Faina de hrisca coapta 500g
- Recenzii
Nici o postare găsită
Faina Integrala de Hrișca este o sursa buna de proteine, fibre și aminoacizi, in alimentatia sanatoasa. Contine fosfor, magneziu, cupru si vitamine (P, B). Datorita continutului bogat in fibre, sustine digestia si faciliteaza eliminarea toxinelor din organism. Faina de hrisca este foarte hranitoare si confera energie. Fortifica vasele sanguine si aduce beneficii pentru sanatatea cardiovasculara. Se foloseste in compozitia unor produse de patiserie sau panificatie. Ideala pentru a pregati paine din faina de hrisca, crackersi crocanti, paste de casa, dar si clatite. Se poate combina cu alte tipuri de faina.
Ingrediente
- Boabe de hrisca coapte.
Faina integrala de hrisca de la Solaris este obtinuta prin macinarea lenta la o moara traditionala cu pietre a boabelor de hrisca integrale. Datorita procesului lent de macinare, calitatile nutritive ale semintelor de hrisca nu sunt alterate, iar faina rezultata are o calitate superioara in comparatie cu faina obtinuta prin macinarea la viteze mari, prin intermediul unor mori industriale, caz in care boabele sau semintele macinate sunt incalzite la temperaturi de 80 de grade.
Hrisca (Fagopyrum esculentum) este o o planta ierboasa anuala care apartine familiei Polygonaceae, impreuna cu alte plante precum macrisul, troscotul, rubarba sau stevia. Hrisca este o pseudocereala (considerata adeseori superaliment) care este cultivata pentru semintele sale (boabele de hrisca sau crupele), pentru faina obtinuta din boabele sale si pentru florile aromate si atractive, pe care albinele le folosesc pentru a produce o miere delicioasă. Principalii producatori de hrisca la nivel mondial sunt Rusia, Ucraina, Polonia, Franta, insa ea este cultivata si in alte tari, inclusiv in Republica Moldova si este consumata in mai multe colturi ale lumii
Valori medii nutriționale 100 g
100g de faina de hrisca integrală coapta prezinta urmatoarele valori medii ale macronutrientilor:
- Glucide – 70,6g (din care zaharuri – 2,6g)
- Proteine – 12,6g
- Fibre – 10 g
- Grasimi – 3,1g (din care acizi grași saturați – 0,7g)
- Valoare energetica – 335 kilocalorii
Faina de hrisca este o sursa bogata in special de minerale, dar si de vitamine, precum sunt urmatoarele:
- vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), vitamina E, P;
- minerale: potasiu, fosfor, magneziu, cupru, mangan, calciu, fier, zinc, seleniu.
Alte substante active esentiale, regasite in faina de hrisca sunt urmatoarele:
- aminoacizi pretiosi – lizina, arginina, triptofan, histidina, cistina si altii;
- acizi grasi (oleic, linoleic) si fitosteroli (beta-sitosterol);
- antioxidanti – in special rutina (principalul polifenol antioxidant din hrisca, cu rol antiinflamator, de reducere a presiunii arteriale si colesterolului si de prevenire a aparitiei cancerului), quercitina, vitexina, D-chiro-inozitol (regasit in proportii mari in hrisca), proantocianidine oligomerice.