Alimente fără gluten sunt multe, însă cei care suferă de intoleranță la gluten sau chiar boală celiacă trebuie să cunoască lista pentru a ști ce dietă să urmeze ca să nu se confrunte cu efectele alergiilor.
Glutenul este o proteină ce se găsește în anumite categorii de alimente precum cerealele.
Glutenul ajută alimentele să-și păstreze forma oferind elasticitate și umiditate. De asemenea, permite creșterea pâinii și oferă o textură masticabilă. Deși glutenul este o proteină ce nu ridică probleme majorității oamenilor, cei care suferă de boala celiacă sau de intoleranță trebuie să o evite pentru a preveni efectele adverse legate de sănătate.
Ovăzul, meiul, orezul sau mălaiul sunt, prin natura lor, fără gluten. însă simplul fapt că aceste produse sunt ambalate sau procesate într-o unitate de producție mixtă, în case se ambalează sau se procesează grâu sau alte produse care conțin gluten, obligă agentul economic să treacă pe eticheta sa faptul că ”poate să conțină urme de gluten”.
Multe alimente sunt preparate cu ingrediente ce conțin gluten, așa că este extrem de important să verifici eticheta produselor atunci când le cumperi din magazin.
1-11. Alimente fără gluten: cerealele integrale
Așa cum spuneam, majoritatea cerealelor conțin gluten, însă există o selecție de 11 astfel de alimente sigure de consumat pentru cei cu intoleranță la această proteină:
Cereale de evitat:
12-26. Alimente fără gluten: fructe și legume
Toate fructele și legumele proaspete nu conțin gluten. Cu toate acestea, unele fructe și legume procesate pot conține gluten deoarece pot conține conservanți și arome.
Fructe și legume ce ar putea conține gluten:
27-32. Alimente fără gluten: proteinele
Multe alimente conțin proteine, inclusiv din surse animale sau vegetale și majoritatea nu conțin gluten. Cu toate acestea, pot avea ingrediente ce conțin gluten precum sos de soia, făină sau oțet de malț. Iată care sunt sigure de consumat:
33-39. Alimente fără gluten: produse lactate
Majoritatea lactatelor nu conțin gluten. Cu toate acestea unele sunt aromatizate și conțin aditivi ce ar trebui verificați de două ori.
40-44. Alimente fără gluten: uleiuri și grăsimi
45.51. Alimente fără gluten: băuturi
există câteva tipuri de băuturi pe care le poți consuma dacă ai intoleranță la gluten.
52-54. Alimente fără gluten: sosuri
Sosurile de obicei conțin gluten, însă sunt câteva ingrediente 100% sigure:
Articol pentru informare, preluat de pe LIFE.ro