Rețete cu semințe de chia și semințe de in

09/03/2021

Acum că ai aflat beneficiile celor două tipuri de semințe, descoperă cum poți integra 1-2 linguri de semințe de chia sau semințe de in, zilnic, în alimentația proprie! Pentru a-ți obișnui sistemul digestiv cu aportul de fibre, începe cu ½ linguriță din fiecare. Pentru o digestie ușoară, lasă la înmuiat semințele de chia și de in (în apă călduță, în jur de 30 de minute sau peste noapte). În plus, semințele de in sunt mai ușor de digerat râșnite, deci pentru a beneficia de toți nutrienții acestora, folosește o râșniță de cafea pentru a le mărunți și depozitează-le într-o caserolă bine închisă. La fel de benefic în alimentație este și uleiul de in presat la rece, care trebuie folosit ca atare, fără a fi încălzit.

Semințele de chia și semințele de in pot fi adăugate în:

  • pâine sau chifle de casă
  • prăjituri sau briose
  • cereale integrale
  • smoothie-uri
  • granola
  • gemuri
  • budinci
  • pot fi folosite pe post de înlocuitor pentru ouă în rețetele de post sau în rețete vegane (1 ou echivalează cu 1 lingură de semințe de in + 3 linguri de apă sau 1 lingură de semințe de chia + 5 linguri de apă)

Budincă de chia raw-vegană

Budinca de chia raw-vegana

Budinca de chia raw-vegană este o rețetă care îmbină numeroasele beneficii ale semințelor de chia cu un aspect și o textură inedită, dar în același timp îți oferă un gust absolut delicios. Budinca de chia o poți oricând servi ca desert copiilor, conține numai ingrediente naturale, înlocuind cu succes dulciurile procesate și astfel îi vei educa, încă de mici, în spiritul unei alimentații sănătoase.

TIMP PREPARARE: 40 minute

PORȚII:  2

TIP REȚETĂ: Desert

DIFICULTATE: Scăzută

Ingrediente:

  • 4 linguri semințe de chia
  • 1/2 cană lapte soia/suc de fructe proaspăt
  • 1 lingură sirop de curmale/miere
  • jumătate de banană
  • fructe de sezon proaspete sau congelate
  • 1 lingura karob (pudră de roșcove)/cacao, opțional

Mod de preparare:

  • Se pun semințele de chia în băutura de soia sau în sucul de fructe și se lasă la înmuiat timp de jumătate de oră.
  • Din când în când se amestecă, pentru ca semințele de  chia să absoarbă cât mai bine lichidul și să se umfle.
  • Vei vedea că după jumătate de oră semințele se vor transforma într-o masa gelatinoasă. Este semnul că sunt pregătite de a fi amestecate cu restul ingredientelor.
  • Se încorporează mierea, amestecând până când compoziția se omogenizează bine.
  • Banana se strivește cu o furculiță, fructele se spală și se toacă mărunt, apoi se înglobează la rândul lor în preparat.
  • Poți păstra câteva fructe întregi pentru a orna la final cupa cu budincă de chia.
  • Budinca de chia raw-vegană se poate consuma pe loc, ca atare, la temperatura camerei sau se dă la frigider pentru a dobândi o aromă mai  intensă și răcoritoare, potrivită mai ales pe timp de vară.

Observații:

  • Gustul semintelor de chia este unul neutru, ceea ce le face potrivite într-o multitudine de preparate, atât dulci, cât și sărate.


Icre din semințe de chia

Salata de icre din seminte de chia

Crezi că este imposibil să imiți icrele din niște semințe? Această rețetă de salată de icre din semințe de chia îți va demonstra exact contrariul. Încearcă o  alternativă naturală și sănătoasa la salata de icre de pește: rețeta de salată de icre din semințe de chia care va fi îndrăgită de toți membrii familiei tale de la prima înghițitură. Este un aperitiv delicios sau o gustare savuroasă și ușoară. Evită acumularea de kilograme în plus servind icrele din semințe de chia pe felii de ardei, rondele de castravete sau bucăți de andive proaspete!

TIMP PREPARARE: 20 minute

PORȚII:  16 tartine

TIP REȚETĂ: Aperitiv

DIFICULTATE: Scăzută

Ingrediente:

  • 75 g semințe de chia
  • 100 ml apă
  • sare (după gust)
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • 1 ceapă mică
  • 75 ml ulei de măsline (sau ulei de semințe de in, dacă vrei un gust mai pregnant de pește)
  • 1 lingura smântână vegetală (opțtional)

Mod de preparare:

  • Se amestecă într-un castron semințele de chia și apă timp de cel puțin 2-3 minute, până se obține o cremă gelatinoasă. Această transformare în gel este normală, nu te gândi că semințele s-au zdrobit din cauza amestecării. Fenomenul este caracteristic semințelor de chia, care sunt formate din fibre solubile.
  • Se adaugă sarea și zeama de lămâie, apoi smântâna (dacă se folosește), dar nu rece din frigider, ci la temperatura camerei.
  • Se taie ceapa foarte mărunt și se amestecă cu preparatul.
  • Se încorporează și uleiul, turnându-l treptat și amestecând continuu, ca atunci când faci o maioneză.
  • Se lasă cel puțin 30 de minute la frigider, după preparare.
  • Salata se poate orna cu frunze de pătrunjel proaspăt sau cu feliuțe subțiri de lămâie.

Observații:

  • Regăsești această rețetă de icre de chia și sub denumirea de salată de icre false sau salată de icre vegetale.
  • O variantă cunoscută a acestei rețete este și salata de icre de chia cu alge, preparat foarte îndrăgit de vegetarieni și de adepții stilului raw-vegan.
  • Pentru  reușita deplină a preparatului, se recomandă ca toate ingredientele să nu fie folosite reci, din frigider, ci la temperatura camerei.
  • Smântâna va da salatei de icre din semințe de chia o culoare mai apropiată de a icrelor clasice, iar dacă vei folosi ulei de in, preparatul va căpăta un gust mai pregnant de pește.
  • Nu trebuie să fii vegetarian ca să consumi salata de icre false din semințe de chia, o poți găti atunci când dorești să pregătești o rețetă de post.
  • Consumând această salată vei putea suplini posibilele carențe nutriționale din perioada de post și vei profita la maxim de beneficiile pe care semințele de chia le aduc sănătății tale.



Rețete propuse de Expertul Sanovita