SEMINTE HRISCA 200G

03862
360 Lei
Stoc epuizat
Adaugă la Favorite
Distribuiți
.
Livrare
Avantaje

Fara Sare FARA SARE Produs de Post PRODUS DE POST Diabet DIABET Vegan VEGAN

ProducătorSanoVita Cod bare6420106182174 Expiră:31.01.2023
  • Recenzii
SEMINTE HRISCA 200G, SanoVita (6420106182174)

Semintele de hrisca nu contin gluten si au o cantitate însemnata de fier, calciu, vitamine (E, B1, B2, B3, B5) si acizi grasi. Consumul acestor seminte protejeaza sistemul cardiovascular, datorita continutului ridicat de flavonoizi si de magneziu, elemente care îmbunatatesc fluxul sangvin si regleaza presiunea arteriala.

Ingredient unic: seminte de hrisca coapte. 

Niciunul din ingrediente nu provine din culturi modificate genetic. Tara de origine: Polonia.

Valori nutritionale la 100 g produs (valori medii):

Valoare energetica: 1519 kJ/ 359 kcal;

Grasimi: 2.6 g, din care acizi grasi saturati 0.2 g;

Glucide: 69.7 g, din care zaharuri 0 g;

Fibre: 3.6 g;

Proteine: 12.4 g;

Sare: 0 g.

  1. Ce este hrisca si de ce este mai putin cunoscuta in Romania?
  2. De ce este sanatos sa introduci hrisca in alimentatia ta si a copiilor
  3. Beneficiile pentru corp oferite de hrisca
  4. Hrisca in dieta bebelusilor
  5. Hrisca, un ingredient folosit in diete de slabire cu rezultate excelente
  6. Hrisca, mai multe forme de prezentare, pentru retete diferite
  7. Cele mai populare retete cu hrisca
  8. Hrisca, un ingredient apreciat de bucataria vegana

Stiai ca dieta cu hrisca este din ce in ce mai populara printre vedetele noastre? Nici nu e de mirare, avand in vedere ca poti, cu ajutorul ei, scapa de pana la 10 kilograme in 10 zile. Actrita Cristina Cioran se pare ca ar fi slabit mai multe kilograme in timp destul de scurt urmand-o, dupa cum aflam de pe site-ul lui Teo Trandafir, iar Andreea Raicu o prezinta detaliat, la randul sau, pe blogul personal.

Cum nu iese fum fara foc, ne-am propus sa aruncam impreuna o privire amanuntita in culisele acestui aliment si sa ii descoperim secretele pentru tine.

Dat fiind ca hrisca este mai putin cunoscuta in Romania, vom incepe expunerea nostra chiar de la originile acestei plante, vom vedea cum arata, unde si cum se cultiva hrisca, ca apoi sa trecem in revista beneficiile sale. Nu vom uita de modul in care o poti introduce in alimentatia ta, retete cu hrisca si, neaparat ne propunem  sa tratam un subiect deosebit de iubit de catre doamne: cura cu hrisca sau cum introducem hrisca in retetele de slabit in asa fel incat ea sa ne sprijine cu adevarat in eliminarea surplusului de kilograme.

Ce este hrisca si de ce este mai putin cunoscuta in Romania?

Ce este hrisca?

Hrisca, pe numele sau stiintific Fagopyrum esculentum, este o specie de planta ierboasa cu flori din familia Ploygonaceae, inrudita cu rubarba, macrisul, stevia creata si pirul. Provine din Asia, primele atestari privind hrisca fiind datate din anul 6000 i.Chr., in China. Ulterior a fost raspandita de mongoli si turci in Europa Orientala, in special in Rusia, Republica Moldova, Polonia si Ucraina, dupa anul 2600 i.Chr. Desi tara vecina noua, Rusia, este, in momentul de fata, cel mai mare cultivator si exportator de hrisca din lume, in Romania nu se consuma inca la scara extinsa, ci mai mult in partea de nord, in zona Moldovei si oricum, este destul de putin cunoscuta, dat fiind ca la noi in tara influenta mongola nu a fost una pregnanata. Numai in ultima vreme aceasta pseudo-cereala a fost mai puternic mediatizata, de cand vedetele si nutritionistii au adus la cunostinta publicului proprietatile pe care le are hrisca si au inclus-o in diverse retete si diete.

In momentul de fata putem spune ca interesul pentru hrisca este in continua crestere. Doamnele interesate de acest aliment doresc sa stie unde poate fi gasita, cum se poate prepara, ce beneficii aduce organismului si nu in ultimul rand, care sunt cele mai eficiente diete cu hrisca.

Unde se cultiva hrisca?

Hrisca planta se cultiva în soluri acide si uscate. In conditii ideale, are parte de o clima uscata si racoroasa, crescand de la 60 si pana la 120 cm. Veti recunoaste usor cum arata hrisca, intrucat boabele sale sunt triunghiulare, cu un invelis si chiar un gust asemanator boabelor de grau, iar din acest motiv multa lume considera hrisca o cereala. Chiar si faptul ca este macinata si folosita la prajituri, clatite, mainici sau biscuiti te poate conduce la aceeasi comuna confuzie.

In spatiul anglo-saxon regasim hrisca ca mic dejun, preluat de la ucrainieni, sub numele de kasha. In spatiul slav, kasha insemna initial hrisca fiarta in lapte, indulcita in miere si aromatizata cu scortisoara, dar, treptat, reteta s-a generalizat si a ajuns sa inglobeze orice tip de cereale preparate cu lapte si consumate pe post de mic dejun. Vorbim despre un mic dejun traditional, care nu lipseste din meniul gradinitelor rusesti si caruia legendele urbane ii atribuie proprietati miraculoase apropo de cresterea si dezvoltarea armonioasa a copiilor.

Pot cultiva hrisca in Romania?

Hrisca se cultiva in soluri acide, dar bine irigate. Este o planta care iubeste caldura, dar nu excesiva, cel mai bine simtindu-se la temperaturi intre 15 si 30 de grade. Dat fiind ca la noi de multe ori temperatura creste peste 30 de grade chiar si la inceputul lunii mai (cand ar trebui semnata hrisca), Romania nu intruneste chiar toate conditiile necesare pentru cultura de hrisca, riscul fiind sa creasca slab si sa se obtina o productie mult mai mica decat cea estimata, lucrul pe care nici un cultivator nu si-l doreste.

Asadar, daca vrei sa cumperi hrisca, cel mai sigur este sa o cauti in magazinele de profil, cele care importa si comercializeaza produse bio din tarile unde hrisca este cultivata la scara larga. Sanovita este unul dintre ele, deci esti exact in locul potrivit.

Ca sa te asiguri ca hrisca este buna, trebuie sa verifici sa nu fie umeda, ci ambalata in recipiente etanse. Dupa cumparare si pana la consum, recomandam sa o depozitezi intr-un loc intunecos, uscat si racoros, asa cum facem si noi pana cand ea ajunge la tine.

Proprietati si beneficii. De ce este sanatos sa introduci hrisca in alimentatia ta si a copiilor

Hrisca este un aliment extraordinar care contine:

  • 8 aminoacizi esentiali, inclusiv lizina.
  • putine calorii (154 de calorii la 100 de grame)
  • mangan, cupru. calciu si magneziu
  • fibre
  • proteine
  • foarte putine grasimi (1,8-2,7%)

Hrisca este buna atat pentru adulti, cat si in alimentatia copilului, incepand chiar de la varsta de 8 luni. Legendele urbane rusesti au izvorat, pana la urma, de la o experienta in folosirea plantei de hrisca care dateaza de secole.

Beneficiile pentru corp oferite de hrisca

  • Nu contine gluten, deci poate fi consumata si de persoanele care prezinta intoleranta la acesta.
  • Stabilizeaza tensiunea arteriala, previne aparitia si impiedica evolutia ischemiei cardiace si a tromboflebitei.
  • Contribuie la curatarea ficatului si a bilei de toxine. Este un tonic hepatic si un aliat contra litiazei biliare (pietrelor la fiere).
  • Contribuie la sanatatea parului, oaselor si unghiilor, le intareste si le face mai puternice.
  • Scade presiunea arteriala si colesterolul.
  • Ajuta la eliminarea excesului de apa din corp.
  • Tine glicemia sub control.
  • Protejeaza celulele de degradare si imbatranire prematura.
  • Ajuta la functionarea sistemului digestiv.
  • Sprijina efortul de pastrare al siluetei sau de eliminare a kilogramelor in plus.
  • Imbunatateste memoria si capacitatea de concentrare.
  • Contribuie la reducerea riscului de a face numeroase forme de cancer: colo-rectal, gastric, esofagian.

Hrisca in dieta bebelusilor

Te vei bucura sa afli ca hrisca poate fi introdusa in alimentatia copilului tau de la varsta de 8 luni. Desi nu este propriu zis o cereala, ea se comporta ca una (chiar si gustul este asemanator), asa incat, exact ca si restul cerealelor pentru bebelusi, o poti include in diverse preparate complexe sau doar o moi bine/fierbi si adaugi miere si/sau fructe pasate. Chiar si copiii (sau adultii) cu intoleranta la gluten pot sa consume hrisca, asadar, daca ai asemenea probleme, nu trebuie sa mai  cauti cereale fara gluten pentru bebelusi, le poti inlocui linistita cu hrisca.

Nu uita ca hrisca, asemenea cerealelor, face parte din acele alimente care combat constipatia la copii, in plus, are un gust bun si este deosebit de hranitoare.

Hrisca, alimentul fara contraindicatii

Nu exista contraidicatii pentru consumul de hrisca, dar, in cazul in care nu ai mai gustat pana acum din acest superaliment,  iti recomandam sa nu faci exces, ci sa incepi cu portii mai mici, pentru a da timp organismului tau sa se obisnuiasca cu el. Asa cum am mai spus-o si cu alte ocazii, excesul poate dauna sanatatii, indiferent din ce directie vine el, chiar daca scopul a fost unul nobil.

Hrisca, un ingredient folosit in diete de slabire cu rezultate excelente

Hrisca este un aliment extrem de potrivit pentru dieta de slabire, intrucat nu contine multe calorii, dar este un aliment bogat in proteine, potasiu, fier si diverse alte vitamine. Astfel, ea ajuta la energizarea organismului si la mentinerea satietatatii pentru multe ore. Adica exact ceea ce isi doreste o persoana care lupta impotriva kilogramelor in plus.

Exista chiar si o celebra dieta de slabire cu hrisca, in urma careia se pare ca se pierde un numar important de kilograme ( 6-10 kg in 10 zile) si se detoxifiaza organismul, dar este una extrem de restrictiva.

In ce consta dieta cu hrisca?
 
Se prepara seara un amestec din 1-2 pahare de hrisca si 4 pahare de apa fierbinte si se lasa peste noapte sa se inmoaie. Hrisca va absorbi toata apa si se va umfla. Incepand de a doua zi dimineatao poti consuma simpla sau alaturi de un pahar de kefir, ori de cate ori iti estre foame. In afara de pasatul de hrisca si de kefir, nu vei manca altceva.
 

Reguli dieta cu hrisca:

  • Incearca sa iti faci 3-5 mese pe zi formate din pasat de hrisca si kefir.
  • Nu depasi cantitatea de 1 litru de kefir pe zi.
  • Ultima masa trebuie luata cu  minim 4 ore inainte de culcare.
  • Nu manca nimic altceva in afara de cele doua alimente indicate.

Un mare avantaj al acestei diete este acela ca hrisca si kefirul sunt pline de nutrienti si te ajuta sa iti menii energia pe parcursul dietei. Totusi, dieta cu hrisca prezentata mai sus este una foarte restrictiva, asadar, indiferent cate pareri laudative ai citi, sfatul nostru ar fi ca inainte de a te apuca de ea, sa ai recomandarea medicului tau. Dieta respectiva se bazeaza pe consumul exclusiv de grisca si kefir (sau iaurt) timp de 10 zile neintrerupt si, desi ambele alimente sunt pline de vitamine, corpul nu are parte in aceasta perioada de toti nutrientii care ii sunt necesari functionarii in conditii de sanatate.

In schimb, daca vrei sa folosesti hrisca pentru a slabi pe termen lung, poti sa compui, cu ajutorul ei, o masa cu continut caloric mic, dar cu beneficii mari si sa o consumi in loc de pranz sau cina. Nu este nevoie de o consultatie medicala in acest sens, decat daca ai constatat, in timp, ca organismul tau are tendinta de a reactiona ciudat la alimentele noi.

Fulgi de hrisca, seminte de hrisca si alte forme de prezentare, pentru retete diferite

Dupa ce am vazut ce este hrisca si cum arata, hai sa discutam putin despre modul in care gasesti hrisca prezentata pe piata, in magazinele de profil si in ce forma ea poate fi introdusa in alimentatia ta zilnica.

In magazinele de profil, hrisca apare sub urmatoarele forme: cruda, coapta (nu fiarta) si faina (macinata din hrisca coapta, dat fiind ca faina cruda nu se gaseste din cauza rancezirii rapide a produsului).

Aceasta ultima forma o poti obtine si acasa, prin macinarea cu o simpla rasnita de cafea.

Hrisca este un aliment intalnit in bucataria multor popoare de fapt, chiar daca in Romania este inca mai putin cunoscuta. La modul general discutand, se consuma plantele verzi si fructele (semintele), simple sau macinate, crude, fierte sau prajite, simple sau in amestec cu alte alimente, sau ca faina, de asemenea in numeroase combinatii. Totusi, cel mai des intalnim consumul semintelor, pentru ca acestea pot fi depozitate si transportate fara a-si pierde calitatile, in timp ce partea verde se usuca repede si ar trebui sa o cultivi sau sa ai in apropiere piata de desfacere ca sa beneficiezi de planta propriu zisa.

In ce forma gasim hrisca pe piata romaneasca si cum o consumam?

Gasim disponibile pe piata mai multe varietati de hrisca, fiecare cu specificul sau de preparare:

  • Hrisca cruda – cu conditia sa fie pusa la inmuiat in prealabil timp de cel putin 10-12 ore inainte de consum sau coapta in cuptor (daca nu o gasesti de cumparat direct in aceasta forma, coapta)
  • Hrisca coapta - caz in care nu mai este necesara inmuierea decat 1-2  ore si apoi trebuie fiarta la foc potrivit in jur de 20 de minute pana cand se inmoaie bine.
  • Hrisca macinata: semintele coapte sunt transformate in faina si astfel sunt folosite pentru diferite preparate, de la paine si pana la clatite sau prajituri. Exista o multitudine de retete cu hrisca si iti vom prezenta imediat si noi cateva dintre ele. 

Cele mai populare retete cu hrisca

Hrisca este un produs subestimat de bucataria romaneasca comparativ cu beneficiile nutritive pe care le poate aduce organismului. Asa cum spuneam, este un produs de import, mai cunoscut in zona Moldovei, fiind un aliment foarte popular in Republica Moldova si Rusia. Numai lipsa de informatie te poate impiedica sa o incluzi chiar de maine in alimentatia ta zilnica si sa te bucuri de numeroasele sale beneficiipe care tocmai le-ai aflat.

Hrisca se poate inmuia in apa sau lapte, se poate coace la cuptor, alaturi de legume de sezon sau servi cu iaurt sau kefir.

Care sunt cele mai bune retete cu hrisca? ne-au intrebat adesea cititorii si clientii Sano Vita. Adevarul este ca nu exista retete cu hrisca bune si retete cu hrisca proaste, ci numai preferintele fiecaruia dintre noi, in functie de varsta, gust, obiceiuri alimentare si dispozitia pentru inovare in gastronomie. oricum te-ai hotari sa o pregatesti, aminteste-ti ca hrisca seamana cu cerealele, deci includerea ei in bucataria este simpla si retetele nu tin atat de capacitatea ta de informare, ci mai mult de imaginatie. Si stim ca nu duci lipsa de ea!

Daca esti putin reticent la nou, aminteste-ti ca gusturile pot fi educate! Te invitam sa inveti alaturi de noi cum se prepara hrisca, sa incerci retetele noastre cu hrisca si sa ne transmiti parerea ta despre acest aliment.

Reteta Hrisca la tava

Ingrediente:

  • 2 ½ cani de hrisca spalata
  • 1 kg de conopida
  • 1/2 kg ciuperci taiate felii
  • 2 cepe tocate mărunt
  • 6 linguri ulei de floarea soarelui presat la rece
  • patrunjel tocat mărunt
  • sare dupa gust
  • 1 pahar smantana de soia

Mod de preparare Reteta Hrisca la tava:

  • Hrisca se caleste, pentru câteva minute, in putina apa si 4 linguri de ulei.
  • Adaugi 3 cani de apa si continui sa fierbi in jur de 30 de minute.
  • Fierbi si conopida separat, timp de 5-6 minute apoi o strecori.
  • Prajesti ceapa tocata marunt impreuna cu ciupercile in 2 linguri de ulei si putina apa, iar la final adaugi si patrunjelul
  • Intr-un vas termorezistent asezi un strat de hrisca, peste el ciupercile si ceapa, iar deasupra buchetelele de conopida. Peste conopida pui smantana
  • Lasi preparatul la cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute.
  • Se poate servi alaturi de o salata din cruditati si o pasta de naut sau alune.

Hrisca, un ingredient apreciat de bucataria vegana

Hrisca este un aliment nu doar potrivit, ci si foarte iubit pentru retetele vegane. Poti prepara diferite retete cu hrisca, de la retete vegetariene simple si pana la produse complexe, folosind fie semintele de hrisca, fie faina de hrisca, macinata chiar de tine, acasa, ajutat de o rasnita de cafea.

Prajituri raw vegane sunt delicioase si foarte sanatoase, asa incat le recomandam cu caldura pentru intreaga familie, iar copilului ii poti pune in pachetelul de scoala, alaturi de gustarea cu care l-ai obisnuit si cativa biscuiti vegani, pregatiti cu o seara inainte. Include intre ingrediente si cateva seminte de dovleac, pentru o aroma perfecta. 

Bucataria vegana nu este un moft, ci un mod de viata, unul care izvoraste dintr-o motivatie personala: nevoia si dorinta de sanatate personala. Vegetarienii si veganii cauta (si gasesc!) gust intreg si sens in alimente pe care altii le considera posibil de consumat numai pe post de garnitura sau desert. Iar hrisca nu este decat un simplu exemplu.

O idee de mic dejun vegan/vegetarian care include hrisca, deosebit de indragit de cititorii si clientii nostri este Budinca de Hrisca, pe care o poti prepara si tu, in numai 5 minute.

Reteta este foarte simpla:  100 g de hrisca (inmuiata in prealabil peste noapte) si 200 ml lapte vegetal se amesteca cu 200 g fructe de sezon zemoase si bine coapte (capsune, fructe de padure, pere, banane, etc) si se paseaza in blender. Daca iti place gustul mai dulce, poti sa adaugi o lingurita de miere.

Combinatia dintre hrisca, lapte vegetal si fructe iti ofera nutrientii importanti pentru organismul tau si, mai mult, te umplu cu energia de care ai nevoie la inceput de zi.

CONCLUZIE:

Din cauza informarii insuficiente, hrisca a fost, timp de multa vreme, nedreptatita si lasata la o parte in gastronomia romaneasca si aceasta este o pierdere mare, intrucat beneficiile pe care le aduce organismului sunt importante si asta in conditiile unui continut caloric scazut. Acum, dupa ce ai aflat ce poate sa faca hrisca pentru organismul tau, de unde o cumperi si cum o pregatesti, nimic nu te poate impiedica sa o incluzi in alimentatia ta zilnica. Vei vedea ca nu ai sa regreti!

Te-ar putea interesa...
01532
1700 Lei
Producători: Solaris Plant
Cod bare: 5941828007268
06903
2100 Lei
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232421681
06276
290 Lei
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232423852
05428
1430 Lei
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232423753
06643
360 Lei
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232423814
06839
1570 Lei
Producători: Driedfruits
Cod bare: 5941232425573
  • Populare
  • Produse din Promoții/Discounturi
  • Cele mai noi