
Uleiurile volatile, cunoscute și sub denumirea de uleiuri esențiale, sunt lichide hidrofobe concentrate. Acestea conțin compuși volatili de aromă din plante și stau la baza aromaterapiei.
Scopul în care elaborează plantele aceste uleiuri esențiale este crearea unei bariere împotriva dăunătorilor sau, dimpotrivă, atragerea insectelor care ajută plantele în procesul de polenizare. În funcție de plantă, metodele de preparare și zonele de extracție diferă. Uleiurile se găsesc în diferite părți ale plantei: în flori (levănțică, iasomie, trandafir), în întreaga plantă (eucalipt), în frunze (roiniță), în lemn (santal), în rădăcină (vetiverul), în rășina produsă de arbore (smirna, tămâia), în coaja fructelor (lămâie, portocală, bergamotă).
Uleiuri esențiale integrale din gama Life-Bio cu menirea de a aduce esențele plantelor vindecătoare mai aproape de omul contemporan. Uleiurile volatile integrale își păstrează compoziția naturală inițială, fără să fie extrase substanțe prin procedeul numit fracționare și fără să fie adăugați potențiatori de miros sintetici. Așadar, ele sunt 100% naturale și sunt cele mai eficiente și sănătoase pentru uz intern sau extern.
Cum se folosesc?
- Administrarea internă a uleiurilor esențiale este următoarea: uleiul se pune întotdeauna într-o linguriță de miere sau ulei de măsline, înainte de a fi înghițit. Altfel, pot apărea leziuni și usturimi ale mucoasei bucale. Niciodată nu se administrează uleiurile esențiale ca atare sau amestecate în apa (în care nu se dizolvă).
- Aromatizări cu uleiuri volatile: Cea mai simplă este utilizarea lămpilor sau difuzoarelor de aromaterapie, în vasul cărora se pun 30-50 ml de apa și zece picături de ulei esențial, după care vasul se încălzește cu o lumânare, producând dispersia rapidă a substanțelor aromate.
- Inhalații cu uleiuri esențiale: Într-o cană cu apa clocotită se pun 3-5 picături de ulei volatil, după care se apropie ușor, gradat, nările de gura cănii, inspirând lent și profund vaporii degajați. Aplicația durează vreme de 3-7 minute, după care se va sta într-un loc călduros, și lipsit de curenți de aer.
- Aplicarea pe piele a uleiurilor esențiale: Pe suprafețe mari, se folosește uleiul esențial amestecat în proporția 1:10 cu un ulei gras (de măsline, sâmburi de struguri, argan). Pe suprafețe mici, se pun 1-3 picături de ulei volatil și imediat, se acoperă zona cu o bucățică de nailon, pentru a preveni evaporarea uleiului esențial.
Vezi și articolul din secțiunea Blog / Articole despre efectele unor uleiuri esențiale.