Începând cu litera S

27/04/2021

Secara

Secara își are originea din Asia Centrală și este apreciată pentru gustul său intens, fiind valorificată ca alternativă mult mai sănătoasă a grâului. Fulgii de secară sunt o sursă excelentă de fibre alimentare. Datorită calităților nutritive, aceștia sunt recomandați pentru menținerea sănătății și în dietele de slăbit. Sunt bogate în minerale precum: calciu, fier, magneziu, zinc, potasiu, sodiu și mangan, dar și vitamine esențiale: vitamina A, B, E, K și P.

Sofranel

Sofranelul (Carthamus tinctorius) este o planta erbacee anuala din familia Asteraceae. Acesta contine acizi grasi Omega 6, acid linoleic, vitamina E, vitamina si colina. Ajuta in curele de slabire prin reducerea volumului adipocitelor. Are efect diaforetic, laxativ si sedativ.

Susan

Susanul (Sesamum indicum) este o planta originara din Orientul Mijlociu si India care este cultivata pentru semintele sale. Susanul contine proteine, substante grase, vitaminele B, D, E, F, ulei, fitosterine, esteri si alcooli. Ajuta la sanatatea si revitalizarea organismului. Ajuta la detoxifierea ficatului si rinichilor.

Sunatoare

Sunatoarea (Hypericum perforatum) este o planta erbacee, perena cu multiple beneficii pentru sanatate. Aceasta contine uleiuri volatile, flavonoide, acizi organici, taninuri, rezine, colina, betacaroten si fitoncide. Sustine capacitatea de rezistenta la stres a organismului. Sustine relaxarea intregului organism. Sustine sanatatea sistemului digestiv.

Sulfina

Sulfina (Melilotus officinalis) este o planta ierboasa din familia leguminoaselor. In scop medicinal, de la planta, se recolteaza partea aeriana inflorita care contine acid melilotic, alantoina, acid alantoic, aciduric, colina si mucilagii. Contribuie la mentinerea valorilor normale ale colesterolului. Ajuta la tratarea afectiunilor hepato-biliare.

Struguri

Strugurele este fructul vitei de vie. Acesta este foarte bogat in fibre si minerale si are proprietati purificatoare, diuretice si depurative. Fortifica si vitalizeaza organismul. Ajuta la protectia cardiovasculara. Incetineste imbatranirea si confera un tonus optim in viata de zi cu zi. Ajuta in stari de oboseala, slabiciune, epuizare. Contribuie la cresterea performantelor fizice si mentale. Sustine regimul alimentar al vegetarienilor. Sustine efortul fizic la sportivi si la persoanele care efectueaza munci dificile.

Stevie rebaudiana

Stevia rebaudiana este o planta din genul Stevia. Din frunzele de stevie se obtin produse ce au calitate de indulcitori: frunze uscate, pudra si extract. Aceasta este de 300 de ori mai dulce decat zaharul. Este recomandata persoanelor diabetice sau cu fenilcetonurie. Este un sprijin in dietele de slabire pentru o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

Stafide brune

Stafidele sunt unele dintre cele mai sanatoase fructe uscate. Acestea sunt foarte bogate in potasiu, fibre, vitamine din complexul B, vitamina A, cupru, fier si alti micronutrienti. Aduc un plus de energie in perioadele aglomerate. Ajuta la imbunatatirea digestiei.

Spirulina

Spirulina este o microalga de culoare verde-albastruie originara din Africa şi America Centrala şi de Sud. Aceasta este foarte bogata in proteine, aminoacizi esentiali, vitamina B12, vitaminele D, E, K, calciu, crom, cupru, iod, magneziu, fosfor, potasiu, seleniu si zinc. Creste energia si vitalitatea imbunatatind activitatea fizica si mentala. Adapteaza organismul la stres datorita proprietatilor adaptogene. Linisteste si calmeaza sistemul nervos. Reduce stresul, oboseala si revigoreaza organismul. Imbunatateste performanta sexuala. Sustine tonusul fizic si psihic si imunitatea organismului. Favorizeaza senzatia de satietate. Combate procesele de imbatranire prematura. Poate creste performantele sportive.

Sovarv

Sovarvul (Origanum vulgare) este planta medicinala din familia Lamiaceae, genului Origanum. In fitoterapie se folosesc partile aeriene superioare ale plantei care au proprietati antispastice, sedative, antiseptice si stomahice. Sustine functionarea normala a sistemului respirator prin fluidificarea secretiilor bronsice si eliminarea normala a acestora. Contribuie la sanatatea sistemului respirator superior in timpul sezonului rece. Contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.

Soc

Socul (Sambucus) este un gen de planta care parte din familia Adoxaceae. In scop medicinal, de la soc se recolteaza florile si fructele. Preparatele din flori de soc au actiune diuretica, emolienta, antireumatica, antinevralgica, iar fructele au o actiune laxativa si antinevralgica. Sustine pregatirea organismului pentru sezonul rece. Are actiune relaxanta asupra sistemului nervos central. Stimuleaza activitatea rinichilor, marind diureza.

Smochine

Smochinul (Ficus carica) este un arbust din familia Moraceae originar din Asia sud-occidentala. In scop fitoterapeutic sunt utilizate in primul rand fructele, dar si frunzele. Smochinele au efecte calmante, tonifiante, emoliente, vitaminizante, laxative, si antiinflamatorii. Au efect tonifiant si remineralizant asupra organismului. Sunt o sursa importanta de magneziu, fibre si vitamine. Au rol esential in tratarea indigestiei si constipatiei.

Sfecla rosie

Sfecla rosie (Beta vulgaris) este o planta cultivata pentru radacina sa. Aceasta este o sursa excelenta de vitamina B, mangan, potasiu, fibre, vitamina C, magneziu, fier, cupru si fosfor. Este un protector cardiovascular si adjuvant in hipertensiunea arteriala. Ajuta la mentinerea unei circulatii sanatoase la nivel cerebral si sustine oxigenarea creierului. Scade nivelul glicemiei. Sustine oxigenarea creierului.

Senna

Senna (Cassia angustifolia) este o planta erbacee care apartine familiei Fabaceae. In scop terapeutic se recolteaza fructele si frunzele care au proprietati detoxifiante, purificatoare, laxative si purgative. Contribuie la functionarea normala a tranzitului intestinal. Este un ajutor in curele de slabire sprijinind digestia lenta. Favorizeaza eliminarea toxinelor, purificand organismul.

Seleniu

Seleniul este unul dintre mineralele esentiale pentru o viata sanatoasa. Acesta are proprietati antioxidante, iar in structura sa se gasesc selenoproteinele care sunt esentiale pentru functionarea normala a organismului. Contribuie la mentinerea sanatatii parului si unghiilor. Contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Contribuie la functionarea normala a glandei tiroide. Contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

Scortisoara

Scortisoara (Cinnamomum verum) este coaja scortisorului, un arbore mic, exotic care face parte din familia Lauraceae. Aceasta este bogata in vitamine, substante minerale, zaharuri, enzime, acizi organici si antioxidanti. Ajuta la mentinerea siluetei dorite, scazand acumularile de tesut adipos. Favorizeaza senzatia de satietate. Contribuie la metabolismul energetic normal. Sprijina digestia. Confera vitalitatea si o stare de bine a organismului.

Schizandra

Schizandra este o planta lemnoasa agatatoare, originara din China si Japonia. Schizandra este cunoscuta ca si „fructul cu cinci gusturi” deoarece are gust dulce, sarat, acru, amar si picant in acelasi timp. Aceasta este foarte bogata in uleiuri esentiale, acizi, vitamine si minerale. Stimuleaza activitatea sistemului imunitar. Are efect benefic in simptome ale stresului: iritabilitate, dificultati in somn, teama. Este tonic sexual si afrodiziac pentru ambele sexe. Sustine capacitatea de memorare si concentare, claritatea mentala, acuitatea vizuala si auditiva

Sanziene

Sanzienele (Galium verum) sunt niste plante placut mirositoare care fac parte din familia Rubiaceae. Acestea au actiune diuretica, depurativa, antiseptica, sedativa, cicatrizanta si tonica. Ajuta la normalizarea activitatii glandei tiroide. Contribuie la functionarea normala a sistemului nervos. Protejeaza rinichii si ficatul.

Salvie

Salvia (Salvia officinalis) este o planta erbacee originara din sudul Europei si din regiunile mediteraneene. Aceasta este bogata in substante cu proprietati antiseptice, antimicrobiane si antiinflamatoare. Sustine productia de secretie biliara. Sustine sanatatea sistemului nervos. Are efect benefic in cazul menstruatiilor neregulate, a transpiratiei excesive si in sezonul rece. Contribuie la confortul respirator, calmant pentru gat, faringe si pentru corzile vocale. Contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Sustine sanatatea tractului urinar. Creste rezistenta organismului la factorii nocivi.

Salcie

Salcia este un gen de planta din familia Salicaceae. In scop terapeutic se foloseste scoarta ramurilor tinere, frunzele si florile de tip masculin care contin o cantitate importanta de ceara, vitamine, celuloza, rasini si oxalati. Aceasta are proprietati antireumatice, antiinflamatoare, analgezice, sedative, antipiretice, tonice si astringente. Contribuie la sustinerea rezistentei organismului in sezonul rece. Contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Sustine sanatatea articulatiilor.