Începând cu litera V

27/04/2021

Vitamina B3 / Vitamina PP / Niacina

Vitamina B3, cunoscuta si sub numele de niacina sau vitamina PP, este o vitamina cu rol esential pentru sanatate. Cele mai bune surse de vitamina B3 sunt: pestele, carnea de pui sau curcan, lactatele, avocado, broccoli, spanac, nuci, cereale integrale, ciuperci sau drojdie de bere. Contribuie la mentinerea sanatatii pielii. Ajuta la inducerea relaxarii, a starii de bine si tonifiaza psihicul. Contribuie la diminuarea starilor de neliniste, iritabilitate, nervozitate. Contribuie la cresterea performantelor fizice si mentale.

Vitamina K1

Numita si “vitamina antihemoragica”, vitamina K apartine asemenea vitaminelor A D si E de grupa vitaminelor liposolubile. Exista trei forme de vitamina K: K1 , filochinona, K2, menachinona si K 3, menadiona. Vitamina K1 se gaseste in mod natural in plante si legume verzi. Contribuie la coagularea normala a sangelui. Este indicata in diferite tulburari hepatice, in colite, urticarii si degeraturi.

Vitamina K

Numita si “vitamina antihemoragica”, vitamina K apartine asemenea vitaminelor A D si E de grupa vitaminelor liposolubile. Exista trei forme de vitamina K: K1 , filochinona, K2, menachinona si K 3, menadiona. Contribuie la coagularea normala a sangelui. Este indicata in diferite tulburari hepatice, in colite, urticarii si degeraturi.

Vitamina E

Vitamina E, sau tocoferolul, este esentiala pentru sanatatea omului. Aceasta face parte dintre substantele cu o importanta actiune antioxidanta. Sustine capacitatea de rezistenta a organismului la oboseala. Ajuta la diminuarea riscurilor aparitiei bolilor de inima si a diabetului. Creste sensibilitatea retiniana nocturna si ajuta in oboseala vizuala.

Vitamina D3

Vitamina D este o grupa de vitamine liposolubile, din care cela mai cunoscute sunt vitamina D2 si vitamina D3. Cel mai cunoscut rol al Vitaminei D este de a mentine la valori normale nivelul de calciu si de fosfor din sange. Moduleaza functiile neuromusculare. Previne rahitismul la copii. Influenteaza actiunea a mai multor gene care reglementeaza proliferarea, diferentierea si apoptoza celulelor.

Vitamina D

Vitamina D este o grupa de vitamine liposolubile, din care cele mai cunoscute sunt vitamina D2 si vitamina D3. Cel mai cunoscut rol al Vitaminei D este de a mentine la valori normale nivelul de calciu si de fosfor din sange. Contribuie la absorbtia normala a calciului si fosforului. Contribuie la mentinerea concentratiilor normale de calciu in sange. Contribuie la mentinerea sanatatii sistemului osos. Contribuie la mentinerea functiei normale a sistemului muscular. Contribuie la mentinerea sanatatii dintilor. Participa la procesul de diviziune celulara.

Vitamina C

Vitamina C, cunoscuta si sub denumirea de acid ascorbic, este una dintre cele mai cunoscute vitamine. Aceasta nu poate fi sintetizata de organismul uman, dar poate fi luata din alimentatie (citrice, macese, kiwi, ardei iute, varza, etc). Contribuie la mentinerea functionarii normale a sistemului imunitar. Are proprietati antiinflamatorii. Aportul de vitamina C este esential pentru piele, oase, tendoane, articulatii sanatoase. Contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.

Vitamina B9 / Acid folic

Vitamina B9, cunoscuta si ca acid folic sau folat, este esentiala in functionarea normala a organismului. Aceasta are un rol fundamental in producerea globulelor rosii si la asimilarea substantelor nutritive din alimente. Contribuie la mentinerea sanatatii psihice. Imbunatateste fertilitatea atat in cazul femeilor cat si al barbatilor. Confera un tonus optim in viata de zi cu zi. Ajuta in stari de oboseala, slabiciune, epuizare. Contribuie la cresterea performantelor fizice si mentale. Sustine regimul alimentar al vegetarienilor. Sustine efortul fizic la sportivi si la persoanele care efectueaza munci dificile.

Vitamina B6

Vitamina B6, cunoscuta si sub numele de piridoxina, este o vitamina solubila in apa. Aceasta este necesara in absorbtia grasimilor si proteinelor, in producerea acidului clorhidric si in retinerea de lichide. Contribuie la functionarea normala a sistemului nervos. Contribuie la metabolismul normal al proteinelor si al glicogenilor. Contribuie la mentinerea sanatatii psihice. Contribuie la formarea normala a globulelor rosii. Contribuie la reducerea oboselii si extenuarii. Contribuie la reglarea activitatii hormonale. Ajuta la inducerea relaxarii, a starii de bine si tonifiaza psihicul. Contribuie la cresterea performantelor fizice si mentale. Este benefica in efort fizic la sportivi si in munca solicitanta.

Vitamina B2

Vitamina B2 este cunoscuta si sub denumirea de riboflavina, nume care deriva de la culoarea sa galbena. Aceasta are puterea de a transforma proteinele in energie si de a combate radicalii liberi. Creste rezistenta la stres si oboseala a organismului. Contribuie la metabolismul energetic normal. Contribuie la mentinerea sanatatii pielii. Ajuta la inducerea relaxarii, a starii de bine si tonifiaza psihicul. Contribuie la diminuarea starilor de neliniste, iritabilitate, nervozitate. Contribuie la cresterea performantelor fizice si mentale. Este benefica in efort fizic la sportivi si in munca solicitanta.

Vitamina B12

Vitamina B12 face parte din grupul vitaminelor B si este cunoscuta si sub denumirea de cobalamina sau cianocobalamina. Corpul uman are nevoie de aceasta vitamina pentru a produce celulele rosii din sange, nervi, ADN, dar si alte functii. Contribuie la metabolismul energetic normal. Contribuie la functionarea normala a sistemului nervos. Contribuie la mentinerea sanatatii psihice. Contribuie la formarea normala a globulelor rosii. Contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Contribuie la reducerea oboselii si extenuarii. Contribuie la procesul de diviziune celulara. Ajuta la inducerea relaxarii, a starii de bine si tonifiaza psihicul.

Vitamina B1

Vitamina B1 (tiamina), cunoscuta si ca “vitamina bunei dispozitii” sau “vitamina performanţei intelectuale” este esentiala pentru sanatatea fizica si psihica. Contribuie la metabolismul energetic normal. Contribuie la functionarea normala a sistemului nervos si la reducerea oboselii si extenuarii. Ajuta la inducerea relaxarii, a starii de bine si tonifiaza psihicul. Contribuie la diminuarea starilor de neliniste, iritabilitate, nervozitate. Sustine un somn sanatos, profund si odihnitor.

Vitamina A

Vitamina A, cunoscuta si sub numele de retinol, este o vitamina solubila in grasimi, antioxidanta care aduce multe beneficii pentru sanatatea organismului. Contribuie la mentinerea sanatatii membranelor mucoase. Contribuie la mentinerea sanatatii pielii. Contribuie la mentinerea vederii normale. Contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.

Visin

Visinul (Prunus cerasus) este un arbore fructifer din familia Rosaceae. Visinele consumate crude, uscate sau sub forma de suc aduc multe beneficii pentru sanatate. Contin potasiu, derivati flavonici, tanin si betacaroten. Ajuta la refacerea tesutului muscular. Are proprietati antinflamatoare. Protejeaza vederea si mentine elasticitatea pielii.

Vasc

Vascul este o planta erbacee de la care se folosesc in scop terapeutic ramurile tinere cu frunze. Acesta are actiune antispasmotica, antitumorala si hemostatica. Scade tensiunea arteriala. Reduce ritmul cardiac. Calmeaza inima agitata.

Vanilie

Vanilia (Vanilla planifolia) apartine familiei Orchidaceae si este originara din Mexic. Aceasta are multiple beneficii pentru sanatate deoarece contine niacina (vitamina B3), acid pantotenic (vitamina B5), tiamina (vitmina B1), riboflavina (B2), vitamina B6 si in cantitati mai mici de calciu, magneziu, potasiu, mangan, fier si zinc. Inlatura cu succes oboseala fizica si intelectuala. Contribuie la relaxarea sistemului nervos si la scaderea presiunii sangelui. Stimuleaza apetitul si sigura o digestie usoara.

Valeriana

Valeriana (Valeriana officinalis) este o specie de plante erbacee perene din familia Valerianaceae. In scop terapeutic se recolteaza rizomii, stolonii si radacinile. Valeriana contine ulei volatil, acid cafeic, acid clorogenic, substante terpenoide, acid salicilic, glucide, flavonoizi, taninuri si rasini. Ajuta la mentinerea unui somn de buna calitate. Contribuie la inducerea starii de relaxare. Ajuta la mentinerea calmului in caz de iritabilitate. Contribuie la normalizarea tensiunii psihice si stresului.