Rețete cu Ierburi de Provence

02/05/2022

Ierburile de Provence conțin busuioc, cimbru, oregano, măghiran, rozmarin. Sunt un mix aromatic specific bucătăriei din sudul Franței. Utilizarea ierburilor de Provence conferă preparatelor savoarea și mireasma bucătăriei provensale. Ingredientele acestui amestec sunt bogate în principii active, antioxidanți și minerale. Susțin digestia, sunt remineralizante, tonice ale sistemului nervos, întăresc sistemul imunitar. Rețetele cu ierburi de Provence sunt delicioase. Amestecul de ierburi poate fi folosit pentru condimentarea sufleurilor din legume, a omletei, pentru pizza și mâncărurile din cereale. Conferă un gust deosebit pastelor și sosurilor. Ideal pentru a aromatiza focaccia și alte produse de panificație.

Cum se utilizează ierburile de Provence în bucătărie

Conferă un parfum distinctiv și o savoare provensală bucatelor tale prin utilizarea ierburilor de Provence. Dacă te întrebi la ce anume poți folosi acest amestec aromatic, află că acest ingredient este foarte versatil și se potrivește pentru multe combinații culinare inedite. Poți adăuga ierburi de Provence pentru asezonarea următoarelor preparate:

  • paste făinoase, risotto
  • tocănițe, sufleuri din legume (tocănița provensală Ratatouille)
  • sosuri (de exemplu: de roșii), vinegrete pentru salată
  • ulei de măsline infuzat cu ierburi de Provence
  • legume coapte, sotate sau înăbușite (cartofi copți, dovlecei/zucchini sotați)
  • supe și ciorbe
  • pizza și produse de panificație (focacia, diverse tipuri de pâine)
  • salate de couscous, quinoa
  • cremă de brânză proaspătă
  • creme tartinabile vegane
  • omletă sau ouă ochiuri
  • burgeri, chiftele, cârnați (inclusiv vegetarieni)
  • marinade pentru carne, carne pregătită la cuptor sau pe grătar (de pui, miel sau pește)

Amestecul de ierburi de Provence surprinde specificul mediteranean și este potrivit în special pentru alimentele ce fac parte din acest tip de dietă. Este excelent în combinație cu cartofi, vinete, roșii, ulei de măsline, usturoi, măsline, cu diverse tipuri de pește și carne, în produse de panificație.

Secretul pentru a da un gust inconfundabil mâncărurilor tale este să adaugi amestecul de mirodenii la începutul sau pe parcursul prelucrării termice, în funcție de preparatele pe care le gătești. Poate fi adăugat în ulei încălzit, pentru ca aromele să se elibereze și să infuzeze uleiul, după care poți adăuga uleiul condimentat în mâncarea pe care o pregătești.

Dacă îți dorești să experimentezi gusturi și arome noi în bucătărie, prețul ierburilor de Provence în magazinul Solaris este unul accesibil.

 

Rețete cu ierburi de Provence

 

Pentru mai multă inspirație și creativitate în bucătărie, am pregătit pentru tine câteva rețete cu iz provensal, rețete pe care sperăm să le găsești delicioase, aromate și parfumate. Spor la pregătit cele mai apetisante preparate cu ierburi de Provence, cu care să-i încânți pe cei dragi!


Ratatouille provensal

O rețetă tipic franțuzească de ghiveci de legume, asezonat cu ulei de măsline, ierburi de Provence și usturoi, potrivită îndeosebi pentru zilele de vară. Pentru a pregăti ratatouille, ai nevoie de următoarele ingrediente:

  • o vânătă mare tăiată cuburi mici
  • 2 zucchini medii, tocați cubulețe
  • o ceapă galbenă medie, tocată mărunt
  • un ardei roșu tocat cubulețe
  • 5 căței de usturoi mărunțiți
  • 5 roșii mari coapte, tocate cubulețe
  • o lingură de pastă de tomate
  • 6 linguri de ulei de măsline
  • o lingură de ierburi de Provence
  • sare
  • ¾ linguriță de zahăr brun
  • 3 linguri de busuioc verde tocat (opțional)

Încălzește 3 linguri de ulei de măsline într-o tigaie non-aderentă încăpătoare, la foc mediu. Adaugă vânăta tocată cubulețe și asezonează cu un sfert de linguriță de sare. Lasă la gătit timp de 10-12 minute sau până când vânăta se înmoaie și devine ușor maronie, având grijă să amesteci frecvent cu o lingură. Când este gata, transferă conținutul pe o farfurie. În tigaia pe care ai folosit-o anterior, adaugă o lingură de ulei de măsline și cei 2 zucchini tocați și amestecă periodic, lăsând timp de 3-4 minute la sotat. Asezonează cu un sfert de linguriță de sare și transferă pe o farfurie.

Toarnă ultimele două linguri de ulei în tigaie și călește timp de 5 minute ceapa și ardeiul, amestecând frecvent. Adaugă apoi usturoiul, roșiile, pasta de bulion, ierburile de Provence, zahărul și trei sferturi de linguriță de sare. Lasă la gătit 8-10 minute sau până când roșiile se înmoaie și devin un sos gros. Adaugă vinetele pe care le-ai pregătit anterior în compoziție, redu focul la minim și lasă să fiarbă neacoperit, timp de 10 minute sau până când vinetele sunt moi. În final, adaugă zucchini și lasă tocănița să mai fiarbă 1-2 minute.

Asezonează după gust, presară deasupra busuiocul proaspăt tocat și servește cald.

 

Focaccia cu ulei de măsline și ierburi de Provence

O reinterpretare a celebrei rețete italiene de focaccia, de această dată cu ierburi de Provence. Pentru a pregăti rețeta ai nevoie de:

  • 4 ½ căni de făină de grâu
  • o lingură de drojdie uscată
  • o jumătate de linguriță de zahăr
  • 1 ¼ linguriță de sare
  • o cană de apă caldă
  • o cană de lapte cald
  • ¼ cană de ulei de măsline
  • 2/3 cană de măsline tocate

Într-un bol încăpător amestecă apa, laptele, zahărul și drojdia până când drojdia se dizolvă și face bule la suprafața compoziției. Adaugă apoi uleiul de măsline, amestecă și încorporează sarea și 2 căni de făină. După ce aluatul devine omogen, adaugă restul de 2 căni de făină. Rezervă jumătatea de cană rămasă pentru final, iar dacă consideri că este nevoie, adaugă cât este necesar din aceasta până când aluatul este bine închegat. Încorporează în compoziție măslinele tocate și frământă timp de 2-3 minute. Transferă într-un bol curat, unge aluatul pe deasupra cu puțin ulei de măsline, acoperă bolul și lasă-l timp de o oră să crească într-un loc cald.

Transferă aluatul într-o tavă dreptunghiulară de aproximativ 25 x 40 cm. Întinde cu mâinile aluatul până când acoperă întreaga tavă. Unge pâinica cu ulei de măsline, presară deasupra ierburi de Provence și lasă aluatul neacoperit circa 15 minute, să mai crească.

Coace focaccia timp de 15 minute la temperatură mare (aproximativ 200 de grade Celsius), după care redu temperatura la 170 de grade, lăsând-o să se coacă încă 20 minute sau până când devine aurie și elastică la atingere. Transferă pe un grătar pentru a se răci și servește focaccia în combinațiile favorite.

 

Omletă franțuzească cu ierburi de Provence

Pregătește o omletă delicioasă cu plante aromatice, pentru un mic dejun rapid sau o cină gustoasă. Ingredientele de care ai nevoie sunt următoarele:

  • 3 ouă mari
  • o lingură de apă
  • sare și piper, după gust
  • un sfert de linguriță de ierburi de Provence
  • un sfert de cană de ceapă galbenă tocată julien
  • o roșie tăiată în felii subțiri
  • o lingură de unt
  • o ciupercă întreagă tocată

Încălzește untul într-o tigaie. Călește ceapa până când devine translucidă. Adaugă ciuperca tocată și las-o să se înăbușe, până când devine moale și ușor maronie, după care ia tigaia de pe foc și transferă legumele pe o farfurie. Bate ouăle și amestecă-le cu apa, sarea, piperul și ierburile de Provence. Toarnă amestecul în tigaie. Formează omleta, adaugă ceapa, ciupercile și roșiile și întoarce apoi pe partea cealaltă, pentru a se coace uniform pe ambele părți. Transferă în farfurie și servește omleta caldă, ca atare sau împreună cu o salată de verdețuri (spanac, rucola, andive, salată romană etc).

 

Vinegretă cu ierburi de Provence

Creează cu ajutorul ierburilor de Provence o vinegretă perfectă pentru asezonarea salatelor. Ai nevoie pentru aceasta de doar câteva ingrediente:

  • o linguriță de ierburi de Provence
  • 5 linguri de oțet de mere (sau alt tip de oțet pe care îl preferi)
  • 5 linguri de ulei de măsline
  • o jumătate de cățel de usturoi tocat mărunt
  • un vârf de cuțit de piper negru măcinat
  • un sfert de linguriță de sare

Adaugă toate ingredientele într-un bol și amestecă până când obții un dressing omogen, pe care îl poți servi în combinație cu diverse salate sau legume coapte pe grătar. 

Poftă bună!

Rețete propuse de Solaris Plant