de ciuperci
  • wrap-uri sau lipii umplute cu legume
  • presărate peste hummus
  • în compoziția sosului pesto
  • la alte sosuri sau dressing-uri

Cea mai freventă utilizare a semințelor de pin este sosul pesto. Acest sos este specific gastronomiei italiene, provenind din Genova, motiv pentru care sosul pesto tradițional este numit „pesto alla genovese”. Rețeta tradițională de sos pesto genovez conține semințe de pin (denumite „pinoli” în italiană), usturoi pisat, sare, busuioc (proaspăt), ulei de măsline și un tip de brânză tare, fie parmezan, fie brânză pecorino. Toate aceste ingrediente sunt mărunțite fin într-un blender până rezultă un sos cremos, numai bun de adăugat la paste, la pizza sau, pur și simplu, pentru întins pe pâine.

În ziua de astăzi, există mai multe varietăți de sosuri pesto, cele mai cunoscute fiind cel verde (genovez) și cel roșu („alla siciliana”), care conține și roșii.

Istoria sosului pesto ne întoarce cu mult timp în urmă, în perioada Antichității, perioadă în care se obișnuia măcinarea condimentelor într-un mojar și adăugarea uleiului peste aceste condimente.Termenul „pesto” se traduce chiar prin „măcinare” și face referire exact la procedeul menționat anterior.

Semințele de pin se regăsesc și în compoziția unei cafele specifice din Noul Mexic (New Mexico). Această rețetă a fost inventată cu mai bine de 20 de ani în urmă de o companie care deținea o abundență de conifere din specia Pinus edulis.

Contraindicații și precauții

În ceea ce privește consumul de semințe de pin, contraindicațiile se limitează la o situație aparte, și anume: la alergiile la nuci și semințe sau alergiile la polenul pinului. În acest caz, se indică consultarea medicului pentru a determina dacă acest consum al semințelor de pin este sigur pentru tine.

De asemenea, unele studii au arătat că a existat un număr mic de persoane care au experimentat un efect advers în urma consumului, și anume „sindromul semințelor de pin”. Acest sindrom constă într-o tulburare a gustului ce poate apărea la 12-48 de ore de la consumul de semințe de pin și care poate dura câteva zile. În această perioadă poate persista un gust metalic, amărui, la nivelul gurii.

Acest sindrom nu reprezintă o reacție alergică și nu are repercursiuni negative asupra sănătății. El se poate datora unor factori genetici sau consumului de semințe de pin râncede. Sindromul dispare de la sine odată ce consumul de semințe de pin încetează.

Recomandăm respectarea unor precauții și consultarea opiniei avizate a medicului specialist sau a nutriționistului în cazul femeilor însărcinate, a femeilor care alăptează, persoanelor cu afecțiuni grave sau care urmează diverse tratamente medicamentoase.

Te-ar putea interesa...
01532
1700 Lei
Producători: Solaris Plant
Cod bare: 5941828007268
06904
2400 Lei
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232423746
06903
2100 Lei
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232421681
06276
290 Lei
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232423852
05258
2400 Lei
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232411446
05428
1430 Lei
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232423753
  • Populare
  • Produse din Promoții/Discounturi
  • Cele mai noi