ULEI COCOS DEZODORIZAT PENTRU GATIT 800ml
- Recenzii
Nici o postare găsită
Ulei rafinat de nucă de cocos. Uleiul de cocos pentru gătit poate fi folosit la coacerea și prăjirea mâncărurilor preferate. Acest ulei nu fumegă, păstrează aromele mâncărurilor și creează o crustă frumoasă alimentelor.
Ingrediente
- Nucă de cocos.
În ultimii ani, s-a vorbit tot mai des despre beneficiile uleiului de cocos asupra sănătății organismului. În prezent, el este folosit ca produs cosmetic, adjuvant în diferite diete sau ca ajutor de nădejde în bucătărie. Vorbim pe larg despre beneficiile uleiului de cocos, dar și despre modalitățile concrete prin care le poți include în stilul tău de viață.
- Cum se obține uleiul de cocos - tipuri de ulei de cocos
- Ce conține uleiul de cocos
- Beneficiile uleiului de cocos
- Cum poți utiliza uleiul de cocos
- Mituri despre uleiul de cocos
- Atenționări
Cum se obține uleiul de cocos - tipuri de ulei de cocos
Uleiul de cocos este un ulei vegetal, extras din miezul nucii de cocos. Extragerea se poate face din miezul de nucă uscat sau în stare crudă. În funcție de modalitatea de extragere, putem întâlni mai multe tipuri de ulei de cocos:
- Ulei de cocos rafinat - este preparat la temperaturi înalte (200 de grade Celsius), printr-un proces de distilare cu ajutorul unor substanțe chimice, care ajută la albirea produsului sau la îndepărtarea mirosului specific;
- Ulei de cocos nerafinat - este uleiul procesat cel mai puțin, fără modificări chimice, prin urmare, păstrează mai mulți antioxidanți și este mai bogat în nutrienți decât uleiul rafinat. Acesta este etichetat, de obicei, ca „virgin” sau „extravirgin”;
- Uleiul de cocos virgin, presat la rece - termenul de virgin înseamnă ca uleiul este, în general, neprocesat și că nu a trecut prin niciun mecanism de albire sau de eliminare a mirosului;
- Ulei de cocos extravirgin presat la rece - este obținut din pulpele proaspete de nucă de cocos, ceea ce permite uleiului să-și pastreze mirosul, gustul și o parte din proprietățile nucii de cocos. La fel ca în cazul uleiului virgin, și cel extravirgin se obține fără adăugarea niciunei substanțe chimice.
De regulă, uleiul de cocos presat la rece este 100% natural, fiind obținut strict prin procedee mecanice, fără a fi extras la temperaturi înalte (cum este în cazul uleiului rafinat). Avantajul este că uleiul presat la rece păstrează calitățile nutritive ale miezului de nucă de cocos, fiind mai sănătos.
Ce conține uleiul de cocos
- 99. 06 g lipide;
- 1 mg calciu;
- 0.05 mg fier;
- 0.02 mg zinc;
- 0.03 mg colină;
- 0.11 mg vitamina E;
- 0.6 mg vitamina K;
- 82.475 g acizi saturați;
- 6.332 g acizi mononesaturați;
- 1.702 g acizi polinesaturați.
Astfel, uleiul de cocos este compus în principal din grăsimi (90%), cele mai multe fiind acizi grași saturați. Conține o cantitate minimă de vitamine și nu include colesterol.
Beneficiile uleiului de cocos
Fiind considerat unul dintre puținele uleiuri vegetale cu o atât de mare concentrație de acizi grași (90%), acest produs aduce o serie de beneficii organismului.
Are proprietăți antifungice, antivirale și antibacteriene
Acest fapt se datorează celor trei acizi grași saturați prezenți în compoziția uleiului de cocos:
- Acidul caprilic (octanoic);
- Acidul capric (decanoic);
- Acidul lauric (dodecanoic).
Derivatele acestor trei acizi au capacitatea de a dezintegra pereții celulelor bacteriene și, astfel, sunt recunoscuți pentru beneficiile pe care le au în afecțiunile microbiene. Pornind de la această proprietate, au fost descoperite alte avantaje corelate:
- Uleiul de cocos poate calma inflamația provocată de candidoză - infecție provocată de Candida albicans;
- Uleiul de cocos poate susține sistemul imunitar - corpul uman transformă acidul lauric în monolaurină, despre care s-a dovedit științific că poate lupta cu brio în combaterea virusurilor și a bacteriilor;
- Datorită proprietăților antimicrobiene, uleiul de cocos poate fi utilizat pentru calmarea durerilor în gât;
- Deoarece este absorbit de piele foarte ușor, uleiul de cocos a obținut rezultate benefice în tratarea dermatitei, luptând eficient împotriva iritațiilor, inflamațiilor și infecțiilor dermice.
Uleiul de cocos este benefic pentru îmbunătățirea digestiei
Administrat intern, uleiul de cocos poate combate acțiunea nociva a virusurilor și bacteriilor. Prin mecanismul lipidelor cu rol antimicrobian, cum ar fi acidul capric și cel lauric, acest produs poate susține sistemul imunitar.
De asemenea, uleiul de cocos are un efect benefic asupra digestiei. Un studiu efectuat de Gastroparesis and Dysmotilities Association, din Canada, demonstrează faptul că acizii saturați din structura uleiului, având efect antimicrobian, pot ajuta la tratarea infecțiilor cu diverse bacterii ce provoacă indigestii. Stomacul fiind mai puțin expus riscurilor indigestiei, poate fi combătut mult mai ușor și sindromul colonului iritabil.
Uleiul de cocos este benefic pentru sportivi
În momentul efortului fizic, corpul folosește două tipuri de combustibil: zaharurile și acizii grași din organism. Utilizarea acizilor grași din uleiul de cocos duce la producerea de cetone în organism, eliberând energia necesară oricărui sportiv în timpul antrenamentului. O linguriță de cocos adăugată în smoothie-uri sau shake-uri proteice poate fi de ajutor persoanelor care fac sport și vor să slăbească. Uleiul de cocos se asimilează rapid în organism şi se transformă în energie.