Principalele vitamine şi minerale necesare organismului

01/05/2021

De ce sunt importante vitaminele şi mineralele

Organismul uman este ca o maşinărie vie. În fiecare clipă face câte ceva pentru a rămâne în funcțiune – respiră, se mişcă, digeră, gândeşte, produce celule, sânge, ţesuturi, anticorpi, hormoni.

Pentru a face toate acestea, corpul are nevoie de anumite materii prime. Astfel, pentru a avea suficientă energie şi a funcţiona în parametri optimi, organismului îi sunt necesare cel puțin 30 de vitamine, minerale și alte componente. Pe cele mai multe nu le poate produce singur în cantități suficiente şi, ca atare, trebuie să le ia din exterior, prin alimentație sau prin suplimente specifice.

Vitaminele și mineralele sunt considerate substanțe nutritive esențiale, deoarece sunt implicate într-o varietate de procese importante la nivelul organismului. Ele ajută sistemul osos, contribuie la vindecarea rănilor și la întărirea sistemului imunitar. De asemenea, repară daunele celulare şi transformă alimentele în energie.

De vreme ce corpul funcţionează permanent, absorbția vitaminelor și a mineralelor este o necesitate continuă. Este cunoscut faptul că organismul nostru este regenerat în întregime în decurs de aproximativ șapte sau opt ani. Prin urmare, este nevoie de o alimentare constantă cu aceşti micronutrienţi.

Importanţa vitaminelor şi mineralelor este cu atât mai evidentă atunci când acestea lipsesc. Persoanele cu deficiențe în dieta lor au adesea o sănătate precară şi sunt expuse bolilor. Carenţe nutriţionale incipiente pot fi uşor sesizate printr-un nivel scăzut de energie, anemie, un aspect pal al pielii şi o scădere a elasticităţii ei, unghii care se rup uşor şi alte asemenea. Deficienţele mari însă pot crea probleme grave de sănătate.

Există 13 vitamine esențiale (A, C, D, E, K şi 8 vitamine în complexul B) și mai multe minerale care îi permit organismului să fie sănătos şi plin de energie. În vreme ce toate vitaminele ne sunt necesare, în cazul mineralelor doar unele sunt importante pentru nutriție şi doar în anumite cantități.
Ideal ar fi ca o dietă echilibrată şi sănătoasă să acopere necesarul de substanțe nutritive. Dar asta nu se întâmplă tot timpul. 

În cazul unor diete restricționate, a unor probleme de sănătate sau a unor situaţii de risc pentru sănătate, foarte probabil să fie nevoie de o suplimentare a alimentaţiei cu produse concentrate.

Să vedem care sunt micronutrienţii de care organismul are nevoie şi cum ne ajută aceştia.

Vitamina A. Provine fie din surse de hrană de origine animală, fie din alimente vegetale. Rolul ei este de a susţine acuitatea vizuală, contribuie la crearea celulelor roșii din sânge și ne ajută să luptăm împotriva infecțiilor. Se regăsește în legume și fructe galbene şi portocalii, dar şi în ficat, somon şi lapte integral.

Vitamina B. Reprezintă, de fapt, un complex de 8 alte vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B12), fiecare cu un rol specific şi foarte important. Grupul de vitamine B este implicat în multe procese ce au loc în organism: ajută la producerea energiei necesare corpului, la funcţionarea sistemului osos şi muscular, susţin sănătatea sistemului circulator, nervos, digestiv şi imunitar. Vitaminele B se regăsesc în cereale integrale, carne, ficat, peşte şi fructe de mare, verdeţuri şi fructe oleaginoase.

Vitamina C. Este necesară pentru creșterea și repararea țesuturilor (oase, muşchi, piele). Aportul regulat de suplimente de vitamina C poate ajuta la micşorarea duratei răcelilor și la reducerea severității simptomelor. Alimentele bogate în vitamina C includ citrice, căpșuni, afine, broccoli, ardei verzi, spanac și roșii.

Vitamina D. Este atât un nutrient în alimente, cât și un hormon pe care corpul nostru îl produce prin expunerea la soare. Este important pentru sănătatea oaselor, pentru că este implicat în absorbția calciului în organism, dar şi în funcționarea sistemului nervos şi a celui imunitar. Puține alimente sunt în mod natural bogate în vitamina D. Printre ele peștele gras (somon, ton, macrou), lactate şi cereale fortificate.

Vitamina E. Are proprietăți antioxidante, protejând celulele de daunele cauzate de fumul de țigară, poluare, lumina soarelui. Ajută celulele să comunice între ele și menține sângele în mișcare. Semințele de floarea-soarelui, migdale, alunele, uleiuri vegetale, spanac, broccoli sunt surse bune ale acesteia.

Vitamina K. Ajută organismul să producă proteinele necesare pentru coagularea sângelui şi este importantă pentru sănătatea oaselor. Vitamina K poate fi găsită în verdeţuri, legume crucifere (cum ar fi broccoli sau varză), pește, ficat, carne și ouă.

Calciul. Este elementul esențial implicat în construcția oaselor şi dinților, în activitatea mușchilor şi a inimii. Poate fi obținut consumând brânză, iaurt și alte alimente lactate și din legume verzi, cum ar fi varza și broccoli.

Fier. Când nivelul său este scăzut, corpul nu produce suficiente celule roșii în sânge, iar fără acestea, ţesuturile nu pot fi oxigenate. Surse de fier: fasole, linte, ficat, stridii, spanac şi chiar ciocolata neagră cu cel puțin 45% cacao.

Magneziu. Este implicat în contracțiile musculare şi menținerea bătăilor inimii. Ajută la controlul zahărului din sânge și al tensiunii arteriale, la fabricarea proteinelor și a ADN-ului și la transformarea alimentelor în energie. Putem lua magneziu din migdale, caju, spanac, soia, avocado și cereale integrale.

Potasiu. Verdeţurile, alături de pepenele galben, morcovul şi roșiile sunt o sursă excelentă a acestui mineral, care ajută la menţinerea tensiunii arteriale într-un interval normal și la funcționarea rinichilor.

Zinc. Fără acest mineral nu am putea avea miros şi gust. De asemenea, acesta susține sistemul imunitar, ajută la vindecarea rănilor şi la păstrarea acuității vizuale odată cu înaintarea în vârstă. Se găseşte în semințe de susan și dovleac, năut, linte și caju, dar este mai uşor de absorbit din alimente de origine animală (stridii, carne de vită, crab, homar și carne de porc).

Iod. Glanda tiroidă utilizează iod pentru a produce hormonii implicaţi în metabolism. În mare parte iodul este adăugat în sarea de masă, dar se regăseşte în mod natural în pește și alge marine.

Seleniu. Combate infecţiile şi ajută glanda tiroidă să funcționeze corespunzător. Se poate obţine din carne, pâine, nuci și ouă.

Crom. Organismul are nevoie de o cantitate mică de crom, implicat în menținerea nivelului de zahăr din sânge. Se regăsește în alimente precum broccoli și usturoi.

4 surse suplimentare pentru un tonus bun şi sănătate la 100%

Alături de principalele grupe de alimente, există câteva surse naturale cu acţiune benefică puternică asupra organismului. Este vorba despre ginkgo biloba, ginseng siberian, coenzima Q10 şi spirulină.

Acţiunea lor este cunoscută de mii de anii în medicina alternativă şi recunoscută de studiile farmacologice din ultimele decenii. Niciuna dintre acestea însă nu ne este accesibilă ca atare, dar putem beneficia de efectele lor prin intermediul suplimentelor alimentare din extracte standardizate.

Ginkgo biloba, ginsengul siberian, coenzima Q10 şi spirulina sunt mai ales antioxidanţi puternici, care protejează celulele împotriva radicalilor liberi, joacă un rol important în prevenirea bolilor de inimă, în lupta cu cancerul și alte boli grave. Apoi, în doze specifice şi în diverse formule nutritive, ajută la creşterea tonusului fizic şi psihic şi combaterea oboselii.

Ginkgo biloba. Este una dintre cele mai vechi specii de arbori ce trăieşte 1000 ani şi ajunge până la 120 metri înălţime. De mii de ani, frunzele sale au fost un tratament obișnuit în medicina chineză. Datorită conţinutului lor de flavonoide şi terpenoide, Ginkgo biloba are puternice proprietăți antioxidante, neutralizând efectele radicalilor liberi şi întârziind procesele de îmbătrânire celulară. Suplimentele cu ginkgo biloba îmbunătăţesc funcţionarea creierului, memoria şi capacitatea de concentrare, reduc simptomele de anxietate, depresie şi activează starea de bine. De asemenea, îmbunătăţesc circulaţia, previn problemele de inimă şi inflamaţiile în corp.

Ginseng Siberian. Este renumit pentru capacitatea sa de a creşte energia fizică şi vitalitatea organismului, acţionând atât la nivel fizic, cât şi mental. Substanţele active extrase din rădăcinile de ginseng siberian protejează împotriva stresului şi oboselii, au proprietăți antioxidante şi susţin o viaţă intimă normală.

Coenzima Q10. Acționează similar cu vitaminele, fiind un antioxidant pe care organismul nostru în produce în mod natural, doar că scade cantitativ odată cu înaintarea în vârstă. Aşadar, un aport suplimentar de coenzima Q10 este benefic. Are un rol important în producerea energiei în organism, contribuie la funcţionarea normală a inimii şi la sănătatea sistemului cardiovascular. Protejează celulele şi fibrele nervoase de stresul oxidativ.

Spirulina. Graţie conținutului foarte bogat în proteine, aminoacizi esențiali, vitamine şi minerale, suplimentele cu spirulină cresc energia şi vitalitatea, îmbunătățind activitatea fizică şi mentală. Reduc stresul, oboseala şi revigorează organismul, susțin imunitatea şi combat procesele de îmbătrânire prematură.

În ciuda eforturilor noastre de a mânca sănătos și de a dormi suficient, se întâmplă de multe ori să nu reușim să asimilăm toţi nutrienții de care avem nevoie, să avem un nivel de energie scăzut, iar în organism să apară dezechilibre ce pot duce la apariția sau agravarea unor boli. Când semnele deficienței de vitamine şi minerale devin evidente, avem oricând la îndemână o opțiune rapidă şi naturală: suplimentele nutritive.