Uleiuri esențiale integrale

28/12/2020

Descoperă produsele

Uleiurile volatile, cunoscute și sub denumirea de uleiuri esențiale, sunt lichide hidrofobe concentrate. Acestea  conțin compuși volatili de aromă din plante și stau la baza aromaterapiei.

Scopul în care elaborează plantele aceste uleiuri esențiale este crearea unei bariere împotriva dăunătorilor sau, dimpotrivă, atragerea insectelor care ajută plantele în procesul de polenizare. În funcție de plantă, metodele de preparare și zonele de extracție diferă. Uleiurile se găsesc în diferite părți ale plantei: în flori (levănțică, iasomie, trandafir), în întreaga plantă (eucalipt), în frunze (roiniță), în lemn (santal), în rădăcină (vetiverul), în rășina produsă de arbore (smirna, tămâia), în coaja fructelor (lămâie, portocală, bergamotă).

Cum se folosesc?

1. Administrare internă

Înainte de a începe o cură cu un ulei volatil, se pune o singură picătură pe pâine, care va fi ţinută în gură câteva minute: dacă apare o senzaţie de jenă la respiraţie sau de jenă digestivă, înseamnă că există sensibilitate alergică şi ca atare nu va fi utilizat respectivul ulei.

Administrarea internă a uleiurilor esențiale este următoarea: uleiul se pune întotdeauna într-o linguriță de miere sau ulei de măsline, înainte de a fi înghițit. Altfel, pot apărea leziuni și usturimi ale mucoasei bucale. 

Niciodată nu se administrează uleiurile esențiale ca atare sau amestecate în apă (în care nu se dizolvă).


2. Aromatizări cu uleiuri volatile

Cea mai simplă este utilizarea lămpilor sau difuzoarelor de aromaterapie, în vasul cărora se pun 30-50 ml de apă și zece picături de ulei esențial, după care vasul se încălzește cu o lumânare, producând dispersia rapidă a substanțelor aromate.

3. Inhalații cu uleiuri esențiale

Într-o cană cu apă clocotită se pun 3-5 picături de ulei volatil, după care se apropie ușor, gradat, nările de gura cănii, inspirând lent și profund vaporii degajați. Aplicația durează vreme de 3-7 minute, după care se va sta într-un loc călduros, și lipsit de curenți de aer.


4. Aplicarea pe piele a uleiurilor esențiale

Pe suprafețe mari, se folosește uleiul esențial amestecat în proporția 1:10 cu un ulei gras (de măsline, sâmburi de struguri, argan). Pe suprafețe mici, se pun 1-3 picături de ulei volatil și imediat, se acoperă zona cu o bucățică de nailon, pentru a preveni evaporarea uleiului esențial.

Descoperă produsele

Efectele unor uleiuri esențiale:

Atenţie! Unele preparate nu sunt recomandate femeilor gravide şi persoanelor cu anumite afecţiuni.

Este bine să consultaţi un specialist în aromaterapie înainte de a le folosi!

Uleiul esenţial de muşetel este binecu­nos­cut pentru proprietăţile sale antiinflamatorii. Este eficient în calmarea durerilor musculare, a du­rerilor cauzate de sindromul premenstrual.

Uleiul esenţial de maghiran are impor­tante proprietăţi sedative. Detensionează rigiditatea musculară şi ajută la calmarea durerilor musculare şi a spasmelor. Este foarte util în reumatism, osteo­artrită şi migrene.

Uleiul esenţial de lavandă este unul din­tre cele mai utilizate uleiuri în saloanele profe­sionale de masaj, pentru relaxare şi ameliorarea durerilor. Are proprietăţi antiinflamatorii, antimi­crobiene şi sedative. Calmează tensiunile musculare şi spasmele, ameliorează durerile articulare şi durerile de cap.

Uleiul esenţial de eucalipt are puternice efecte analgezice şi proprietăţi antiinflamatorii, fiind recomandat în ameliorarea durerilor muscu­lare şi a celor provocate de inflamaţiile nervoase. (Atenţie, se foloseşte în cantităţi mici!)

Uleiul esenţial de mentă este foarte eficient în durerile musculare şi articulare, calmează durerile de cap şi nevralgiile.

Uleiul esenţial de rozmarin are proprie­tăţi analgezice şi antispastice. Este foarte bun pen­tru alinarea durerilor de cap, de spate, a durerilor musculare şi articulare. (Atenţie, se foloseşte în cantităţi mici!)

Uleiul esenţial de salvie are proprietăţi antispastice, antiinflamatorii şi calmante. Ajută la detensionarea musculaturii, reducerea spasmelor şi calmarea durerilor premenstruale. (Atenţie, se foloseşte în cantităţi mici!)

Uleiul esenţial de ienupăr are pro­prietăţi antispastice. Ameliorează durerile articulare şi musculare, spasmele şi nevralgiile.

Uleiul esenţial de coada-şoricelului are puternice efecte anal­gezice şi antiinflamatoare. Este recomandat în durerile musculare şi articulare, sub formă de masaj uşor.

Uleiul esenţial de vetiver (se găseşte şi la noi, în magazinele naturiste specializate) a fost folosit în medicina ayurvedică încă din Antichitate, deci are proba timpului. Uleiul este extras din rădăcinile unei specii de iarbă cunoscută sub numele de Vetiveria zizanoides, care face par­te din aceeaşi familie botanică cu lemongrass şi citronella. Are efecte an­tiinflamatorii, antiseptice, cicatrizante, tonice şi... afrodisiace!

Descoperă produsele