Musetel
Musetelul (Matricaria chamomilla) este o planta erbacee medicinala din familia Asteraceae. De la musetel se recolteaza florile care contin matricarina si matricina, flavonoizi, glucozide, fitosteroli si acizi grasi. Acesta este recunoscut pentru actiunea antispastica, antiinflamatorie, carminativa si antialergica. Sustine o digestie sanatoasa, sanatatea stomacului si buna functionare a intestinelor. Contribuie la diminuarea stresului si are efect pozitiv pentru relaxare si calmare. Sustine capacitatea de rezistenta a organismului la conditii de suprasolicitare fizica si intelectuala. Stimuleaza mentinerea unui somn sanatos. Contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar.
Murul este un arbust peren din familia Rosaceae ce creste spontan in Europa si America de Nord. Frunzele contin taninuri, flavonoizi, acizi organici, vitamina C si inozitol, iar fructele contin cantitati mari de beta-caroten, acid salicilic, pectina, zaharuri, compusi flavonici, vitamine si saruri minerale. Are efect in tratarea afecţiunilor ginecologice. Ajuta la combaterea colicilor. Ajuta in tratamentul bolilor renale si pulmonare.
Pinul (Pinus sylvestris) face parte din familia Pinaceae si este o planta orginara din emisfera nordica care cuprinde peste 80 specii de arbori. Mugurii de pin sunt o adevarata sursa de substante vindecatoare. Acestia contin uleiuri volatile, tanin, alcooli si rasini. Sustine functionarea normala a sistemului respirator. Au actiune antioxidanta. Ajuta la protejarea sanatatii cardiovasculare.
Bradul (Abies alba) face parte din familia Pinaceae si este raspandit in zonele muntoase ale emisferei nordice. Mugurii de brad au proprietati antiinflamatoare, diuretice, antiseptice, cicatrizante, antireumatice si vitaminizante. Ajuta la fixarea calciului in oase si la la intarirea sistemului imunitar. Contribuie la regenerarea tesuturilor afectate de infectii.
MSM-ul (metilsulfonilmetanul) este o forma organica a sulfului. Acesta este un nutrient esential necesar functionarii normale a organismului care are proprietati preventive si terapeutice. Fortifica si mentine sanatatea cartilajelor si mobilitatea articulatiilor. Imbunatateste relaxarea musculara si creste rezistenta la efort.
Momordica este o planta din familia Cucurbitaceae, originara din Sudul Asiei, dar raspandita si in Africa si Australia. Stimuleaza sistemul imunitar. Are proprietati vitaminizante si antivirale.
Molibdenul este un microelement de care are nevoie corpul uman pentru sinteza aminoacizilor si metabolismul anumitor compusi. Imbunatateste metabolismului celular. Produce energia necesara organismului.
Migdalul (Prunus dulcis) este un pom fructifer din familia Rosaceae. Fructele de migdale sunt o sursa importanta de acizi grasi esentiali, fibre si proteine. Ajuta la remineralizarea organismului. Previn starile de oboseala cronica si epuizare intelectuala.
Mierea este un aliment dulce, siropos, produs natural de catre albine. Aceasta este foarte bogata in antioxidanti si are proprietati antiinflamatorii. Calmeaza tusea. Mentine concentratia de colesterol in sange. Protejeaza celulele de deteriorarea oxidativa. Este o sursa de energie.
Mesteacanul (Betula pendula) este un arbore foios de la care se folosesc in scop terapeutic frunzele. Acestea contin acizi fenolici, tanini, vitamina C si metil salicilat. Are actiune diuretica. Ajuta la tratarea infectiilor minore ale tractului urinar. Este benefic in tratarea durerilor reumatice.
Merisorul (Vaccinium vitis idaea) este o planta medicinala din familia Ericaceae. Acesta este bine cunoscut pentru continutul bogat de antioxidanti. In plus acesta mai contine si acizi (citric, lactic), proteine, vitamina A, B1, B2, B3, C, E, dar si uleiuri si saruri minerale. Ajuta la intarirea sistemului imunitar. Este folosit pentru a preveni si a reduce infectiile urinare. Este protector al aparatului vascular.
Mentolul este un compus organic de sinteza ce poate fi obtinut din menta, izma sau alte plante. Acesta se regaseste in diverse produse alimentare, dar si in cosmetica. Are actiune anestezica, decongestiva pentru caile respiratorii superioare.
Menta (Mentha) este o planta aromata din familia Lamiaceae. Frunzele de menta contin uleiuri volatile, substante polifenolice, taninuri, flavonoizi si principii amare. Aceasta este folosita in medicina, cosmetica, aromaterapie, dar si in alimentatie. Sustine sanatatea sistemului digestiv si tranzitul intestinal normal. Ajuta la inlaturarea depunerilor de mucus pe peretii intestinelor. Reduce intensitatea afectiunilor respiratorii. Reduce frecventa si intensitatea durerilor de cap. Reduce eritemul si pruritul asociate intepaturilor de insecte.
Roinita (Melissa officinalis L.) este o planta perena din genul Melissa, familia Labiatae, originara din Europa meridionala, care se aseamana cu urzica moarta. Aceasta contine ulei eteric, citral, citronelol, taninuri, rasini, saponine, acid succinic, cafeic, vitamina C, geraniol si un principiu amar. Ajuta la inducerea relaxarii si a starii de bine, a confortului psihic, calmului si echilibrului. Sustine somnul profund si odihnitor. Este benefic pentru scaderea simptomelor asociate stresului.
Meiul (Panicum miliaceum) este o planta erbacee din familia gramineelor. Acesta este o sursa bogata de vitamine, minerale si fibre, esentiale intr-un regim alimentar echilibrat. Ofera protectie cardiovasculara. Reduce substantial riscul de diabet. Reduce secretia acizilor biliari.
Originar din Europa de Est şi Asia, marul (Malus communis) este un fruct cu mari proprietati nutritionale. Acesta are un continut mare de vitamina A, vitamina C si complexul B. Favorizeaza senzatia de satietate, mentinand un apetit normal. Mentine sanatatea sistemului digestiv. Accelereaza tranzitul grasimilor prin sistemul digestiv. Asigura tranzitul corect al bolului alimentar. Ajuta in constipatie sau in scaune neregulate. Are un efect tonifiant si energizant.
Originare din insulele Pacificului de Sud, aceste fructe de padure au efecte miraculoase asupra sanatatii organismului. Maqui-ul este bogat in antocianine, pigmenti rosiatici cu efect puternic antioxidant. Este un remediu important impotriva kilogramelor in plus. Scade procesul inflamator din organism. Neutralizeaza efectele radicalilor liberi si incetineste imbatranirea pielii.
Matasea de porumb (Stigmata Maydis) este denumirea stigmatelor filiforme, subtiri ca un fir de ata, care apar in timpul infloririi. Mareste secretia biliara si imbunatateste functia ficatului. Este utila in dereglari menstruale si menopauza.
Cunoscut din antichitate in Thailanda si Indonezia Acesta contine 43 de xantoni – antioxidanti cu putere extraordinara, catechine, proantocianide, polizaharide si vitamine A, B1, B2, B3, C. Este recomandat pentru cresterea nivelului de energie in organism, in starile de depresie si anxietate. Protejeaza sistemul imunitar. Mangostan previne arteroscleroza. Protejeaza inima si vasele de sange.
Manganul este un oligoelement important pentru organism care ajuta la indeplinirea multor functii, inclusiv a metabolismului carbohidratillor, colesterolului si aminoacizilor. Contribuie la mentinerea sanatatii sistemului osos. Contribuie la metabolismul energetic normal. Contribuie la formarea normala a tesuturilor conjunctive. Contribuie la protejarea celulelor impotriva stresului oxidativ.
Magneziul este un oligo-element esential pentru buna functionare a organismului uman. Magneziul participa la peste 300 de reactii enzimatice cunoscute. Aproximativ 60% din magneziul din corp se afla in oase, iar restul in diferite organe si tesuturi si doar 1% in sange. Contribuie la reducerea oboselii si extenuarii. Contribuie la metabolismul energetic normal. Contribuie la functionarea normala a sistemului nervos. Contribuie la functionarea normala a sistemului muscular. Contribuie la sinteza normala a proteinelor. Contribuie la mentinerea sanatatii psihice. Contribuie la mentinerea sanatatii sistemului osos si a dintilor. Ajuta la inducerea relaxarii, a starii de bine si tonifiaza psihicul. Contribuie la diminuarea starilor de neliniste, iritabilitate, nervozitate. Sustine un somn sanatos, profund si odihnitor.
Macesul (Rosa canina) este unul dintre cei mai cunoscuti arbusti medicinali. In principal acesta contine acid ascorbic, adica vitamina C, dar si cantitati importante de carotenoizi, precursori ai vitaminei, vitamine B1, B2, PP şi K. Sustine sanatatea tractului respirator, calmant pentru gat si caile respiratorii. Contribuie la functionarea normala a sistemului imunitar. Sustine rezistenta organismului in timpul sezonului rece sau in perioadele intersezoniere. Fortifica tonusul general al organismului. Sustine capacitatea de rezistenta a organismului la conditii de suprasolicitare fizica si intelectuala. Sustine capacitatea organismului de adaptare la situatiile stresante.
Maca (Lepidium Peruvianum Chacon) este o radacina in forma de inima a unei legume din familia Brassicaceae, originara din Peru. Aceasta contine acizi grasi, calciu, vitamina B1, B2, B12, proteine si nutrienti. Mentine energia sexuala. Sustine vitalitatea, activitatea sexuala normala si adaptarea organismului la stres. Ajuta la mentinerea sanatatii sistemului reproducator masculin, imbunatatind calitatea lichidului seminal. Este benefic pentru sanatatea sistemului reproducator feminin. Revigoreaza si energizeaza organismul. Sustine erectiile puternice, de durata. Sustine atractia sexuala si libidoul crescut. Ajuta la mentinerea unei placeri sexuale indelungate si intense.