Începând cu litera F

29/04/2021

Frasin

Frasinul (Fraxinus excelsior) este un gen de plante din familia Oleaceae, originar din regiunile temperate ale emisferei nordice. In scop terapeutic se utilizeaza frunzele uscate, care pot fi folosite in infuzie sau sunt transformate in pulbere, si scoarta, care este folosita la prepararea decocturilor. Este recunoscut pentru actiunea sa depurativa, cicatrizanta si antiinflamatoare. Ajuta la tratarea reumatismului, constipatiei si intoxicatiilor. Ajuta in caz de dureri articulare.

Fosfor

Fosforul este un mineral care se gaseste in cantitate de 500-800 g in corpul uman. Acesta se absoarbe in organism sub forma de sare, iar impreuna cu calciul au o importanta deosebita pentru buna functionarea a organismului. Contribuie la metabolismul energetic normal si la functionarea normala a membranelor celulare. Contribuie la mentinerea sanatatii dintilor si ajuta la rezistenta osoasa.

Floarea-soarelui

Floarea-soarelui (Helianthus annuus) este o planta din familia Asteraceae, nativa din America. Semintele de floarea-soarelui contin saruri minerale, magneziu, fier, cupru, iod, vitamine E, complexul de vitamine de grup B, acizi grasi esentiali (omega 6 ). Este o excelenta sursa de energie si sanatate. Contine fibre, proteine, minerale si grasimi sanatoase. Ajuta la cresterea imunitatii.

Fistic

Fisticul este un arbore de dimensiuni mici, nativ din Asia centrala a carui fruct este o nuca ce are o valoare nutritionala deosebita. Fisticul contine proteine, 62% lipide, carbohidrati, calciu, magneziu, fosfor, fier, zinc, vitamine A si C. Diminueaza aparitia migrenelor si a stresului. Poate incetini procesul de imbatranire. Regleaza activitatea muschilor.

Fier

Fierul este un mineral (oligoelement) foarte important pentru organismul uman. Fierul este unul dintre mineralele regasite in cele mai mari cantitati in sange, restul fiind distribuit in maduva osoasa, ficat si splina. Contribuie la metabolismul energetic normal. Contribuie la transportul normal al oxigenului in corp. Contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Contribuie la reducerea oboselii si extenuarii. Contribuie la procesul de diviziune celulara. Sustine capacitatea de rezistenta a organismului la oboseala. Contribuie la cresterea performantelor fizice si mentale. Este benefic in efort fizic la sportivi si in munca solicitanta.

Fenicul

Feniculul (Foeniculum vulgare) este o specie de planta perena comestibila din genul Foeniculum. Acesta are trei parti, fiecare cu propria sa valoare nutritiva unica: bulb, radacina verde pal si frunzele penate. Ajuta la inlaturarea depunerilor de mucus pe peretii intestinelor. Ajuta la evacuarea normala a intestinului gros si curata intreg tubul digestiv si colonul de toxinele si reziduurile acumulate. Regleaza tranzitul intestinal. Ajuta la mentinerea siluetei, favorizand senzatia de satietate. Calmeaza balonarile si disconfortul abdominal asociat constipatiei cu produsele pe baza de fenicul.