ULEI ESENTIAL DE MENTA 10ml
- Recenzii
Nici o postare găsită
Ulei esențial de mentă obținut prin distilarea cu vapori de apă a plantei Mentha Piperita. Emană o mireasmă proaspătă, răcoritoare. Relaxează și răcorește musculatura prin conținutul bogat în mentol. Bun analgezic, indicat în cazul migrenelor, nevralgiilor, durerilor musculare. Uleiul esențial de mentă are proprietăți antivirale, decongestive, expectorante, fiind folosit și în răceli. Alte beneficii ale uleiului esențial de mentă: energizează, îmbunătățește concentrarea, reduce stările de greață. Aplicat în crema de zi sau diluat în ulei bază pentru masaj, revigorează pielea și o trezește la viață.
Ce conține
Ulei esențial de mentă obținut prin distilarea cu vapori de apă a plantei Mentha Piperita.
Beneficii și proprietăți ale uleiului esențial de mentă
Regăseşti acum aroma revigorantă și răcoritoare a mentei într-un mic flacon de ulei esențial cu proprietăți valoroase.
Menta piperată (Mentha Piperita), numită popular și „izma bună”, este o plantă din familia Lamiaceae, rezultată prin încrucișarea a două specii de mentă: Mentha Aquatica (menta de apă) și Mentha Spicata (menta creață).
Crește până la o înălțime de 75 cm – 1 m, frunzele sale sunt de regulă verzi (uneori, roșcate), iar florile sale mici au culoarea violet deschis. Regăsim ulei esențial mai ales în frunzele și vârfurile înflorite de mentă care au fost colectate cu grijă și apoi distilate natural, cu vapori de apă.
Uleiul esențial de mentă conține peste 40 de compuși activi. Principalii constituenți sunt:
- mentolul (50-60%) și mentona (10-30%), acetatul de metil, limonenul, cineolul, beta-pinenul.
Compușii activi conferă uleiului esențial de mentă proprietăți terapeutice valoroase, acesta fiind prin excelență un:
- antiviral, decongestionant nazal, expectorant, febrifug;
- antiseptic, digestiv, carminativ, antivomitiv;
- antispasmodic, analgezic (antinevralgic), antiinflamator;
- stimulent la nivel mental, antioxidant, răcoritor
Menta este o plantă cunoscută și utilizată încă din Antichitate pentru efectele sale asupra sănătății. Să descoperim împreună care sunt beneficiile uleiului esențial de mentă:
- ajută la eliminarea migrenelor și durerilor musculare sau reumatice – uleiul esențial de mentă este un excelent analgezic natural. Prin conținutul bogat în mentol relaxează, răcorește musculatura și îmbunătățește circulația sanguină. Ajută la eliminarea durerilor musculare, a spasmelor, a cefaleei și migrenelor. Potrivit unui studiu, aplicarea uleiului esențial pe tâmple și frunte a atenuat durerea de cap, având un efect comparabil cu Paracetamolul.
- benefic în afecțiunile respiratorii – inhalațiile cu ulei de mentă desfundă sinusurile și căile respiratorii, eliminând mucusul și reducând congestia. Aceasta îl face util în cazul răcelilor, gripei, sinuzitei, astmului, bronșitei. Compușii cu proprietăți antivirale, antimicrobiene și antioxidante din uleiul esențial de mentă ajută la combaterea infecțiilor ORL.
- energizează și îmbunătățește concentrarea atenției – inhalarea uleiului de mentă conferă un plus de energie în perioadele de efort fizic sau intelectual intens. Îmbunătățește vigilența și funcțiile memoriei, fiind indicat în oboseală, astenie, surmenaj.
- aduce echilibru pe plan psiho-emoțional – uleiul de mentă purifică mintea, eliminând obsesiile și grijile. Te ajută să te detașezi de gândurile negative. Înviorează ființa, conferă încredere în sine.
- împrospătează respirația și susține sănătatea orală – având proprietăți antibacteriene și antifungice, uleiul esențial de mentă este adăugat adesea în compoziția apei de gură și a pastei de dinți. Împrospătează respirația (tratează simptomele halenei) și elimină agenții patogeni, prevenind infecțiile și cariile.
- revigorează și protejează pielea – conform unor studii, aplicațiile topice cu soluții ce conțin 1% ulei de mentă pot ameliora intensitatea pruritul cronic și durata senzațiilor de mâncărime ale pielii. Uleiul de mentă are la nivelul pielii un efect calmant, antiinflamator, antiseptic și antimicrobian, fiind util în cazul mâncărimilor, acneei, punctelor negre, herpesului.
- reduce senzațiile de greață și „răul de mișcare” – potrivit unei cercetări, aromaterapia cu ulei de mentă a avut efecte anti-emetice în cazul unor pacienți care au experimentat stări de greață post-operatorie. În urma inhalării uleiului de mentă, aceștia au perceput o ameliorare a senzațiilor de greață.
- indicat în alergii sezoniere – uleiul de mentă relaxează mușchii pasajelor nazale și ajută la eliminarea mucusului și a polenului din tractul respirator, în special în cazul alergiilor de sezon. La acest efect contribuie proprietățile antiinflamatorii, expectorante și revigorante ale uleiului.
- benefic în tulburările sistemului digestiv – stimulează funcția digestiei și este util în cazul flatulenței, indigestiei, crampelor și colicilor. Ameliorează durerile și alte simptome ale sindromului intestinului iritabil.
Cum se administrează uleiul esențial de mentă
Uleiul de mentă este foarte versatil. Oferă o multitudine de aplicații și opțiuni de utilizare. Îl poți folosi extern:
- în aromaterapie: 3-5 picături de ulei esențial în amestec cu 30 ml apă, în lampa de aromaterapie ori în difuzor. Odorizează mediul ambiant, având efect plăcut și relaxant.
- pentru masaj: 3-5 picături de ulei esențial, diluate în 50 ml ulei bază pentru masaj.
- inhalații: 3-4 picături de ulei esențial la 1l de apă fierbinte.
Uleiul esențial de mentă în utilizare topică se diluează în prealabil într-un ulei gras purtător (ex: de susan, cocos, argan, migdale dulci) înainte de a fi aplicat pe piele.
Se adaugă adesea în compoziția produselor pentru igiena dentară (în pasta de dinți, apa de gură), în parfumuri și produse cosmetice (șampon, gel de duș, deodorante, creme etc.).
Poate fi picurat în produsele pentru curățarea și igienizarea suprafețelor.
Recomandări – uz extern
Uleiul esențial de mentă în uz extern (aromaterapie, inhalații, masaj sau aplicații topice) este recomandat pentru:
- cefalee, migrene, dureri musculare și reumatice, nevralgii (sciatică);
- răceli, gripă, sinuzită, bronșită;
- halenă (respirație urât mirositoare), dureri de dinți;
- dispepsie, colici, senzație de greață, „rău de mișcare”;
- oboseală fizică și intelectuală, astenie, surmenaj;
- gândire negativă, obsesii, tulburări de concentrare și memorie;
- mâncărimi ale pielii (prurit), acnee, exces de sebum.
Contraindicații și precauții
Uleiurile noastre esențiale se folosesc doar în uz extern.
Nu se utilizează nediluate și nu se aplică pe pielea sensibilă. Se va evita contactul uleiului esențial cu ochii și mucoasele.
Uleiul esențial de mentă este contraindicat pentru persoanele cu alergie la mentă, celor cu deficit de G6PD (glucozo-6-fosfat dehidrogenază) și pentru copiii mici (sub 4 ani).
Femeilor însărcinate sau care alăptează și persoanelor cu afecțiuni severe, aflate sub supraveghere medicală, le recomandăm ca, înainte de a utiliza uleiuri esențiale, să consulte medicul sau specialistul în aromaterapie.