Începând cu litera C

29/04/2021

Chlorella

Chlorella este o algă verde, unicelulară, de dimensiuni foarte mici care creşte în apă dulce. Chlorella este bogată în clorofilă (3-5% din conţinut), acizi graşi esenţiali, proteine, glucide, lipide, o mulţime de micronutrienţi, minerale (zinc, fier, magneziu, fosfor, calciu, iod, potasiu), vitamine (A, B1,B2, B3, B6, B12 ,C,E, K), carotenoizi şi toţi aminoacizii esenţiali. Uscată, Chlorella conţine 45% proteine, 20% carbohidraţi, 20% grăsimi, 5% fibre şi 10% minerale. Susține detoxifierea organismului, sprijină funcționarea normală a ficatului și fortifică sistemul imunitar.

Curmale

Curmala este fructul produs de palmierul Phoenix dactylifera. Fructul sau este dulce, datorita cantitatii de 70% de zahar pe care o contine si este nutritiv prin continutul mare de alti carbohidrati, fier, potasiu si fosfor, dar si de magneziu, fier, calciu si vitamine. Asigura aportul de fibre si ajuta digestia. Mentin flora intestinala normala. Curmalele aduc un plus de energie.

Cupru

Cuprul este un microelement indispensabil in respiratia celulara si in formarea oaselor. Contribuie la mentinerea sanatatii tesuturilor conjunctive si la la protejarea constituentilor celulari impotriva stresului oxidativ. Contribuie la metabolismul energetic normal si la functionarea normala a sistemului imunitar. Ajuta la functionarea normala a sistemului nervos. Produsele pe baza de cupru contribuie la pigmentarea normala a pielii.

Coriandru

Coriandrul (Coriandrum sativum) este o specie de planta erbacee din familia umbeliferelor. In scop medicinal, de la coriandru se recolteaza fructele, semintele, care se usuca si se macina, iar pulberea se foloseste la prepararea de tincturi, infuzii si ulei esential. Ajuta la inlaturarea depunerilor de mucus pe peretii intestinelor si la evacuarea normala a intestinului gros. Curata intreg tubul digestiv si colonul de toxinele si reziduurile acumulate restabilind echilibrul florei intestinale. Produsle pe baza de coriandru boabe ajuta la mentinerea siluetei, favorizand senzatia de satietate.

Cuisoare

Originare din Insulele Mirodeniilor, cuisoarele sunt bobocii florilor roz ai arborelui de cuisoare, Eugenia caryophyllus. Acestea sunt bogate in antioxidanti si sunt o excelenta sursa de mangan, de acizi grasi omega-3, vitamina K, vitamina C, calciu, magneziu si fibre. Au efect calmant in afectiunile bronsice fiind recomandate ca adjuvant in afectiuni respiratorii, gastrointestinale si infertilitate. Reduc greata si starile de voma.

Crusin

Crusinul (Rhamnus frangula) este un arbust raspandit in intreaga Europa. De la crusin se recolteaza, in scop medicinal, scoarta ramurilor tinere care contine glicozide antrachinonice, ca de exemplu glucofrangulozida si frangulozida. Sustine tranzitul intestinal normal. Asigura o evacuare intestinala care nu produce crampe. Ajuta la tranzitul intestinal incetinit. Calmeaza balonarile si disconfortul abdominal asociat constipatiei. Ajuta in constipatiile ocazionale si cronice.

Crom

Cromul este un mineral ce contribuie la functionarea normala a organismului. Contribuie la procesul de digestie. Contribuie la mentinerea functiei normale a ficatului. Contribuie la metabolismul normal al macronutrientilor. Produsele pe baza de crom contribuie la mentinerea concentratiilor normale ale glucozei din sange.

+

Condroitina

Condroitina este o molecula produsa in mod natural de organismul uman ce da tesuturilor conjunctive posibilitatea sa absoarba lichidele si sa le retina, intarind cartilajele si ajutandu-le sa ramana sanatoase. Regenereaza si hidrateaza cartilajele. Reduce inflamatia si durerea articulara. Ajuta la lubrifierea tesuturilor afectate. Favorizeaza ameliorarea durerilor articulare.

Colagen din peste

Colagenul este tesutul conjunctiv pentru aproape toate structurile precum inima, plamani, piele, muschi, oase, par sau articulatii. Colagenul din peste este foarte asemanator cu cel uman. Restabileste elasticitatea pielii, a parului si unghiilor. Intareste si reda flexibilitatea sistemul osos. Produsele pe baza de colagen din peste previn deshidratarea tesuturilor.

Colagen hidrolizat

Colagenul este cea mai importanta proteina din organismul uman. Este componenta de baza a oaselor, dintilor, cartilajelor, ligamentelor si corneei (componenta a ochiului), reprezentand o zecime din greutatea totala a unei persoane si pana la 70% din piele. Mentine structura calitativa a pielii prevenind deshidratarea tesuturilor. Produsele pe baza de colagen hidrolizat intareste sistemul osos.

Coenzima Q10

Coenzima Q10 (CoQ10, Ubichinona) este o substanta cu un rol asemanator vitaminelor, prezenta in special in celulele inimii, ficatului si creierului. De asemenea, are rol important de antioxidant prin inactivarea radicalilor liberi responsabili de distrugeri celulare. Este esentiala pentru producerea energiei in organism si in celulele cardiace. Contribuie la functionarea normala a inimii si la sanatatea sistemului cardiovascular. Contribuie la intarzierea proceselor de imbatranire prematura. 

Acționează similar cu vitaminele, fiind un antioxidant pe care organismul nostru în produce în mod natural, doar că scade cantitativ odată cu înaintarea în vârstă. Aşadar, un aport suplimentar de coenzima Q10 este benefic. Are un rol important în producerea energiei în organism, contribuie la funcţionarea normală a inimii şi la sănătatea sistemului cardiovascular. Protejează celulele şi fibrele nervoase de stresul oxidativ.

Cocos

Cocotierul este este o planta care face parte din familia palmierilor si care creste in regiunile tropicale. Fructele acestui palmier poarta numele de nuci de cocos din care se poate consuma pulpa, apa si laptele. Protejeaza organismul de infectii si sprijina sistemul imunitar. Are efecte antivirale si antibacteriene. Ajuta la arderea grasimilor si reduce pofta de mancare. Imbunatateste nivelul colesterolului din sange. Protejeaza si hraneste parul si pielea.

Coada-soricelului

Coada soricelului (Achillea millefolium) este o planta erbacee din familia Asteraceae, originara din Europa si din vestul Asiei. Este bogata in tanin, ulei volatil, flavone, acid cafeic si clorogenic, compusi azotati cu actiune imunomodulatoare. Sustine functia digestiva si regleaza motilitatea gastrointestinala ajutand la eliminarea gazelor. Sustine circulatia venoasa. Contribuie la functionarea normala a ciclului menstrual.

Coada-calului

Coada-calului (Equisetum arvense) este o specie de planta erbacee, erecta si perena, cunoscuta in medicina traditionala ca si sursa de acid salicilic, cu un continut bogat de minerale dintre care cel mai important este siliciul. Sustine sanatatea rinichilor si a cailor urinare. Ajuta la producerea si eliminarea normala a urinei.

Coacaz negru

Originar din nordul si centrul Europei si nordul Asiei, acest arbust are fructe bogate in vitamina P, vitamina C si minerale ca: fier, magneziu, calciu, fosfor, potasiu si zinc. Are efect imunostimulator, cicatrizant si antiinflamator. Este recomandat in afectiuni respiratorii, osteoarticulare, digestive si cardiovasculare. Produsele pe baza de coacaz negru ajuta in problemele tractului urinar.

Citrice

Citricele reprezinta un termen comun pentru mai multe fructe si un gen de plante cu flori din famila Rutaceae. Acestea se caracterizeaza prin pulpa lor suculenta si raportul energetic moderat pe care il ofera organismului. Au efect antioxidant si antiinflamator. Produsele pe baza de citrice pot echilibra nivelul colesterolului din sange.

Cirese /Visine Morello /Montmorency

Ciresele Montmorency sunt o varietate de fructe care cresc in Franta, Canada si Statele Unite ale Americii. Acestea contin antioxidanti, inclusiv Quercetin, Melatonina, Kaempferol si Antocianine, care actioneaza sinergic. Contribuie la protejarea sistemului articular, ajutand la refacerea cartilajelor articulatiilor. Ajuta la refacerea si regenerarea muschilor dupa eforturi fizice. Stimuleaza secretia de melatonina, care ajuta organismul sa faca fata stresului si induce somnul. Ajuta la dezintoxicarea organismului, inlaturand reziduurile toxice din organism. Are rol antioxidant, anihileaza radicalii liberi. Contribuie la regenerarea celulara. Contribuie la mentinerea sanatatii sistemului cardiovascular.

Cires

Originare din Orientul Mijlociu, ciresele sunt foarte bogate in vitamine, minerale si fibre dietetice, avand o puternica actiune detoxifianta, remineralizanta si depurativa. Ajuta la buna functionare a rinichilor si a vezicii urinare. Contribuie la mentinerea unei tensiuni arteriale normale. Sustine sanatatea tractului urinar si contribuie la mentinerea clearance-ului urinar si a fluxului urinar optim. Produsele pe baza de cires cresc rezistenta organismului la factorii nocivi.

Cimicifuga

Cimicifuga racemosa, cunoscuta si sub denumirea Actae racemosa, originara din padurile din estul Americii de Nord si din anumite parti ale Canadei, este o planta extrem de benefica pentru organismul femeilor. Ajuta in ameliorarea afectiunilor ginecologice, a manifestarilor pre si post-menopauza. Ajuta la combaterea starilor depresive si a nevralgiilor. Contribuie la ameliorarea durerilor si inflamatiilor articulatiilor.

Cimbrisor

Cimbrisorul isi are originea pe tarmul mediteranean si este o planta foarte utilizata in fitoterapie. Cimbrisorul contine ulei volatil (timol, carvacrol), acizi cafeic si rozmarinic, tanin si serpilina. Sustine capacitatea de rezistenta a organismului la conditii de suprasolicitare fizica si intelectuala. Sustine capacitatea organismului de adaptare la situatiile stresante. Produsele pe baza de cimbrisor contribuie la functionarea normala a sistemului respirator prin fluidificarea secretiilor bronsice si eliminarea normala a acestora.

Cicoare

Cicoarea (Cichorium intybus) este o planta erbacee, perena, comestibila, care apartine genului Cichorium din familia Asteraceae. In scop terapeutic se folosesc radacinile si partile aeriene care au proprietati remineralizante, antianemice si stomahice. Sustine tranzitul intestinal normal. Asigura o evacuare intestinala care nu produce crampe. Calmeaza balonarile si disconfortul abdominal asociat constipatiei. Produsele pe baza de cicoare ajuta in constipatiile ocazionale si cronice.

Chimion

Chimionul (Cuminum cyminum) este o planta bienara din familia Apiaceae, raspandita din estul Marii Mediterane pana in estul Indiei. De la chimion se folosesc semintele uscate ca atare sau macinate care contin o cantitate considerabila de fier. Chimionul sustine functia digestiva si contribuie la functionarea normala a sistemului respirator.

Chia

Chia (Salvia hispanica) este o specie de planta cu flori din familia Lamiaceae, nativa din zona centrala si sudica a statelor Mexic si Guatemala. Semintele de chia sunt alimentele cu cel mai valoros continut nutritional, care pot avea beneficii importante pentru sanatate. Sunt o sursa excelenta de energie. Ajuta la reglarea greutatii corporale. Imbunatateste anumiti indicatori din sange, care pot scadea riscul bolilor de inima si a diabetului de tip 2.

Ceai verde

Ceaiul verde este un tip de ceai obtinut din frunzele nefermentate de Camelia sinensis, arbust asiatic sempervirescent, extrem de cultivat in Extremul Orient, Argentina, China, India, Pakistan şi Rusia. Datorita alcaloizilor continuti de ceaiul verde, acesta ofera organismului efecte stimulante, iar L-teanina din compozitia sa detine efecte calmante asupra sistemului nervos. Are un efect imediat revigorant, conferind organismului o stare de bine. Puternic efect antioxidant, intarziind procesul de imbatranire. Ajuta la mentinerea siluetei dorite, prin scaderea acumularilor de tesut adipos si favorizarea senzatiei de satietate. Contribuie la metabolismul energetic normal si ajuta la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ. Sprijina digestia.

Ceai negru

Originar din China, ceaiul negru este considerat un energizant natural fiind foarte bogat in teina (echivalentul cofeinei). Ceaiul negru contine si aminoacizi, uleiuri volatile, potasiu, iod, fosfor, fluor, vitaminele B1, B2, C, PP si K. Are un puternic efect energizant asupra sistemului nervos si a organisumului, asemanator cu al cafelei. Datorita efectelor antioxidante, protejeaza celulele organismului si contribuie la imbunatatirea starii generale de sanatate.

Cat's claw

Cat's claw (Gheara-matei) este o planta agatatoare giganta, originara din Amazon si din alte parti tropicale ale Americii Centrale si de Sud. Aceasta are puternice efecte anti-inflamatoare, antioxidante, antibacteriene si antivirale. Este bogata in vitamine, minerale, alcaloizi, fitosteroli. Contribuie la diviziunea celulara normala si protejeaza structura ADN Protejeaza sistemul cardiovascular si actioneaza in directia neutralizarii radicalilor liberi.

Catina

Catina este un arbust ale carui fructe sunt bogate in vitamina E, K,F,P, complexul B (B2,B6,B9,colina, inozitol), minerale, oligoelemente, acizi grasi polinesaturati, uleiuri complexe, serotonina, uleiuri volatile, flavonoide, pectine, taninuri, aminoacizi, enzime si fitosteroli. Contribuie la sanatatea sistemului respirator superior in timpul sezonului rece si la functionarea normala a sistemului imunitar. Contribuie la incetinirea proceselor de imbatranire.

Castan salbatic

Castanul salbatic, sau Aesculus hippocastanum, este un arbore din familia Sapindaceae ale carui seminte contin saponine (aescin), flavonoide (quercitina), alcaloizi (glicozide triterpene), tanini si rasini. Stimuleaza circulatia venoasa. Reduce durerea muschilor si a articulatiilor de la nivelul picioarelor.

Canepa

Canepa este o planta erbacee din familia Cannabaceae, considerata unul din cele mai complete alimente din lume din punct de vedere nutritional. Este o sursa importanta de energie fiind un puternic oxidant. Poate fi aministrata in afectiuni gastrice. Reduce nivelul de colesterol.

Calciu

Calciul este un metal alcalino-pamantos de culoare gri, cel de-al cincea element din punct de vedere al raspandirii in scoarta terestra. Acesta este cel mai abundent mineral din corpul uman reprezentand 2% din greutatea corporala. Contribuie la functionarea normala a sistemului muscular si la mentinerea sanatatii dintilor. Contribuie la o neurotransmise normala si la metabolismul energetic normal. Contribuie la procesul de diviziune si de diferentiere celulara. Diminueaza starile de neliniste, iritabilitate, nervozitate.

Caju

Nucile de caju are proprietati nutritive deosebite. Acestea sunt bogate in microelemente esentiale precum magneziu, fier, sodiu, potasiu si fosfor. Sunt o sursa importanta de energie si stimuleaza functionarea sistemului nervos. Produsele pe baza de nuci caju reduc riscul de afectiuni cardiovasculare.

Caise

Caisele, parfumate si dulci, sunt printre cele mai iubite fructe. Acestea sunt surse pretioase de vitamine, minerale si substante nutritive. Ajuta la imbunatatirea vederii si la regenerarea tesuturilor si nervilor. Stimuleaza eliminarea metabolica si naturala a toxinelor.