Budincă de tapioca și karob

14/02/2021

Aceasta budincă de tapioca este un desert cremos și decadent, fără a conține ingrediente de origine animală (deci este perfect în post), fără gluten, fără cofeină și fără zahăr rafinat! Budinca de tapioca si karob se gătește mai rapid decât o budincă de orez (pentru că perlele de tapioca nu trebuie să fiarbă le fel de mult ca orezul) și poate fi dată și bebelușilor care au depășit vârsta de 6 luni, atunci când încep diversificarea alimentară, deoarece nu stimulează sistemul nervos central cum o face pudra de cacao, nu conține cofeină și promovează o digestie sănătoasa.

TIMP PREPARARE:   10 minute

PORȚII:   4

TIP REȚETĂ:   Desert

DIFICULTATE:   Scăzută


Ingrediente:

Mod de preparare:

  • Pune perlele de tapioca la înmuiat, într-un bol, în destulă apă cât să le acopere cu 1 cm, timp de 1 oră.
  • Într-o cratiță încăpătoare, amestecă laptele de cocos din conservă, 1/4 cană de apă, siropul de arțar, pudra de karob și sarea (folosind un tel).
  • Scurge perlele de tapioca și adaugă-le în cratița pe care o pui apoi pe foc mediu, amestecând constant.
  • Dacă budinca de tapioca și karob începe să fiarbă, dă focul la minim.
  • După ce toate perlele albe de tapioca devin transparente complet, stinge focul și adaugă esența de vanilie, omogenizând bine budinca.
  • Nu te ingrijora dacă budinca ta de tapioca pare a fi o… ciorbă de tapioca – tapioca va absorbi lichidul în exces și după ce se va răci, se va întări complet.
  • Toarnă imediat amestecul fierbinte în boluri, acoperă-le individual cu folie de aluminiu și dă-le la frigider minim 3 ore, înainte de servire.

Observații:

  • După ce scoți bolurile cu budinca de tapioca și karob de la frigider, decorează-le cu fulgi de nucă de cocos sau frișcă vegetală și servește-le imediat.
  • Dacă vrei să amesteci budinca de tapioca și karob înainte de servire, pentru a observa frumoasele perle de tapioca din ea, poți turna budinca luată de pe foc într-o caserola de plastic (dotată cu un capac), din care să servești apoi porții individuale, în cupe separate, după ce ai omogenizat amestecul scos din frigider.

Știai că?

  • Karobul este bogat în antioxidanți, vitaminele A si B,  fier, proteine, potasiu și calciu, având mult mai puține grăsimi ca pudra de cacao și zero colesterol?
  • Atât tapioca, cât și pudra de roșcove promovează digestia sănătoasă și țin problemele stomacale la distanță?
  • Se spune că Sf. Ioan Botezatorul a supraviețuit în pustietate consumând roșcove, de aceea în popor, roșcova este numită și „pâinea Sfântului Ioan”?
  • Siropul de arțar este un îndulcitor natural, care conține antioxidanți, mangan, calciu, potasiu, fier și zinc (dar are un indice glicemic ridicat, deci trebuie consumat cu moderație)?
  • Siropul de arțar este produs prin găurirea scoarței arțarului, adunarea sevei, fierberea ei (până la evaporarea aproape în întregime a apei) și filtrarea acesteia (pentru îndepărtarea impurităților)?
  • Peste 80% din producția mondială de sirop de arțar (care este consumat de sute de ani în America de Nord) provine din provincia Quebec (Canada)?



Rețetă propusă de Expertul Sanovita